új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véget ért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztatója. Köszönjük olvasóink figyelmét!

  • Mi a helyzet az egymilliárd eurós kínai hitel kondícióival kapcsolatban? Gulyás emlékeztetett, Varga Mihály pénzügyminiszter már korábban nyilatkozott ezzel kapcsolatban, és kezdeményezték a kínai félnél, hogy Magyarország nyilvánosságra hozhassa a hitel kamatszintjét. Gulyás szerint jó lenne, ha nyilvánosságra hozhatnák, de Kína egyelőre nem járult hozzá.

    Mire célzott Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy Kötcsén úgy fogalmazott: „nem szaladgálunk Moszkvába és nem megyünk amerikai ösztöndíjra”, miközben maga Orbán Viktor is volt amerikai ösztöndíjas? Gulyás szerint ez arra utal, hogy a kormány tagjai nem állnak senki befolyása alatt.

    Miért egy orosz magáncég üzemeltette a HEPA moszkvai irodáját? Gulyás szerint ezzel Szijjártó Péter külügyminisztert kellene keresni.

  • Sajtóinformációk szerint a kormánypártok vizsgálják a határon túli egyéni választókerületek létrehozásának lehetőségét. Gulyás Gergely leszögezte, hogy nem lesznek ilyenek, az Országgyűlésnek a választójoggal kapcsolatban egyetlen feladata van, helyreállítani a választókerületi arányosságot.

  • Gulyás Gergely a Bese-ügyről elmondta, ő nem találkozott azzal az aktával, amely a sajtó szerint megfordult kormánykörökben, nem is biztos, hogy létezik ilyen. A miniszter megjegyezte: az egyházaknak van vezetésük, ezeknek van felelősségük abban, hogy ilyen ügyek ne forduljanak elő, ha pedig előfordulnak, akkor a lehető legpéldásabban járjanak el. 

  • A CDU-val még mindig baráti kapcsolata van a magyar kormánynak, ha nem is olyan szoros, mint tíz éve, de megvannak a kapcsolatok. Sokaknak egyébként azonos a véleménye a német politikáról, mint a magyar kormánytagoknak, de ezt maximum csak egy sör mellett merik elmondani.

  • Gulyás szerint vagy helyreáll a hatékony külső védelem, vagy szétesik Schengen.

    A német kancellár békenyilatkozatát üdvözölte Gulyás Gergely, hiszen Magyarország is ezt mondja hosszú ideje.

    A kormánynak egyelőre még nincs tapasztalata az iskolai mobilkorlátozásokról alig két hét után.

  • Követheti-e más uniós ország Németország példáját a határellenőrzés visszaállításában? A kormány Gulyás szerint 2015 óta mondja, hogy a külső határvédelem nélkül visszaáll a belső határvédelem, ezzel megszűnik a schengeni térség, és újra határok között élünk. Pedig éppen ez volt az unió egyik legnagyobb erénye.

    Hogy ettől Brüsszel újragondolja-e migrációs politikáját, Gulyás szerint ott már semmilyen jelentősége nincs a jognak és a szerződéseknek. Bajorországban egyébként hat éve van ellenőrzés, pedig csak hat hónapig lehetne ilyen rendkívüli intézkedés, Brüsszel mégsem tesz semmit.

  • Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy vannak-e olyan felméréseik, amelyekről Magyar Péter beszélt, és csak pár százalékos különbséget mutatnak a Fidesz, valamint a Tisza között, kijelentette: Magyar Péter általában nem mond igazat, nincsenek ilyen felméréseik. A miniszter kifejtette, most volt egy nagymintás közvélemény-kutatás – az EP-választás – ahol a Fidesz–KDNP 45 százalékot kapott, a Tisza Párt pedig kevesebb mint harmincat. Gulyás Gergely nem tart attól, hogy a Fidesz választási győzelmét bármi veszélyeztetné, sőt kedvezőbbnek látja a helyzetet, mint 2018 óta bármikor.

  • Gulyás Gergely Várhelyi Olivér uniós biztosjelöltségéről elmondta, Orbán Viktor a jelölést megelőzően beszélt Ursula von der Leyennel. A kormány úgy gondolja, hogy Várhelyi Olivér kiemelkedő munkát végzett az elmúlt öt évben a bizottság tagjaként.

