új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Előrevetíti előző bejegyzésünk a mostani témáját, hiszen a kormány pont a jelenleg visszatartott uniós pénzekből oldaná meg (az eü-dolgozók mellett) a pedagógusok helyzetét, akik a jobb fizetés, nagyobb megbecsültség reményében országos szintű demonstrációba kezdtek a hét folyamán. A PDSZ által indított, úgynevezett gördülő sztrájk lényege, hogy A és B hétre leosztva különböző napokon szerveznek sztrájkokat.

    Amint megállapodnak az unióval

    – ekkora datálta Orbán Viktor a pedagógusok bérrendezését újságírók előtt a kötcsei pikniken, a miniszterelnök más, konkrétabb részleteket azonban nem közölt. 

    Meglátjuk, hogy lesz-e erről szó ma. 

  • Köztudott, hogy főként korrupciós aggályokra hivatkozva az EU visszatartja a mostani árfolyamon mintegy 6 ezer milliárd forintos (ebből 2 ezer milliárd támogatás, a többi kvázi ingyenhitel) összeget. Ráadásul egy kiszivárgott levél szerint a kritikák szélesebb körűek annál, mint amiről tudni lehet, legutóbb pedig Navracsics Tibor uniós forrásokért és területfejlesztésért felelős miniszter ismerte el egy sajtótájékoztatón, hogy

    nem történt látványos előrelépés az uniós forrásokkal kapcsolatban.

    Ha röviden akarjuk összefoglalni, hogy jelenleg mi zajlik (itt megnézheti bővebben is – a szerk.): az unió részéről megfogalmazott kérésnek eleget téve felállította Magyarország a korrupcióellenes hatóságot, Varga Judit miniszter diplomáciai nagyüzeme pedig még a napokban is folytatódott, mint a politikus beszámolt róla, nem is sikertelenül. 

    A konkrét időpont, hogy meddig tolódik a pénzcsapok megnyitása, közelebb került-e a megállapodás, még kérdéses, de erre is fény derülhet a mai kormányinfón. 

  • Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét és Nemény András szombathelyi városvezetőt kérdezte az Index arról, hogy miként élik túl az elszálló energiaköltségeket.

    A helyzet nem egyszerű, de politikai oldaltól függetlenül is úgy látják a nyilatkozók, hogy drasztikus kiadáscsökkentésre lesz szükség a működéshez.

    • Fehérváron, ameddig csak lehetséges, nem a magánszemélyekre szeretnék ráterhelni még a brutálisan és kiszámíthatatlanul megemelkedett energiaárak költségeit sem.
    • A vasi megyeszékhelyen pedig azt vizsgálják, hogyan lehetséges a legkevesebb épület működtetése a legnagyobb kihasználtsággal, ehhez is kapcsolódik egy közel ötven pontból álló Takarékossági Program. 

    Kérdés, hogy a szombati Kormányinfó előtti kormányülésen hoztak-e arról döntést, hogy megsegítik az önkormányzatokat ebben a nehéz helyzetben. Ez is kiderülhet ma. 

     

  • Amint arról portálunk is részletesen beszámolt, szerdán a magyar jogállamiságról vitáztak az Európai Parlamentben, majd csütörtökön szavaztak is a képviselők Gwendoline Delbos-Corfield jelentéséről, amit végül 433 támogató szavazattal, 123 ellenzővel, 28 tartózkodóval elfogadtak. Az „ítélet” alapján Magyarország hibrid választási autokrácia. 

    Az Európai Parlament oldalán elérhető közlemény hosszasan sorolja az aggályokat, emellett rögzítették, hogy a határozott uniós fellépés hiánya is hozzájárult, hogy Magyarországon „hibrid rezsim” alakuljon ki. 

    Az Európai Parlament azt is megszavazta, hogy a férfiak szülhetnek

    – írta Twitter-bejegyzésében Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a történésekre reagálva pénteken. 

    AzT, hogy itthon tényleg problémás-e az alkotmányos és a választási rendszer működése, vagy hogy sérül-e a véleménynyilvánítás szabadsága, beleértve a médiapluralizmust, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint a kormányszóvivő tisztázhatják.

  • Azt egyelőre nem lehet tudni biztosan, hogy milyen bejelentéseket tesz a kormány, de az elmúlt hetek, napok történései azért engednek következtetni a szombati esemény főbb csapásirányaira. 

    Először is, két hét múlva lejár a júniusban meghosszabbított benzin- és élelmiszerárstop, tehát erről is születhet szombaton bejelentés Gulyás Gergelyék részéről.

    Hogy milyen stop?

    • Emlékezetes, Orbán Viktor miniszterelnök január 12-én jelentette be, hogy több élelmiszer árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. 
    • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig tavaly novemberben jelentette be a kormányinfón, hogy 480 forintos felső határral rögzítik literenként az üzemanyagárat november 15-től. Csak magyar rendszámú autókat lehet tankolni hatósági áron, de akadnak kivételek, a részletszabályokról itt írtunk.

    Eltörlik, meghosszabbítják, módosítják? Kiderül, ha követik az Index percről percre tudósítását. 

  • A reggeli órákban küldte meg a kormány a meghívóját a szombati rendkívüli kormányinfóra, aminek címe, mint mindig, „Mit miért tesz a kormány?” A sajtótájékoztatót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartja – tájékoztatta szerkesztőségünket a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

    Mint ismert, a legutóbbi, szeptember 8-án tartott kormányinfón Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a következő kormányülésen születhet döntés az egyelőre október 1-jén lejáró benzin- és élelmiszerárstopról.