Vascsavar és gumibot – diáktüntetés Budapesten

ZS 0044
Bár már két oktatásügyi tüntetés is kordonbontásba, könnygázas rendőri intézkedésbe fulladt, mindez nem tántorítja el a diákokat és a tanárokat attól, hogy újra és újra kiálljanak. A cél változatlanul a státusztörvény-tervezet eltörlése, de a tiltakozók valójában ennél sokkal többet, teljes oktatásügyi reformot szeretnének.

22:30: A tüntetés a végéhez ért. Köszönjük kitartó figyelmüket!

22:05: Egyre nyugodtabb a helyzet, száz-kétszáz ember maradt a helyszínen, akik énekelnek, beszélgetnek. Úgy tűnik, a tüntetés ezzel a végéhez közeledik. A következő tiltakozás május 30-án lesz.

22:00: Az eseményről több politikus is beszámolt a közösségi médiában. Fekete-Győr András, a Momentum politikusa azt írta a Facebookon: „Miért félnénk, miért élnénk, ha nem egy álomért?”

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke szintén a Facebookon osztotta meg gondolatait a tüntetéssel kapcsolatban.

Veletek vagyunk, mert az ország nem veszíthet el több fiatalt!

– kezdte a politikus, majd úgy folytatta, hogy „amikor a gyerekeink, a fiatalok életéről, jövőjéről van szó, akkor kutya kötelességünk mellettük lenni. Megvédeni őket az erőszaktól és attól a kilátástalanságtól, ami felé a hatalom kényszeríti őket. Nem hagyjuk, hogy elvesszen az Európai Magyarországba vetett közös remény.”

21:48: Újabb közleményt adott ki a rendőrség.

A tüntetők vascsavarral is dobáltak. A rendőrsorfal visszatartja az agresszív résztvevőket

– írják a police.hu oldalon.

„A jogellenes gyűlés résztvevői a VI. kerület, Lendvay utcában lökdösni, tolni kezdték a rendőrsorfalat, és megpróbálták áttörni azt, közben palackkal is dobáltak. A rendőröket folyamatosan verbálisan és tettleg provokálják. A rendőrök újra többször hangosbeszélőn szólították fel a résztvevőket a jogsértés befejezésére.”

csavar
Fotó: Police.hu

21:43: A rendőrök elkezdtek hátrálni, visszahúzódtak a Lendvay utcába. A tüntetők azt kiabálják: „Indul a busz, lejárt a műszak!”

21:32: „Üljünk le!” – skandálta a tömeg, majd a tüntetők egy része eleget tett a felszólításnak, és leült a betonra. Többen énekelnek és zenét hallgatnak.

21:25: A rendőrök elvittek egy 60 év körüli férfit, hogy pontosan miért, az egyelőre nem világos. A tömeg több részre szakadt a rendőrségi intézkedés hatására, viszonylagos nyugalom alakult ki, de a diákok fáradhatatlanul kiabálják:

Nincs tanár, nincs jövő!

Míg egy nő azt kiabálta bele a tömegbe: „Csak egy kérdésem van Orbán Viktorhoz: kívülállóként neki mi a véleménye az intelligenciáról?”

21:13: „A jogellenes gyűlés résztvevői továbbra is támadóan lépnek fel a rendőrökkel szemben: lökdösik, palackokkal és más tárgyakkal dobálják őket. A rendőrök testi erővel tartják vissza az agresszív tüntetőket” – közölte police.hu.

palack 1
Fotó: Police.hu

21:07: Pankotai Lili is a helyszínen van. Lapunknak elmondta, hogy egy lány rosszul lett, lefektették a földre, de többen is elestek, akkora erővel tolták a rendőrök a tömeget.

Dőltünk mint a dominó

– mondta, hozzátéve, hogy a mostani akció sokkal rosszabb volt, mint a könnygáz, többen ugyanis fulladásközeli állapotba kerültek. „Ahogy egymásba kapaszkodtunk, kis híján a karunk is eltört.”

Egy másik tinédzser arról számolt be az Indexnek, hogy dulakodás közben gumibottal ütötték a rendőrök, de csak a lábát találták el.

Más a fejére kapott, »én megúsztam«

– mondta.

21:00: Egy rendőr azt magyarázza egy diáknak, hogy ez tiltott rendezvény, és aki felismerhető lesz a felvételeken, azok ellen eljárást indítanak.

A Helsinki Bizottság szerint ez azonban nem igaz.

„A gyülekezések bejelentése a szervező kötelessége, a gyülekezés résztvevői jellemzően nem is tudhatják, hogy egy tüntetés be lett-e jelentve. Ezért a bejelentés nélkül tartott gyülekezésért csak a szervező felel” – írják a tájékoztatójukban.

