Frakcióülést tart a Fidesz Balatonalmádiban

D KOS20231213008 (2)
2024.02.21. 14:38
Szerda este kezdődik Balatonalmádiban a Fidesz–KDNP parlamenti frakciójának kétnapos kihelyezett frakcióülése, ahol február 21-én és 22-én, még a parlamenti ülésszak kezdete előtt várhatóan döntenek az új államfőjelölt személyéről, elvégzik az európai parlamenti és helyi önkormányzati választások előkészületeit, de az új gyermekvédelmi törvénycsomag is szerepel a kiemelt napirendi pontok között.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a közösségi oldalán írt arról, hogy szerda este a miniszterelnök felszólalásával kezdődik Balatonalmádiban a kihelyezett frakcióülés, amelyet csütörtökön miniszterek, EP-képviselők, államtitkárok meghallgatása követ. 

A kormánypártoknak fontos döntéseket kell meghozniuk az Országgyűlés február 26-án, hétfőn induló tavaszi ülésszaka előtt Balatonalmádiban, hiszen az elmúlt hetekben több változás is történt.

Többek között a kegyelmi botrány nyomán bejelentette lemondását Novák Katalin korábbi köztársasági elnök, Orbán Viktor pedig alkotmánymódosítást nyújtott be a kormány nevében, amelynek értelmében a kormány új gyermekvédelmi csomagon dolgozik, hogy megerősítse a gyermekvédelmi rendszert, az alkotmánytól egészen a miniszteri rendeletekig.

Orbán Viktor február 17-én tartotta meg évértékelő beszédét, amelyben úgy fogalmazott, hogy „a 2024-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul”. 

Ezért kell új köztársasági elnök

Ahogyan arról beszámoltunk, Novák Katalin köztársasági elnök tavaly áprilisban Ferenc pápa látogatására hivatkozva adott kegyelmet K. Endrének, annak a jogerősen elítélt egykori igazgatóhelyettesnek, aki segített főnökének eltussolni pedofilbotrányát.

A férfi helyettese volt annak az igazgatónak, aki a bicskei gyermekotthonban több kiskorú fiút is abuzált regnálása idején. A beosztott később próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak. 

Emiatt K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és közügyek gyakorlásától is. Az elítéltnek Novák Katalin döntésekor még kilenc hónap volt hátra a büntetéséből. 

A köztársasági elnök döntése hatalmas vihart kavart, az ügyben többen megszólaltak, és sokan a lemondását követelték, ezt követően demonstráció volt a Sándor-palotánál, és ekkor nyújtotta be Orbán Viktor miniszterelnök az említett alkotmánymódosítást.

Február 10-én Novák Katalin lemondott a köztársasági elnöki posztról a kegyelmi ügyben hozott döntése miatt, az Országgyűlés így tavasszal új köztársasági elnököt választ.

Novák Katalin lemondásával egy időben Varga Judit – aki még igazságügyi miniszterként hagyta jóvá a K. Endre ügyében meghozott kegyelmi döntést – is közölte, hogy lemond országgyűlési képviselői mandátumáról és az EP-lista vezetéséről.

A svéd NATO-csatlakozás kérdése

Orbán Viktor miniszterelnök az évértékelő beszédében arról is beszélt, hogy minden terv készen van, és a kormány kész végrehajtani a svéd NATO-csatlakozást, a döntést tavasszal a parlament kezdeti ülésszakaszán már ratifikálhatják. 

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán osztott meg egy 2024. február 20-án kelt dokumentumot, amelyet Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének címzett Svédország NATO-csatlakozásának ügyében. 

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Svédország szinte a finnekkel egy időben nyújtotta be csatlakozási kérelmét a NATO-kötelékbe. Utóbbit az Országgyűlés még tavaly március végén elfogadta, a szavazáson részt vevő képviselők közül 182-en voksoltak igennel, míg hatan nemmel. 

Svédország NATO-csatlakozási kérelmét azonban azóta is viták övezték. A kormány ugyan ígéretet tett arra, hogy nem utolsókként fogadjuk el az ország kérelmét, mégis egyedül maradtunk, miután Törökország is jóváhagyta azt.

Később Orbán Viktor az Európai Tanács csúcstalálkozóján találkozott Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel. Ezt megelőzte egy levélváltás is, amelyben a magyar kormányfő látogatásra hívta a svéd miniszterelnököt, ez a látogatás azonban nem következett be.

Az Index megkeresésére később Kövér László, az Országgyűlés elnöke elmondta, a kormány álláspontja világos volt az első pillanattól: támogatja a NATO-bővítést, teljesen függetlenül attól, hogy adott esetben a kabinet mögött álló képviselőknek erről mi volt a véleménye. 

Nemrég ezzel kapcsolatban egy rendkívüli ülést is összehívtak, amelyen – a Fidesz távolmaradása miatt – nem született döntés. 

Ők lehetnek a Fidesz polgármesterjelöltjei Budapesten

Kocsis Máté bejelentése alapján a kihelyezett frakcióülésen az európai parlamenti és helyi önkormányzati választások előkészületeiről is tárgyalnak majd a kormánypártok. Az Index írt arról, hogy már szinte az összes budapesti kerületben kirajzolódott a kép arról, hogy kiket állít csatasorba polgármesterjelöltként a kormánypárt Budapesten.

Bár a pártnak egyelőre nincsenek hivatalos jelöltjei, a Fidesz hivatalos ügymenete szerint ugyanis a helyi csoportok tesznek javaslatot a polgármester személyére, de a döntést az Önkormányzati Választási Egyeztető Bizottság hozza meg, ez az eljárás pedig még több budapesti kerületben is folyamatban van.

Beszámoltunk róla, hogy a kormány háromnapos, kihelyezett kormányülést tartott február elején Sopronbánfalván. Kihelyezett frakcióülés ezt megelőzően tavaly  szeptemberben volt Esztergomban. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton tartotta meg 25. évértékelőjét a budapesti Várkert Bazárban, amelyről bővebb összefoglalónk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. december 13-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)