A Momentum akciója még a járókelőket sem érdekelte

ZS 6811
2023.07.14. 13:10
A Momentum Mozgalom a Belügyminisztérium épülete elé elhelyezett koporsóval azt akarta kifejezni, hogy a kormány szerintük kivégezte az oktatási rendszert. Mindössze nagyjából húsz ember lehetett a helyszínen, politikusok, rendőrök és újságírók.

A Momentum Mozgalom szimbolikus temetést tartott a Belügyminisztérium épülete előtt, mint fogalmaztak, a Fidesz által kivégzett oktatási rendszert kísérték végső útjára. A demonstráción a párt aktivistáin kívül csak rendőrök és újságírók voltak jelen, a járókelők is inkább a rendőri biztosításra figyeltek fel. 

Koporsó búcsúszöveggel

„A státusztörvény kormánypárti megszavazása után a magyar oktatás hosszú kínszenvedés után elhunyt” – mondta a párt frakcióvezető-helyettese, Bedő Dávid, miután társaival együtt elhelyeztek egy nyitott tölgyfa koporsót az épület ajtaja előtt. Elé kartontáblát tettek búcsúszövegekkel.

A koporsóba egy osztálynaplót, egy kockás inget, virágot és egy kitűzőt tettek »Ki fog holnap tanítani?« felirattal.

Kérdésünkre, hogy miért nem hívtak az eseményre pedagógusokat, a szakszervezetet, szülőket és diákokat, Bedő Dávid úgy felelt, hogy a párt csak a véleményét kívánta kifejezni ezzel, miszerint a státusztörvény az utolsó szöget jelenti a kormány egyik áldozata, a magyar oktatás koporsójába. 

Ahelyett, hogy a kormány a jövőt választotta volna, az amúgy is romokban heverő oktatási rendszeren segítségnyújtás helyett csak tovább rontott, soha nem látott tanárhiányt okozva.

Az Orbán Viktor és Pintér Sándor által vezetett korlátlan és aljas hatalom gyakorlatilag kivégezte azt

– hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: az oktatás a kulcsa annak, hogy sikeres nemzet legyünk. 

Bedő Dávid emlékeztetett arra, hogy pár hete ugyanitt, a Belügyminisztérium épülete előtt 5000 fekete zászlót tűzött ki, amivel a státusztörvény ellen tiltakoztak. Ezzel azt fejezték ki, hogy ha a törvényt megszavazzák, ennyi pályaelhagyóra lehet számítani. 

Momentum: Lenne fedezet az azonnali béremelésre

A képviselő azt is elmondta, hogy egészen addig fogják folytatni a tüntetéseket, amíg el nem érik céljukat, és legalább 50 százalékkal nem emelik meg a tanárok bérét.

A költségvetésben ez az összeg jelentősen nem haladná meg a Vodafone-felvásárlásért kifizetettet, ez 350 milliárd forint volt, a pedagógusbér-rendezés 400-500 milliárd forintot tenne ki

– hangsúlyozta.

Mint ismert, a Belügyminisztérium június 4-én, a pedagógusnapon azt közölte, hogy amint megkapják az uniós forrásokat, megkezdik háromlépcsős béremelésüket, terveik szerint átlagbérük ezzel első körben bruttó 561 ezer forint, 2025-re pedig 800 ezer forint lehet.

Bedő Dávid az Indexnek erre úgy reflektált: már most itt lenne az ideje a béremelésnek, az uniós forrásoktól függetlenül, a pedagógusbérnek ugyanis szuverén nemzeti érdeknek kellene lennie.

A sávos béremeléssel pedig az a probléma, hogy a legalacsonyabb sáv csupán pár ezer forinttal haladja meg a jelenlegi fizetésüket

– tette hozzá. A péntek reggeli kordonbontással kapcsolatban leszögezte, hogy addig fognak kijárni a Karmelita elé, amig az körbe van kerítve, a nyáron is lehet még ilyen akciójuk. 

A koporsót maga a párt vásárolta, amit nem terveznek a Belügyminisztérium épülete elől elszállítani. Hogy az utcán meddig lesz kint a koporsó, a rendőrök tájékoztatása szerint az épületből fognak intézkedni. 

A Momentum közel 40 ezer aláírást gyűjtött a státusztörvény eltörlésének és a pedagógusbér-emelés támogatására, abból a célból, hogy az uniós források biztosításakor beemeljék ezeket a mérföldkövek közé, az oktatás átfogó reformjával együtt. Bedő Dávid elmondása szerint a petíciót Donáth Anna EP-képviselőjük hamarosan be is nyújtja az Európai Parlamentnek. 

Pankotai Lili a Karmelita elől érkezett a temetésre

Az eseményen részt vett a 18 éves diákaktivista, Pankotai Lili, aki a reggeli, Karmelita kolostor előtti kordonbontásnál is megjelent. Mint mondta, a Momentum Belügyminisztérium elé tervezett demonstrációjáról röviddel azelőtt értesült, de fontosnak tartja, hogy jelenlétével megmutassa, továbbra is szívén viseli a pedagógusok ügyét.

Cuki, több, mint a semmi

– mondta, mikor arról kérdeztük, hogy mi a véleménye a szimbolikus temetésről, és szerinte az ilyen gesztusokkal el tudják-e érni céljukat. A gimnazista úgy véli: a félelem az egyik oka annak, hogy nincs erőteljesebb ellenállás.

Tanárok is vannak a családomban, ezért testközelből látjuk, milyen szinten leterheltek a pedagógusok, és mekkora problémákkal kell megküzdeniük amellett, hogy megalázóan alacsony a bérezésük

– fejtette ki lapunknak. 

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)