20:55: „Hátra mindenki, mert megfulladnak az első sorban” – kiabálta egy férfi a tömegből, ám sokak szerint beépített ember volt, egyelőre ugyanis nem tudni arról, hogy bárki is rosszul lenne.

20:48: Erős a dulakodás: a rendőrség elkezdte oszlatni a tömeget, körülbelül 20 métert toltak rajtuk, sokan sikítoznak.

20:30: A rendőrség több tüntetőt is kiemelt a tömegből, és hátra vitték őket. Közben folyamatosan tájékoztatják a demonstrálókat a lehetséges következményekről.

20:19: A tüntetők ismét dulakodásba kezdtek a rendőrökkel, nyomulnak előre, miközben próbálják eltolni az útból a sorfalat.

Nem félünk

– skandálják a demonstrálók.

20:10: A rendőrök másodszor is felszólították a tiltakozókat, de a tömeget ez nem érdekli – harsány fütyülés a reakció.

20.04: A rendőrség felszólította a tömeget, hogy fejezzék be, ellenkező esetben kényszerítő eszközt vetnek be.

20:02: A tömeg megelégelte a várakozást, az emberek elkezdtek előrenyomulni, dulakodni. Többen flakonokkal dobálták meg a rendőröket, van, aki mar úszószemüvegben, maszkban várja a könnygázt.

19:55: A diákok megkínálták a rendőröket chipsszel, sőt valaki muffint is hozott nekik. A tanulók azt remélik, némi lekenyerezés után a rendőrök elállnak az útból, és folytathatják útjukat a Fidesz-székházhoz.

19:47: A tömeg továbbra is a Rippl-Rónai utca sarkán áll, és rendőröknek kiabál: „Sapkát a földre, kezet a szívre!”

Magyar rendőr velünk van. Menjünk be!

– skandálják, miközben a diákok a térfigyelő kamerát zászlóval takarták le.

19:25: Kollégánk közlése szerint a tömeg a Fidesz székházához tart, ahonnan nagyjából egy sarokra vannak. Azonban egy ponton megálltak, ugyanis a rendőrök útjukat állták. 

19:20: A tömeg az Andrássy úton sétál. A forgalmat átterelték az egyik oldalra, emiatt komoly torlódás alakult ki. Az autósok egy része dühös, de sokan biztatják is a tüntetőket, dudálnak, pacsiznak velük.

19:10: Egy fiatal lány mankóval a kezében, sántítva sétált a tömegben. Lapunk kérdésére elárulta: keresztszalag-szakadása volt, most volt a térdműtétje.

Az orvosom nem tudja, hogy itt vagyok, nem árultam el neki, tuti kiakadna. De tekintve, hogy a héten mindennap sírva mentem haza az iskolából, mindenképpen ki akartam jönni

– mondta, hozzátéve, hogy a legfőbb gond a túlterheltség, túl sok az óra, túl sok a tananyag. Barátnője mindezt azzal egészítette ki, hogy a történelemtanáruk komplett részeket hagy ki a tananyagból, mert másképp nem tudna a végére érni.

19:00: A beszédek közben néhány ellentüntető is megjelent, mindannyian fehér pólót és bohócorrot viseltek. Többek közt azt skandáltak egy megafonba: „Jajj, már érzem a könnygázt, segítség, elnyomnak.” A diákok elzavarták őket, de volt, aki azt mondta: érvényesüljenek egy picit ők is.

Mihalics Lili, az EDF tagja 19 órakor bejelentette: a tüntetés véget ért. A tömegben ugyanakkor cetliket kezdtek osztogatni, amelyen az állt: „Irány a Fidesz-székház!” A tömeg időközben rákezdett a „Mocskos Fidesz” rigmusra.

18:55: Ezt követően Gajzágó József, az EDF tagja szólalt fel. Elmondta: folytatni kell a kiállást a „kordonkormány” ellen, amely sok éve tesz tönkre társadalmi csoportokat, katásokat, orvosokat, tanárokat, kétkezi munkásokat.

A kordonkormány feje, Orbán Viktor fél, elbújt a Karmelitába. De a miniszterelnök nem a tüntetésektől fél a legjobban, hanem attól, hogy a tiltakozásból országos kezdeményezés lesz, amire jó esély van. Csatlakozzatok hozzánk, mert van remény. Folytatjuk! 

– jelentette ki, majd felszólalása után a tömeg elénekelte a Himnuszt.

18:50: Másodikként egy férfi ragadta magához a szót, majd Orbán Viktor miniszterelnöknek a következőket mondta: „Miniszterelnök úr, ne szórakozzon a fiatalok jövőjével, ez nem szotyi, nem kisvasút, és nem is lombkoronasétány.”


