új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véget ért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztatója. Köszönjük olvasóink figyelmét!

  • Gulyás Gergely szerint külpolitikai okai vannak a forint gyengülésének, ugyanakkor

    a kormánynak nincs kamat- és árfolyamcélja.

    A kabinetnek a forint volatilitásával vannak problémái. Ahogy azt korábban megírtuk, több oldalról támadják a magyar fizetőeszközt: a nemzetközi geopolitikai feszültségek és a nyomukban romló piaci hangulat, de az amerikai jegybank kommunikációja sem kíméli a forintot. Olyannyira, hogy másfél éves mélypontra esett az euróval szemben.

    A forint már hétfőn is lejtmenetben volt a dollárral és az euróval szemben, amire még egy lapáttal rátett az Izraelre zúduló iráni rakétaeső kedden. Szerdán áttörte a 400-as rémálomszintet a forint az euróval szemben, ahol az árfolyam be is ragadt a nap végén. Ezzel másfél éves mélypontjára esett a forint az euróval szemben.

  • Gulyás Gergely kiemelte, a hiánycélt nem változtatta meg a kormány, a 4,5 százalékos tervezett hiány szerinte továbbra is tárható.

    „A kormány a 2024-es évre a pénzforgalmi deficit esetében már 4790 milliárd forintos mínusszal kalkulál (központi alrendszer, önkormányzatok nélkül), míg ugyanez a várakozása tavasszal még 3981 milliárd forint volt, eredetileg pedig (a tavaly nyáron elfogadott 2024-es költségvetési törvényben) 2514 milliárd forint” – írta meg kedden a Portfolió.

    Ugyanakkor a tárcavezető szerint Ez egy technikai lépés volt, a százalékban meghatározott hiánycél nem változott.

  • Orbán Balázs elnézést kért, ugyanakkor Gulyás Gergely egyetért Kövér László házelnök értékelésével, miszerint az 1956-os forradalommal kapcsolatos történelmi párhuzam Orbán Balázs részéről hiba volt,

    ugyanakkor azt is helyteleníti, hogy a miniszterelnök politikai igazgatója egy másik ország vezetőjének osztogatott tanácsot.

    „Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módra viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el. Vagy hogyha nem is követ el hibát, de megkeresik azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott” – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

  • Gulyás Gergely Orbán Balázs 1956-ra és az orosz–ukrán háborúra vonatkozó mondatairól újra közölte, a félreértésre okot adó szavakért elnézést kért a politikai igazgató, ezek tévesek voltak. A Fidesz 1956 követeléseinek valóra váltásáért alakult meg annak idején. A miniszter leszögezte, ha Orbán Balázs már adott erről egy értelmezést, ő pedig ezt tovább értelmezi, annak sok értelme nincs. 

    Nem igaz, hogy készülnek olyan mérések, amelyek Orbán Balázs szavainak hatását kutatják a közvéleményben, ha mégis készülnek, az nem a kormány megbízásából történik.

    Gulyás Gergely szerint nehéz lenne azt állítani, hogy Orbán Balázs az elmúlt egy hétben kellemesen érezte volna magát, de továbbra is a miniszterelnök politikai igazgatója, és az ügy le van zárva. A miniszternek semmilyen kétsége nincs Orbán Balázs nemzeti elkötelezettségével kapcsolatban.

  • Ahogy arról beszámoltunk, Matteo Salvini 2019-ben még belügyminiszterként nem engedélyezte az Open Arms spanyol civil hajó kikötését, ezért egy évvel később a parlament megvonta mentelmi jogát, majd vádat emeltek ellene. Ítélethirdetés októberben várható az ügyben. Arra kérdésre, hogy elmegy-e Orbán Viktor Matteo Salvini tömegtüntetésére, Gulyás Gergely kiemelte: ezen „várhatóan részt vesz a miniszterelnök, személyesen”. Majd kiemelte, Matteeo Salvini megmutatta, tengeren is meg lehet védeni Európa határait. Ez szerinte hőstett, nem bűncselekmény.

  • Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy mikor válhat teljessé Románia schengeni csatlakozása, hangsúlyozta, Magyarország a legnagyobb támogatója Románia schengeni csatlakozásának, ahogy Bulgária esetében is. Ha rajtuk múlik, és lesz erre esély, akkor szavazásra viszik a kérdést, de ehhez az kell, hogy Ausztria és Hollandia ne emeljen vétót.

  • Gulyás Gergely kiemelte a magyar kormány a béke mellett áll, de két konfliktus is felütötte a fejét. A gazdasági semlegességgel kapcsolatban kiemelte, hogy Magyarország nem szeretne blokkhoz tartozni. A tárcavezető szerint a szabadkereskedelmet ideológiai határok szabdalják a napjainkban, 1991 után ez nem így volt. A miniszter szerint a keleti gazdasági kapcsolatokat most amerikai nyomásra mérséklik.

    Azonban Gulyás Gergely szerint akár egy európai versenyképességi paktumot is elfogadhatnak a magyar soros elnökség alatt. A kormánynak több javaslata is van. Ha van támogatás és akarat, akkor előreléphetünk, és ez nemcsak Magyarországnak, hanem Európának is előnyös lenne – összegezte a miniszter.

  • Gulyás Gergely szerint nincs rendben, hogy az Európai Parlamentben nem kapott pozíciókat a harmadik legnagyobb frakció, a Patrióták. Az Európai Parlamentnek van egy matematikai modellje arra, hogy a frakcióméret alapján milyen bizottsági tisztségek és helyek járnak, ezt a bizottsági helyek esetében nem érvényesítették. A miniszter úgy látja, ez a demokrácia íratlan szabályainak durva megsértése, de nincsenek nagyon meglepve.

    Gulyás Gergely az Európai Parlament új, magyar ügyekben választott jelentéstevőjével kapcsolatban úgy vélekedett, ha magyargyűlölőt kell találni az EP-ben, akkor ez az intézmény a bőség zavarával küzd.

  • Gulyás Gergely kiemelte, a kormány minden Libanonban tartózkodó magyar állampolgárt arra kér, hogy hagyja el az országot és regisztráljon a konzuli védelembe. „Ha nem muszáj ott lenni, akkor magyar ott ne tartózkodjon.” A miniszter szerint migrációs nyomást eredményezhet a közel-keleti konfliktus, még akkor is, ha nem közvetlenül érinti a kontinensünket. „Bármilyen migrációs nyomás van a világban, Európának az kockázatot jelent.”

  • Gulyás Gergely a Fővárosi Közgyűlés pénteki alakuló ülésével kapcsolatban kifejtette, várják meg, hogy mi történik holnap, de a főpolgármester és a közgyűlés közös felelőssége, hogy törvényesen működjön a főváros. Azt kizártnak tartja, hogy Szentkirályi Alexandra Karácsony Gergely mellett főpolgármester-helyettességet vállaljon.

  • Gulyás Gergely elárulta, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője a kormányülés egy részén volt ott, meghallgatták a hivatal jelentését, ami nem egyedi eset. Az Európai Bizottság határozatával kapcsolatban elmondta a miniszter, hogy van néhány tucat kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen, vannak szakmailag megalapozottak, de vannak politikai jellegűek is, nagyon nem lepi meg őket a bizottság döntése.

  • Gulyás Gergely szerint Orbán Balázs félreérthetően fogalmazott 1956-tal kapcsolatban, de Magyarország a NATO tagja, eddig is eleget tettek a szövetségesi kötelezettségeknek, és ezután is eleget fognak tenni. Azt ízléstelennek és cinikusnak tartja, hogy azoknak az országoknak a nagykövetei próbálnak történelmi vitába keveredni, amelyeknek az országai semmit nem tettek 1956-ban, amikor vérbe fojtották a szabadságharcot. A politikai igazgató ügyével kapcsolatban a miniszter leszögezte: „Le van zárva az ügy a részünkről”.