  • A miniszterelnök jövő heti, strasbourgi meghallgatásáról Gulyás azt mondta: az unióban, az Európai Parlamentben kifejezetten magyarellenes hangulat van, de meghívták, így Orbán Viktor elmondja a soros elnökség eddigi eredményeit.

    Donald Trump a szerdai vitán Orbán Viktort méltatta. Profitál-e ebből Magyarország? Gulyás szerint csak akkor, ha Trump nyer. Ha nem, akkor nem biztos. Gulyás megjegyezte: azzal, hogy a kormányfő régóta azt a véleményét hangoztatta, amelyet végül az idő is igazolt, sok konzervatív szemléletű politikus szemében lett rokonszenves. A megszólalásainak súlya nagyobb, mint az ország méretéből ez eredne.

    A német határellenőrzés visszaállításával kapcsolatban a tárcavezető megjegyezte: Németország megerősíthette volna a külső határvédelmet, de nem tette meg, most pedig szétverik a belső határokat.

  • Gulyás Gergely a lehetséges budapesti olimpiarendezéssel kapcsolatban elmondta, a kérdés nem tartozik rájuk, a kérdés egyelőre a fővárosra és a magyar sportvezetésre tartozik. Ahhoz, hogy valaki kinyilvánítsa rendezési szándékát, a fővárosra és a Magyar Olimpiai Bizottságra van szükség. A kormány hajlandó támogatni ezt, mert mindig sportbarátok voltak.

    Vitályos Eszter a paralimpiai olimpikonok pénzjutalmával kapcsolatban elmondta, a tokiói olimpiához képest történt emelés. A jutalmazási rendszert a sportállamtitkárságnak kell áttekintenie, ha úgy gondolják, van szakmai ok a módosításra, akkor a kormány elé terjesztik. Vitályos Eszter helyesnek tartja, ha ebbe bevonják az olimpiai és a paralimpiai bizottságot is.

  • Gulyás Gergely a bosnyák ultrák keddi, budapesti vonulásával kapcsolatban kifejtette, ha Magyarország úgy kezelné a migrációt, mint az Európai Unió, akkor ez a magyar mindennapok része lenne, de nincs így, és nem is lesz így. A szurkolói vonulást viszont nem tilthatják meg. A miniszter leszögezte, az, hogy eközben miket skandálnak, messzemenő egyet nem értésével találkozik a magyar kormánynak.

  • A kormány tárgyal és szeretne megállapodni Brüsszellel a határkerítést érintő bírósági ítélettel kapcsolatban. Azt kell tisztázni, hogy küldenek-e pénzt, vagy jogi útra kell terelni az ügyet. Magyarország már több mint kétmilliárd eurót fordított határvédelemre, ennek egy részét szeretnék fedeztetni uniós pénzből.

    A miniszterelnök a következő EU-csúcson inkább európai ügyekkel foglalkozik majd, nem magyar ügyekkel. Ugyanakkor a külső határvédelem kérdése összeurópai ügy.

  • Gulyás Gergely az energiaellátással kapcsolatban hangsúlyozta, a kormány mindenre számít, de egyelőre némi optimizmusra ad okot, hogy a Mol megállapodást kötött, és ennek köszönhetően az ellátás biztosított Ukrajna irányából. A kockázatok ezzel a megállapodással csökkentek.

  • Van-e előzetes célszáma a minimálbérre a kormánynak? Gulyás szerint a kormány célja a többéves, előrelátható növekedés. Az infláció csökken, erre lehet építeni egy hosszú távú, dinamikus minimálbér-emelést. A kormány ugyanakkor nem diktál, azt szeretné, ha a felek egyeznének meg. Olyan megállapodás kellene, amely nem veszélyeztet munkahelyeket. A minimálbér és a bérminimum összekapcsolása nem lehetetlen, de csak néhány év alatt lehet összehozni.

    A kis- és közepes vállalkozások helyzetének javulását várják a nemrég felállított kkv-államtitkárságtól.

