Leállt a Hungaromet Zrt. honlapja az augusztus 20-i tűzijáték napján

2024.08.20. 09:28
A meteorológiai előrejelzéseket szolgáltató Hungaromet Zrt. a Facebookon közölte, hogy leállt a honlapjuk augusztus 20-án reggel, vagyis a tűzijáték napján. A kommentekben rögtön beindultak a találgatások. Frissítés: utóbb a HungaroMet oldaláról törölték a posztot, és a honlap elérhetővé vált.

A Hungaromet egy szűkszavú Facebook-posztban tudatta a hírt kedd reggel.

Technikai problémák miatt jelenleg nem frissülnek a produktumaink! Dolgoznak a hiba elhárításán

– írták.

Hogy milyen technikai problémáról van szó, az nem derült ki a bejegyzésből, de a met.hu linken valóban egy szinte üres honlap jelent meg kedd reggel. Ugyanakkor a legutóbbi figyelmeztetéseket például meg lehet tekinteni a honlapjukon, ahogy egy másik linken azt az előrejelzést is, amelyről reggeli cikkünkben írtunk.

Az időpont nem a legszerencsésebb, ugyanis kérdésesnek tűnik, hogy meg lehet-e tartani az augusztus 20-i tűzijátékot az időjárási tényezők tükrében. Az esemény lebonyolításáért felelős operatív törzs korábban közölte, hogy akár el is maradhat az esemény.

Kovács Zoltán kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár és kormánybiztos – aki az utóbbi években is a fő felelőse volt a tűzijátéknak – kedd reggel azt írta, hogy az operatív törzs reggel 7-kor összeült. „Az időjárás függvényében a rendezvényekkel kapcsolatos döntéseket kora délután hozzuk meg. Kérjük, mindenképpen figyeljék az időjárással kapcsolatos híreket, mielőtt útnak indulnak” – írta az államtitkár, nem sokkal azután, hogy megjelent a Hungaromet fenti közleménye a leállásról. 

Az ominózus eset két éve, amiből a Hungaromet megszületett 

Emlékezetes, hogy két évvel ezelőtt végül egy héttel későbbre kellett halasztani az augusztus 20-i tűzijátékot. Erről az operatív törzs döntött aznap délután, az Országos Meteorológiai Szolgálat akkor elérhető legfrissebb előrejelzése alapján.

Végül aznap este mégis derűs volt az égbolt Budapesten. Az Országos Meteorológiai Szolgálat utóbb egy Facebook-posztban kért elnézést, amelyben azt írták, hogy a potenciális veszélyt jelentő időjárási tényezők „a tegnap esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek alapján nem valósultak meg.

Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért

– írták augusztus 21-én.

Ezzel azonban nem ért véget a történet, ugyanis másnap kiderült: Palkovics László technológiai és ipari miniszter felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét. A miniszter később arra hivatkozott egy interjúban, hogy az OMSZ működésében az azt megelőző években is több alkalommal voltak bizonyos hiányosságok.

Ezt követően a tavalyi tűzijátéknak kiemelt figyelmet szentelt a meteorológiai szolgálat. A tavalyi év végére aztán kiderült, hogy az egész OMSZ megszűnik 2023 végére, és helyette jött létre a Hungaromet Zrt., amelynek a feladatkörét is kibővítették (hogy miként, arról itt írtunk).

„Megint kirúgnak majd mindenkit” – beindultak a találgatások és a kommentáradat

Ezen előzmények után talán nem meglepő, hogy HungaroMet kedd reggeli posztja érdekes fogadtatásra talált a Facebook népének körében. A kommentelők többek közt olyasmiket írtak, hogy

  • „A mai időjárás 50 évre titkosítva.”
  • „Szerintem érdemes lenne a mai nap egyenesen Orbán Viktort felkérni időjósnak.”
  • „Most hekkelik az időjárást?”
  • „Pont ma? Ebből balhé lesz.”
  • „Akkor most megszüntetik a HungaroMetet is?”
  • „Legközelebb augusztus 21-én frissül az oldal!”
  • „Megint kirúgnak majd mindenkit.”
  • Illetve volt olyan is, aki egyből munkát ajánlott a saját cégénél a meterológusoknak, ha tényleg elbocsátanák őket. 

Ugyanakkor, mint arra az egyik higgadtabb kommentelő is felhívta a figyelmet: attól még, hogy a Hungaromet honlapja nem elérhető, valószínűleg a szakemberek továbbra is tudják végezni a munkájukat, és lesz megfelelő tájékoztatás arról, hogy meg lehet-e tartani a tűzijátékot.

Megjavult? Megjavult! 

Frissítés: cikkünk megjelenése után nem sokkal észleltük, hogy a HungaroMet Facebook-oldaláról törölték a leállást jelző posztot.

Azóta pedig a met.hu-n ismét elérhetőek a szokásos tartalmak, vagyis úgy fest, hogy sikerült elhárítani a hibát.