új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gulyás Gergely ismertette, hogy hét országot előzünk meg az uniós fejlettségi rangsorban az Eurostat adatai szerint, köztük Portugáliát.

  • Gulyás Gergely arról számolt be, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter tájékoztatást adott a védekezésekkel kapcsolatos kiadásokról: a déli határ védelmére 600 milliárd forintot költöttek, 40 milliárd forintot az ukrán menekülthelyzetre, ennek 2 százalékát kapták uniós forrásokból, a déli határon érkező migránsokra 4 milliárd forintot kaptak, ezt az ukrán menekültekre költik.

    Varga Mihály beszámolója szerint a magyar gazdaság stabil lábakon áll, az infláció a legfontosabb kérdés, az árstopokról később fog döntést hozni a kormány. Gulyás Gergely elmondta: ezek beváltak, sikerült velük az inflációt mérsékelni, a kormány által hozott 4 árstopnak a hatása jelentős, nélkülük 13 százalék lenne az infláció, velük azonban 8,6 százalékra csökkent. Ebből a rezsicsökkentés 2 százalék, 1,5 százalék az üzemanyagstop, az élelmiszerárstop pedig 1 százalék körüli.

    A 8,6 százalékos inflációval Magyarország a középmezőnyben van az EU-ban, továbbra is mérsékelni kívánják az inflációt kormányzati intézkedésekkel.

    Figyelemmel voltak az MNB prognózisára, azt jövendöli az MNB, hogy 2022 augusztus-szeptemberében kezdődhet meg az infláció csökkenése.

  • Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a béke mielőbb helyreálljon, de a befolyásunk mérsékelt. Reális forgatókönyvnek nevezte, hogy a háború akár még hónapokig, sőt, évekig eltarthat. Az orosz csapatmozgásokból az látszik, hogy a jelenleginél is intenzívebb harcok jöhetnek. 

    A miniszter kifejtette, hogy a járványügyi veszélyhelyzet május 31-el megszűnik. A kormány viszont az Alaptörvény módosítását kezdeményezi, hogy háború esetén a kabinet cselekvőképessége biztosított legyen, ezért kiegészítenék a veszélyhelyzet tényállását a humanitárius katasztrófa, illetve szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével. Meglátják, hogy az események alakulása okot ad-e arra, hogy veszélyhelyzetet hirdessenek.

  • Szerdán volt a negyedik Orbán-kormány utolsó ülése, Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány áttekintette a járványhelyzetet is. A vírus intenzitása csökken, lényegesen alacsonyabb a súlyos megbetegedések aránya, a vírus viszont még nem tűnt el.

    A miniszter hozzátette: a megbetegedések számánál is azt látják, hogy a tesztek aránya csökken, ugyanakkor a megbetegedések száma erős kilengést mutat, „a koronavírus továbbra is velünk van”, illetve továbbra is az idősek és a más betegségekkel küzdők a veszélyeztetettek.

  • A jelenlegi szándék szerint a május 16-i héten fogja az Országgyűlés megválasztani a miniszterelnököt, ezt követően 1-2 nappal alakul meg a kormány. Ennek feltétele, hogy az új Országgyűlés elfogadja a kormány szerkezetéről szóló törvényt, ezt május 2-át követően beterjesztik. Orbán Viktor tárgyalt Kocsis Máté frakcióvezetővel, akinek kormányzati feladatvállalást is ajánlott, de Kocsis Máté jelezte, ha választhat, akkor továbbra is frakcióvezető lenne, Orbán Viktor ezután Kocsis Mátét kérte fel a frakció vezetésére.

  • Gulyás Gergely szerint a közjogi helyzet világos: a kormány megbízatása az új Országgyűlés alakuló üléséig, május 2-ig tart. Az ülés után a kormány megbízatása megszűnik, az új kormány megalakulásáig ügyvezető kormány lesz. A tegnapi kormányüléssel politikai értelemben ért véget a mostani kabinet munkája, a miniszterelnök tárgyalásokat folytat az új kormány megalakításáról.

  • Gulyás Gergely köszönetet mondott mindenkinek, aki élt demokratikus jogával és morális kötelezettségével, hogy az országról szóló döntésben részt vegyen. A miniszter hangsúlyozta a kiemelkedő részvételt, idesorolva 2002-t, 2018-at és 2022-t, mindhárom esetben egy polgári kormányzás után érezték úgy az emberek nagy számban, hogy szavazzanak.

    Soha egyetlen pártszövetség sem kapott annyi szavazatot az előző kilenc választáson, mint amivel a választópolgárok több mint egy évtized kormányzása után a polgári erőket megtisztelték.

  • Az Európai Unió végrehajtó testülete megkezdi a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közvetlenül a magyar választások után jelentette be az eljárás kezdetét.

  • Orbán Viktor már a választások előtt egyértelművé tette, hogy Magyarország kimarad az orosz gáz- és olajkereskedelmet érintő szankciókból. Az Európai Bizottság úgy látja, hogy sérti a szankciókat, ha a tagállamok az orosz kérésnek megfelelően rubelben fizetnek az orosz gázért.

  • Kormányinfó legutóbb március 10-én volt, akkor Gulyás Gergely Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával közösen válaszolt az újságírók kérdéseire és jelentette be a benzinellátást érintő intézkedéseket. Az április 3-i választások után Orbán Viktor tartott nemzetközi sajtótájékoztatót.

    Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatója 10 órakor kezdődik; ez itt az Index percről percre közvetítése, köszöntjük olvasóinkat!