18:45: Elsőként egy diák szólalt fel a felállított színpadon, aki a következőket mondta:

A kormány átlépett egy határt, megmutatta a fiatal generációnak, hogy mit kap az, aki kiáll az igazáért. Kordonokkal veszik körbe magukat és rohamrendőrökkel veretik szét a diákokat. Az elégedetlenségre könnygáz, gumibot, rendőrsorfal a válasz, de az elégedetlenségünk ettől csak nő. Addig maradunk az utcán, amíg nem lesz változás!

18:30: A tüntetők megérkeztek az Oktogonhoz, ahol egy színpad is fel van állítva. Hamarosan következnek a beszédek. Kollégánk szerint a rendezvényen több ezren vannak jelen.

18:10: Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja sem hagyta ki a tüntetést. Az érdekvédőt az Index arról kérdezte, hogy mi hozhatja el a fordulatot.

Úgy fogalmazott: „Nekünk szakszervezeteknek együttes erővel kell fellépnünk ahhoz, hogy végre érdemi változás legyen. El kell jutnunk odáig, hogy a kormány félretegye a státusztörvényt, és ahelyett inkább az uniós forrásokra koncentráljon. Követeljük, hogy tegyenek le az asztalra egy olyan előmeneteli rendszert, ami megfelel a XXI. századi követelményeket. Azt is felajánlottuk, hogy elkészítjük a tervezetet, de ehhez a döntéshozók közreműködése is elengedhetetlen lesz.”

Hozzátette: az előmeneteli rendszer azért fontos, mert az meg tudná állítani az elvándorlást, ami mára kritikussá vált.

Bőven több mint 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből, és az újonnan érkezők száma is elkeserítő

– jegyezte meg.

Nagy Erzsébet végül azt is elárulta, mire számít, előkerül-e a könnygáz a tüntetésen. 

„Nálam nagyon sok víz van, nem kizárt, hogy szükség lesz rá. Féltjük a tanulókat, többször mondtuk már nekik, hogy azért jobb lenne, ha nem a Gyorskocsi utcából mennének érettségizni. A fiatalok ennek ellenére hajthatatlanok, noha pontosan tudják: a tűzzel játszanak. Remélem nem fogják egymást agyontaposni” – fogalmazott a PDSZ választmányi tagja.

18:00: A tömeg elérte a Nyugati pályaudvart, ahol a Momentum aktivistái szórólapokat osztogatnak arról, hogy Donáth Anna miként alakítaná az oktatást. 

Az „Esélyteremtő oktatás” című program tíz pontból áll, ezek az alábbiak:

  1. Oktatásközpontú kormányzás
  2. Érdemi párbeszéd a diákokkal és a tanárokkal
  3. Másfélszer ennyi pénzt az oktatásra
  4. 50 százalékos pedagógus-béremelés
  5. Modern, felújított iskolaépületek
  6. Korszerűbb és szabadabb tantervek
  7. Kevesebb terhelés
  8. Szabad tankönyvválasztás
  9. Radikális önállóság az iskoláknak
  10. Ingyenes első diploma

17:40: Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője is a helyszínen van. A politikus az Indexnek elmondta: elsősorban anyaként érkezett, van két gyermeke, egyik gimnáziumba, másik óvodába jár. Az oktatási problémákat mindkét szinten, családként is érzékelik.

Nagyon kevés tanár van már a rendszerben, és talán az óvodapedagógusokról kevesebb szó esik, de ők is rendkívül nehéz helyzetben vannak. Egyébként a nővérem is óvónőként dolgozik, felháborítónak tartom, hogy a kormány semmilyen szinten nem becsüli meg azt a felelősségteljes munkát, amit kollégáival együtt nap mint nap végez

– mondta az ellenzéki politikus, aki hozzátette: a gimnáziumokban sem jobb a helyzet, szerinte ugyanis az iskolák lassan a gyermekmegőrzők szintjére süllyednek. Szabó Tímea azt is megjegyezte, hogy a helyzet ennél még rosszabb is lehet.

„Nem szeretném, hogy iskolaőrök tanítsák a gyermekemet” – jelentette ki a Párbeszéd frakcióvezetője.

Nagy hibát követnek el a döntéshozók azzal, hogy könnygázzal reagálnak a tiltakozásokra. Eddig azt próbálták bebizonyítani, hogy a tüntetők csoportja erőszakos, most azonban egyértelműen kiderült, hogy az agresszió valójában az ő eszközük. A hazug narratíva most megbukott

– vélekedett Szabó Tímea, hozzátéve: természetesen ő is aggódik a nagyobbik gyermekéért, aki szintén ki szokott látogatni a tüntetésekre. Tapasztalatai szerint a diákok ugyanakkor nem félnek, nincs vesztenivalójuk: „ezeket a gyerekeket vagy az iskola vagy a rendőrök teszik tönkre”. 