  • Az Airbnb korlátozásáról még nem döntöttek, felmérték a nemzetközi gyakorlatot, ami a teljes szabadságtól a teljes tiltásig terjed. Gulyás Gergely hangsúlyozta, tulajdonjogi és alkotmányossági kérdések is felmerülnek, alaposan megfontolt döntésre van szükség.

  • Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy gratulálnak az osztrák Szabadság Pártnak, „ez jó hír nekünk is”, mert a Fideszhez hasonlóan a Patrióták Európáért pártcsaládhoz tartoznak.

    A miniszter szerint Európa számára is jó hír az osztrák választás végeredménye.

    „Mindenkori osztrák kormány nekünk partnerünk és szövetségesünk” – húzta alá a tárcavezető. Nem a mi ügyünk, milyen koalíció jön létre Ausztriában, de a mindenkori kormány fontos partnere Magyarországnak.

    Majd arra kérdésre, hogy Magyar Péter nem mond le a mentelmi jogáról, Gulyás Gergely kiemelte, hogy Magyar Péter Gyurcsány Ferenccel abban veszi fel a versenyt, hogy melyikük tud több valótlanságot állítani.

    Szerinte Magyar Péter mentelmi jogával kapcsolatban most a Néppártnak arra kell válaszolnia, hogy a lopást támogatják-e. Ugyanakkor nem lepte meg, hogy a Diákhitel Központ szerződéseit közbeszerzési határt el nem érő szinten kötötték, de ennek ellenére előnyös megállapodást kellett kötni.

    Szerinte a DiákHitel Központos üggyel kapcsolatban sem várható, hogy Magyar Péter együtt működik majd a hatóságokkal.

    Ahogy azt korában megírtuk, hónapokkal ezelőtt emlegette először az ellene induló vizsgálatot Magyar Péter, azt állítva, hogy az a megfélemlítését szolgálta. Most az Átlátszó szerezte meg azt a KEHI-jelentést, amelyre a Tisza Párt elnöke még az első Partizánnak adott interjújában hivatkozott.

  • Gulyás Gergely a Diákhitel Központ Magyar Péter vezetése idején kötött szerződéseiről úgy vélekedett, hogy elsősorban az érintettnek kell választ adni, erre hogyan kerülhetett sor, és látja azt az álszentséget is, amikor valaki a magyar nyilvánosság előtt bizonyítékok nélkül vádaskodik, majd amikor megnézik a saját gyakorlatát, ott megalapozottnak látszanak a vádak.

    A miniszter az MTVA-hoz szervezett Tisza párti tüntetéssel és az azzal kapcsolatban olvasható kommentekkel összefüggésben elmondta, a magyar belpolitikában Magyar Péter és a Tisza színre lépésével olyan mértékű agresszivitás és arrogancia jelent meg, ami korábban nem volt jellemző.

  • Majd Vitályos Eszter arra is kitért, a kormány sikeresen elindította a Digitális Állampolgárság Programot. Így applikáción keresztül elektronikusan néhány gombnyomással igazolhatja magát valaki, ugyanakkor és akár időpontot is lehet foglalni kormányablakokhoz. A kormánytagok csütörtökön a kormányülésen már regisztrálni is tudtak a felületen. Később kiemelte: 36 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások az elmúlt időszakban.

  • Vitályos Eszter kormányszóvivő kezdésként hangsúlyozta, régi adósságuk volt, hogy a geszti kastély és maga a település visszakapja régi fényét, több mint 20 milliárd forint értékben hajtottak végre fejlesztéseket.