    Az etikus és etikátlan egészségügyi ellátással kapcsolatban Gulyás úgy fogalmazott: sikerült tisztességes béreket adni az egészségügyben, és visszaszorítani a paraszolvenciát.

    A fejlesztési források jobb elosztásával kapcsolatban Vitályos Eszter azt mondta: jövőre változnak a szabályok, így például Pest megye és az agglomeráció több forráshoz juthat, mint korábban, hogy ne legyen ilyen éles ellentét a főváros és a környező települések között.

  • Milyen szakmai indokok alapján vette el a kormányzat az önkormányzati cégektől – így a BKK-tól is – a követelés átruházását elősegítő faktorálási konstrukció jogát? – kérdeztük Gulyás Gergelytől, aki röviden annyit válaszolt, hogy bezártak egy kiskaput.

  • A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének nyilatkozata szerint több mint hetven napja nem válaszol a leveleikre a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Hogy áll most a felsőoktatásban dolgozók béremelése? – kérdeztük Gulyás Gergelytől, aki elmondta: a minisztérium kevés esetben illetékes, az egyetemek fenntartása független az államtól, eltekintve néhány kivételtől. A miniszter foglalkozik majd ezzel is.

  • Gulyás Gergely a béremelésekről az Indexnek elmondta, a kormány több mint 2 százalékos hiánycsökkentést tervez, és jól állnak. Ha erre képesek, akkor a jövő évben, amikor a gazdasági növekedést valamennyi elemző 3 százalék fölé teszi, és csak 0,8 százalékos hiánycsökkentést terveznek, lesz forrás ezekre az államadósság növekedése nélkül. Azt remélik, hogy a következő év a növekedés éve lesz. Az idei évben a pillanatnyi előrejelzések szerint a 2 százalékot alulról közelítő növekedés várható, ezzel Európa első felében vannak, jövőre viszont valamennyi előrejelzés szerint a 3 százalék feletti növekedés a reális. A családi adókedvezmény mértékét mindenképp növelni fogják.

  • Gulyás Gergely az Index kérdésére a politikus-influenszerekről – amiről Orbán Balázs beszélt lapunknak – kifejtette: rendszeresen kiáll a kamerák elé a Kormányinfón, így ebben jól áll. Amit Orbán Balázs mondott, azzal annyiban egyetért, hogy akár tetszik nekik, akár nem, a kommunikációs formák megváltoztak, demokráciában ehhez igazodni kell. Ha a választók más információs csatornákat használnak, akkor a politikának az az érdeke, hogy a saját álláspontját ott is elmondja. Gulyás Gergely úgy látja, például Szijjártó Péter kiemelkedően kezeli a modern médiumokat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte, nincs TikTokja.

  • A SPAR által indított perben született ítélettel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: nem lepődtek meg rajta, ha Brüsszelen múlt volna, árstop sem lett volna. Az Európai Unió Bírósága szerint az árstop jogellenes volt, Gulyás szerint már nincs jelentősége, az volt a fontos, hogy a magyarok olcsóbban vásárolhassanak.

    A kormányátalakításokkal kapcsolatban azt mondta: hírlapi kacsákkal nem foglalkozik. Bár Berlin tetszik Gulyás Gergelynek, nem lesz ott nagykövet, mint ahogy korábban híresztelték. Kormányátalakítás nincs napirenden.

    Hogy kit jelöl a miniszterelnök jegybankelnöknek, egyelőre nem tudni, még nincs konkrét döntés.

    Az egészségügyben felmerült ezer forintos időpontfoglalási díjról Gulyás azt mondta: nincs ilyen kormánydöntés, de szerinte kifejezetten sérelmes minden betegnek, hogy időpontot kérnek, aztán nem mennek el rá. Ha valaki úgy dönt, nem megy el, jeleznie kellene. A miniszter szerint a vizitdíjjal szemben ez visszajárna, ha valaki megjelenik az időponton.

    Gulyás Gergely szerint az iparűzési adó beszedésénél nem várható változás, nem nyúl hozzá a kormány a területhez. 