17:30: A tömeg már a Szent István körúton jár, közeledve a Vígszínházhoz. Időközben a résztvevők a Kossuth-nótát is elénekelték. „Ne írd alá Kata” – skandálják a tüntetők, utalva ezzel a státusztörvényre.

17:10: Kollégánk jelentése szerint a tömeg megindult az Oktogon irányába, miközben az alábbiakat skandálták: „Fizessétek meg a tanárainkat!”. De elhangzott az „elegünk van” felkiáltás is.

16:50: Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott pedagógusa is kilátogatott a tüntetésre. Az Indexnek elmondta: a mai akciót elsősorban a diákok jogos felháborodása hívta életre, de kiemelten fontos az is, hogy minél több valakihez eljusson az EDF által indított népszavazási kezdeményezés.

Ezen túl persze számos egyéb célért küzdünk, nulladik lépésként megoldást kellene találni a tanárhiányra, az elviselhetetlen munkakörülményekre, beleértve a bérkérdést is, a státusztörvényt pedig el kell felejteni, az ugyanis egy cseppet sem javít a helyzeten. Csak ezután lehet az összetettebb problémákkal foglalkozni, ilyen gond például a szegregáció, az elavult oktatás, és az extrém túlterheltség. Jelenleg gyerekek tízezrei, százezrei nem kapják meg azt az esélyt, ami eredendően mindenkit megillet

– fogalmazott a pedagógus.

16.40: Már tart a gyülekező, érkeznek a tanárok, a diákok és a szülők a Kossuth térre, a tüntetés első állomását a Tisza István emlékmű elé hirdették meg. Az eredeti terv szerint a tömeg 17 órakor elindul az Oktogon irányába.

Péntek délutánra újabb oktatásügyi tüntetést hirdetett az Egységes Diákfront és az aHang.

Mint arról korábban beszámoltunk, a „Gyerekeket bántasz – 7 igennel a gyermekbántalmazó rendszer ellen” című eseményt a Facebook gyűlöletbeszédre hivatkozva törölte. A diákszervezet közösségi oldalán azt írta:

Erről mi nem kaptunk a Facebooktól semmilyen tájékoztatást, támogatóink jelezték, hogy ez az üzenet fogadta őket az eseményre kattintáskor. A Megafon és a kormány annyira fél tőlünk, hogy az eseményünkre ráküldték a trollhadseregüket. Az elmúlt év nagyon jól bizonyította, hogy a kormányt mennyire nem érdekli a jövő generációja, de nem gondoltuk volna, hogy odáig jutnak majd, hogy egy eseményt megpróbáljanak eltüntetni

– jelentette ki a posztban az EDF, amely kitartott a tüntetés szervezése mellett, körülbelül 24 óra várakozás után pedig az esemény ismét elérhetővé vált.

Teljes oktatásügyi reformot szeretnének

Ahogy a korábbi kiállásokat, úgy a mostanit is a státusztörvény-tervezet hívta életre, de a tiltakozók a pedagógusbérek, a munkaterhek, és a sztrájkjog ügyében is előrelépést szeretnének.

Az EDF a legutóbbi, május 3-i tüntetésen jelentette be, hogy népszavazást kezdeményeztek a változás érdekében. A kérdések az alábbiak:

  • Egyetértetek-e azzal, hogy le a bosszútörvénnyel?
  • Egyetértetek-e azzal, hogy boldogabb, gazdagabb és sikeresebb jövője legyen minden magyar gyereknek?
  • Egyetértetek-e azzal, hogy legyen önálló oktatási minisztérium?
  • Egyetértetek-e azzal, hogy az állam biztosítson tisztességes megélhetést?
  • Egyetértetek-e azzal, hogy a sztrájk alapjog?
  • Egyetértetek-e azzal, hogy legyen demokrácia?
  • Egyetértetek-e azzal, hogy Pintér Sándor mondjon le?

Gulyás Gergely is reagált a könnygázbevetésre

Az április 24-i tüntetés után a május 3-i egyébként már a második olyan tiltakozó akció volt, ahol a rendőrség könnygázt is bevetett.

Az Index az előző Kormányinfón Gulyás Gergelyt kérdezte arról, hogy mit gondol, a kényszerítő intézkedés jogszerű és arányos volt-e. A Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában kifejtette: a rendőrség gyakorlata bizonyította, hogy Magyarországon a jogszabályi keretek között bárki bármilyen kormányellenes álláspontot kifejthet, bárki tiltakozhat a kormány ellen.

„Betörni építési területre nem jogszerű, védett intézményeket megtámadni nem jogszerű, ezekben az esetekben a rendőrségnek kell fellépni, ami profi és kifogástalan volt" – fogalmazott a politikus.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)