    Gulyás Gergely azzal folytatta a hangproblémákkal induló Kormányinfót, hogy rendhagyó hosszúságú a kormányülés. A miniszter kifejtette, az elmúlt három nap legfontosabb része az európai és a magyar gazdaság helyzetének felmérése volt. Orbán Viktor hétfőn a parlamentben elmondta, hogy a világgazdaság a járvány és a háború óta megváltozott, az új helyzet új gazdaságpolitikát kíván. Azt látják, hogy Nyugat-Európa kereskedelmi hidegháborút hirdet, viszont ez Magyarországra nézve veszélyes, a magyar gazdaság exportvezérelt, a kereskedelmi hidegháború elzár minket a piacoktól és befektetési lehetőségektől, pedig új piacokra és fejlett technológiára van szükség a világ minden részéről.

    A kormány a gazdasági semlegesség válaszát adja a jelenlegi helyzetre, ami lehetővé teszi a dinamikusabb és gyorsabb növekedést. A cél az, hogy a magyar gazdaság 3–6 százalék között növekedjen, ha ezt elérik, az önmagában is jó hatással van a fizetésekre és a költségvetési bevételekre. Ezt konkrét programok is segíteni fogják: munkáshitel, tőkejuttatás a kkv-knak, duplájára emelt családi adókedvezmény 2026. január elsejéig.

    Most további három területet határoztak meg:

    • megfizethető lakhatás,
    • gyors béremelés elérése,
    • méretugrás a kis- és közepes vállalkozásoknál.

    Gulyás Gergely elmondta, különösen a fiatalok számára a lakhatás biztosítása komoly nehézséget jelent, ezért programot hirdetnek kollégiumi férőhelyekre és a fiatalok lakhatására. Nagy Márton kapott felkérést erre, meg kell vizsgálnia a lakbérszabályozásra vonatkozó nemzetközi gyakorlatokat, beleértve az Airbnb-t. Benne lesz a csomagban a lakásépítés gyorsítása is. 

    A miniszter a béremelésekről leszögezte: egy biztos, szeretnék, ha a munkaadók és a munkavállalók többéves bérmegállapodást kötnének, ami lehetővé teszi a minimálbér és a garantált bérminimum, valamint ezek hatásaként az átlagbér gyors emelését.

    A kkv-knál a következő két évben szeretnék a nagyságrendi előrelépés lehetőségét biztosítani, a tőkejuttatás mellett további ösztönzők jönnek majd, a következő 2–3 hétben dolgozzák ki ezeket. Október végéig kidolgozzák a részletes szabályokat.

  • Fontos külpolitikai esemény történt a héten: kedden Irán rakétatámadást indított Izrael ellen. Az izraeli hadsereg (IDF) szerint Irán mintegy 200 rakétát lőtt ki Izraelre, válaszul a gázai és libanoni lakosság, valamint a Hamász, a Hezbollah és az IRGC vezetőinek és parancsnokainak meggyilkolására.

    Orbán Viktor miniszterelnök kedd este 10 órakor közösségi oldalán azt közölte, hogy a közel-keleti háborús helyzet miatt összeült a magyar kormány nemzetbiztonsági kabinetje, amelynek

    • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter,
    • Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter,
    • Pintér Sándor belügyminiszter,
    • Biró Marcell nemzetbiztonsági főtanácsadó,
    • valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is a tagja.

    Feltehetően a kormányülésen ezt a külpolitikai témát is megvitatták.

  • A hét egyik legfontosabb híre az volt, hogy hétfőn elkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka, Orbán Viktor kormányfő pedig a nyitóbeszédében összefoglalta az elmúlt időszakot, valamint áttekintette a jövő kérdéseit. A miniszterelnök felszólalására az ellenzéki politikusok reagáltak, ami Kövér László és Gyurcsány Ferenc összecsapását hozta.

