új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Újságírói kérdésre Gulyás Gergely az állami kórházak adósságállományával kapcsolatban elmondta, két döntést hoztak: fel kell tárni, miért halmozódott fel nagymértékű adósság, illetve ki fogják fizetni az adósságokat.

  • Tárgyalták-e a 14 éven aluliak ingyenes tömegközlekedését? Gulyás Gergely szerint általánosságban minden családbarát javaslatot jó szívvel fogad a kormány, ez az előterjesztés nem szerepelt a napirenden. Az elképzelésről Lázár János építési és közlekedési miniszter beszélt.

  • Gulyás Gergely kifejtette: továbbra is az a helyzet, hogy a kormány támogatja Svédország NATO-csatlakozását, de sok olyan ok van, amelyek miatt joggal merültek fel aggályok a frakcióban, ezeket tisztázni kell, amikor pedig megvan a szükséges szavazatszám, akkor érdemes szavazni.

  • Gulyás Gergely a fővárosi választási törvény lehetséges módosításáról úgy fogalmazott, azt várja, hogy a Fidesz-frakció ebben az ügyben döntsön, ő ennek megfelelően fog szavazni a javaslatról. A miniszter szerint mindkét választási rendszer demokratikus, a mostani vita sajátossága többek között inkább az, hogy akik mindig a listás választás mellett érveltek, most az ellen kezdtek érvelni. Napirendre azért vették, mert tárgyalásra érdemes javaslatnak tartják a Mi Hazánk Mozgalom elképzelését.

  • Gulyás Gergely a szuverenitásvédelem témájában elmondta: kötelezettszegési eljárásról téves gondolkodás beszélni az ellenzék részéről, amíg el sem fogadták a törvényt, ha elfogadták, akkor annak megvannak a szabályai, hogy hova lehet fordulni felülvizsgálatra.

    A miniszter szerint Brüsszelben akkor lehet fordulat a migrációs kérdésben, ha az EP-választáson is fordulat lesz. Arra buzdított, hogy az emberek a szuverenista pártokra szavazzanak.

    Az ellenzék közös listaállításával kapcsolatban elmondta: „Gyurcsány Ferenc a főnök a baloldalon”, úgy lesz minden, ahogy Gyurcsány Ferenc akarja. A miniszter szerint Donáth Annának nincs súlya, a Momentum polgármesterei bejelentkeztek a DK listájára, utalt a momentumos bajai polgármester kritikájára is.

    A Katona József Színház botrányával kapcsolatban arról beszélt, hogy szerinte nem kellene már az igazgatónak a helyén lennie.

  • Gulyás Gergely Tordai Csabát kiváló ügyvédnek tartja, ezért is lepte meg, hogy gyanúba került Karácsony Gergely kampányfinanszírozási ügyében. Kiváló jogászoknak is veszélyes Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc közelébe kerülni – jegyezte meg a miniszter a 99 Mozgalom adománygyűjtési ügyének legfrissebb fejleményeiről.

    A miniszter kitért arra is, ha valaki külföldi érdekeket szolgál ki, akkor utána nem fog támogatni egy olyan hivatalt, ami a magyar közélet tisztaságát szolgálja, ez a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

  • Gulyás Gergely arról beszélt: a kamatstopokról döntést hozott a kormány, kiemelt fontosságú, nehéz gazdasági helyzet alakult ki az uniós szankciók miatt, tehát továbbra is indokolt megvédeni a családokat és a kisvállalkozásokat (2024. április 1-ig meghosszabbítják nekik), 80-85 milliárd forint segítséget jelentett eddig, vállalkozásonként 2,7 millió forintot.

    2024. július 1-ig meghosszabbítják a lakossági kamatstopot is, egy családra vetítve 420 ezer forintot jelent. A diákhitel kamattámogatását 2024. július 1-ig szintén meghosszabbítják. A miniszter szerint támadás alatt áll a kamatstop Brüsszel részéről.

    A kormány elkötelezett a zöldenergia mellett, a magyar gazdaság jövője a zöldenergia: a tárolásra is lehetőséget kell adni, pályázatot írtak ki a lakosság számára napelemre és tárolásra is, mintegy 70 milliárd forint értékben, több tízezer család élhet ezzel, és most a betároló program elfogadásával a vállalkozásokra is kiterjesztik. Ez lehetővé teszi, hogy tárolókapacitást alakítsanak ki.  2024. február 5-i határidővel jelentkezhetnek a vállalkozások. 2026. április 30-ig kell befejezni a tárolás kialakítását, rendszerhasználati díjkedvezmény is társul hozzá, a tárolók mentesülnek a visszatáplálás és a fogyasztás tekintetében is a rendszerhasználati díj átvételi díjtételének a megfizetése alól 2026-ig.

  • Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormány több mint 12 órás ülést tartott, hosszan tárgyaltak a jelenlegi brüsszeli helyzetről, decemberben lesz uniós csúcstalálkozó. A legfőbb két kérdés:

    • az uniós költségvetés módosítása,
    • valamint Ukrajna uniós csatlakozása.

    A miniszter szerint mindkét ügy kifejezetten előkészítetlen, nincs világos indoklása annak, hogy miért szükséges az EU költségvetésének módosítása, milyen hatásokkal jár ez, mi történik, ha nem módosítják. Azt még súlyosabb mulasztásnak nevezte, hogy úgy akarják módosítani a hatályos költségvetést, hogy azt nem hajtják végre, a kifizetések hiányára Magyarország és Lengyelország mellett más tagállamok is panaszkodhatnak.

    Gulyás Gergely leszögezte, nem hisznek az ígéretekben, a folyósítást várják. A miniszter Ukrajna csatlakozásáról elmondta, van egy előkészítő anyag, de azt még a bizottság sem állítja, hogy Ukrajna megfelel a kritériumoknak. A miniszter világossá tette, semmilyen hatástanulmány nem áll rendelkezésre, sem szakértői vélemény, ami kiszámolná, hogy mit jelentene az EU-nak, a költségvetésnek, a mezőgazdasági pénzeknek, a kohéziós alapoknak Ukrajna csatlakozása.

    Gulyás Gergely hangsúlyozta, ezek tükrében a magyar kormány egyik kérdésben sem tud hozzájárulni a közös döntéshez. Vétójoggal viszont senki nem él, ezt a szerződések nem ismerik, közös döntések születnek, ha van eltérő vélemény, akkor nem születik közös döntés. A döntés ügyében a választópolgárokhoz fordultak, a nemzeti konzultáció érinti az ukrán EU-tagság kérdését.

  • A Kormányzati Tájékoztatási Központ 12:30-ra hirdetett Kormányinfót, de 12:50-kor még nem kezdődött el a tájékoztató.

  • Csütörtökre összehívták az Országgyűlés rendkívüli ülését. Az Állami Számvevőszék éves beszámolója mellett napirendre került a Mi Hazánk Mozgalom két javaslata is, amelyek közül az egyik a jövő évi önkormányzati választásokat érinti.

  • Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn Magyarországra utazott, és Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt. A két fél nem tartott közös sajtótájékoztatót. Korábban az Európai Bizottság 1 milliárd euró uniós forrást engedélyezett Magyarországnak.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatója 12:30-kor kezdődik. Köszöntjük olvasóinkat!