  • Tárgyaltak a szakmunkáshitelről is, de úgy döntöttek, nem ezt szeretnék bevezetni, hanem olyan munkáshitelt, amelyet nem csupán a szakmunkások vehetnének fel, hanem bárki, aki fiatal és dolgozik. A diákhitel mintájára jönne létre, hogy egyszerűen és gyorsan juthassanak a 17-18 éves koruktól dolgozók hitelhez. A részleteket a következő kormányülésen beszélik át, és legkésőbb január elsejétől be is vezetik azt.

  • Vitályos Eszter bejelentette, hogy az elmúlt időszakban közel 84 milliárd forint összegben valósultak meg beruházások Magyarországon, ez 32 projektet jelent. A kormányszóvivő a legjelentősebbek közé sorolta többek között az óvoda- és bölcsődeépítéseket, valamint a közlekedési beruházásokat. Az oktatási területen 64 milliárd forintnyi beruházás valósult meg, köztük diáknegyeddel és iskolafelújítással.

  • A jövő évi költségvetés célkitűzései is napirendre kerültek a kormányülésen. A kormány Nagy Márton miniszternek adott felhatalmazást, hogy tárgyaljon a munkaadókkal és munkavállalókkal. A cél az, hogy jelentős minimálbér-emelés legyen. Ugyanakkor nem a kormány állapítja meg ezt az összeget, a kormány csak egy tárgyaló fél, ha a munkavállalók és a munkaadók megállapodnak, akkor a kormány ezt az összeget törvényre emeli. A kormány szeretné, ha többéves megállapodás születne, és a bruttó átlagbérhez lehetne kötni.

    Gulyás Gergely kitért a garantált bérminimumra, amely mintegy hétszázezer ember fizetését határozza meg.

    Háromszor annyi emberét, mint a minimálbér. Ezért ez talán még fontosabb kérdés, ezt is tovább kell emelni. A kormány ehhez minden segítséget megad.

  • Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy mandátumot adtak Bóka János EU-ügyi miniszternek az Európai Bizottsággal történő tárgyalásra a migráció ügyében Magyarországot elmarasztaló ítélettel kapcsolatban. Gulyás Gergely leszögezte, a népszavazáson hozott döntés parancs, a magyar emberek akarata ellenére Magyarországra senkit nem lehet betelepíteni, a határokat az illegális bevándorlóktól megvédik, akik pedig politikai menedékjogot kapnak, azoknak önkéntes döntésük alapján felajánlják az egyirányú ingyenes brüsszeli utat.

    A kormány a határrendészeti költségek megtérítését fogja igényelni a bizottságtól, ennek jogi úton szeretnének érvényt szerezni, akár pert is indíthatnak az Európai Bizottság ellen.

    Kétmilliárd eurónak megfelelő összeget költöttek határvédelemre. 2015-ben Orbán Viktor elsőként mondta el, ha az EU nem szerez érvényt a közösségi jognak, a schengeni egyezménynek, és nem kötelezi a külső határt védő tagállamokat a hatékony határvédelemre, akkor összeomlik Schengen. Gulyás Gergely szerint Németország döntése alapján látjuk, akik szeptember közepétől valamennyi belső schengeni határon határellenőrzést vezetnek be, hogy a migráció és Németország szétveri Schengent.

  • Az őszi politikai évad nyitányának immár hagyományosan a kötcsei piknik számít. Orbán Viktor miniszterelnök most is beszédet mondott, sőt bevonulása közben még rögtönzött sajtótájékoztatót is tartott. Feltehetően a Kormányinfón is felmerülnek majd az ott érintett témák, mint a jövő évre tervezett családiadókedvezmény-duplázás és a költségvetés kérdése.

  • A legutóbbi Kormányinfón az Index nem kapott szót, nem tehettük fel kérdéseinket. Reméljük, ezúttal szóhoz jutunk. 

  • Három hét után ismét visszatér a Kormányinfó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő legutóbb augusztus 22-én tartott tájékoztatót, most több bejelentéssel is érkezhetnek, hiszen sűrű volt már eddig is a szeptember. 

  • Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Kormányinfó, amelyet élőben közvetítünk. Tartsanak velünk!