    „Jelentés a Magyar Országgyűlésnek a tavaszi ülésszak óta eltelt időszak eseményeiről és a kormány további terveiről”

    – ezzel a címmel jelentkezett napirend előtti felszólalásra Orbán Viktor, aki elsőként az árvízről beszélt: hazánk tíz napon át nehéz helyzetben volt, komoly veszély fenyegette, hirtelen jött egy árhullám, amely súlyos veszteségeket okozott számos közép-európai országban, „nálunk ez lett az évszázad második legnagyobb árvize”. A Duna teljes vonalán védekeztek, ami szervezetten és rendben történt, a bajt sikerült kivédeni. A kormányfő köszönetet mondott a munkálatokban részt vevő önkénteseknek és egyenruhásoknak is.

    Ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kellene valamit átmenteni a békeidőkre

    – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: a 2013-as árvízzel összevetve az állam hatékonyabb, szervezettebb, és felkészültebb lett. Jól döntöttek, amikor kiegészítették a védelmi vonalakat, 435 milliárd forintot fordítottak árvízvédelmi fejlesztésekre, ebből 150 milliárd a Duna menti védvonalakra ment. Idén kétmillió homokzsákot és 55 ezer tonna homokot használtak fel.

    A kormányfő hangsúlyozta, 1400 milliárd forint értékben építettek és újítottak fel óvodákat, iskolákat. Jelenleg 57 tanuszoda, 87 tornaterem, 31 új iskola épül. Megemlítette azt is, hogy augusztus végén átadták az ország legnagyobb iskolai beruházását, a Dunakeszi diáknegyedet. 13 millió tankönyvet juttattak el ingyen a diákokhoz, 1,2 millió diák jut ingyenesen tankönyvhöz, ez 15 milliárd forint kiadásától kíméli meg a családokat. A rászorulók részére ezenfelül 80 ezer ingyenes tanszercsomagot is biztosítottak.

    Orbán Viktor arról is beszélt, hogy növekedésünk üteme az Európai Unió átlagának másfélszerese, mögöttünk a franciák, németek, osztrákok is, „de ezzel nem lehetünk elégedettek, még nagyobb teljesítményre lesz szükségünk a jövőben”. GDP-arányosan a beruházásokat illetően a negyedik helyen állunk, ami szép, de itt is az első helyet kellene megcélozni. Továbbra is teljes a foglalkoztatás, „aki dolgozni akar, az talál is magának munkát, és eltarthatja a családját”.

    A nyáron a bruttó átlagkereset 636 ezer forintra nőtt, ez 14 százalékos emelkedés tavalyhoz képest, ha ebből levonják az inflációt, akkor 9,4 százalékos a reálbér-növekedés. Tizenkettedik hónapja emelkednek a reálbérek – mutatott rá a kormányfő. „A magyar gazdaságnak rendszeresen halálhírét keltik, de a magyar gazdaság köszöni szépen, jól van, és a következő csaták megvívására készül. Igaz lehet, akinek halálhírét keltik, az sokáig él.”

    Az ország pénzügyi helyzete megnyugtatóan stabil, az államadósságot csökkenő pályán tartják, de az 50 százalék alatti szint a cél. A költségvetés hiányát a tavalyi 6,5 százalékról 4,5 százalékra akarják csökkenteni, időarányosan jól állnak.

  • Ismét vidéken tart kormányülést Orbán Viktor vezetésével a magyar kormány, amely ezúttal egy Békés vármegyei településen egyeztet. Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kihelyezett kormányülés kezdődött kedd este a Békés vármegyei Geszten, a Tisza-kastélyban – közölte kedden Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

    A kétnapos ülésen a kormány őszi feladattervéről és a gazdasági semlegesség programjáról tárgyalnak a résztvevők.

    A képeken a kormány legfontosabb tagjai mellett feltűnt Orbán Balázs is, akivel a napokban minden médiafelületen találkozhatunk az 1956-tal kapcsolatos kijelentései miatt. A kétnapos ülés előtt a kormányfő találkozott Antonio Costa Európai Tanácselnökkel, akivel a soros EU-elnökségről beszélgettek. A geszti ülés előtt Orbán Viktor egy családlátogatást is tett.

    Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztatója 14:30-kor kezdődik. Köszöntjük olvasóinkat!