Fordulat történt a Fradi futballistájának halálát okozó taxis ügyében

2024.10.07. 11:16
A Fővárosi Főügyészség szerint megalapozatlan az ítélet a Ferihegyi úti halálos közúti baleset ügyében, amelyben a vádlottat a bíróság első fokon két év fogházra ítélte és a letartóztatását is megszüntette. Súlyosabb büntetést kérnek.

Ahogy az Index beszámolt róla, halálos kimenetelű autóbalesetet okozott 2020 februárjában H. Szilveszter taxisofőr, akinek jelentős mennyiségű kokainmaradványt találtak a szervezetében. A másik autóban ülő áldozat Halgas Tibor volt, aki korábban többek között a Ferencváros, a Diósgyőr és a Videoton csapatában is focizott. 

Idén májusban – több mint négy év után – ítéletet hozott a bíróság az ügyben. A balesetet okozó taxisnál kokainmaradványokat találtak, azonban Zacher Gábor toxikológus szerint a tragédia pillanatában az elkövetőt ez nem befolyásolhatta. Az orvosi szakvélemény alapján a bíróság enyhébb ítéletet szabott ki a vádlottra.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a férfit halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádolta, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratban. A tárgyaláson lefolytatott bizonyítás eredményeként a bíróság a férfit a vádtól eltérően halált okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt 2 év fogházbüntetésre ítélte, és 5 évre eltiltotta a járművezetéstől. Az elsőfokú bíróság a férfi letartóztatását megszüntette.

A bíróság döntése nem jogerős, ellene a kerületi ügyészség a vádlott terhére, az ítélet részbeni megalapozatlansága és téves minősítés miatt, valamint súlyosabb büntetés kiszabása érdekében, illetve a letartóztatás elrendelése érdekében is fellebbezett.

A másodfokú ügyészi feladatokat ellátó Fővárosi Főügyészség a vádlott terhére szóló fellebbezést – módosítva – fenntartotta, és indítvánnyal élt a másodfokon eljárni jogosult Fővárosi Törvényszékhez.

A főügyészség álláspontja szerint az ítélet részben – az elsőfokú bíróság egymással is ellentétes ténymegállapításai és a büntetőeljárási törvénynek nem megfelelő szakértő kirendelése miatt – megalapozatlan.

Ezt úgy lehet orvosolni, hogy a másodfokú bíróság új szakértőt rendel ki és tárgyalást tart, a bűncselekmény minősítése csak ezt követően határozható meg. Emellett a vádlott letartóztatásának elrendelése is szükséges és indokolt az ügyészség szerint – áll a Fővárosi Ügyészség hétfői közleményében

Így történt a baleset

A taxisofőr még a biztonsági övét sem csatolta be, és 130-135 kilométer per órás sebességgel az előtte szabályosan közlekedő autó előzésébe kezdett. Az ügyészség beszámolója szerint a járművezetés előtt fogyasztott kokain a vádlott figyelmét és kockázatfelmérő készségét csökkentette, ezért bódult állapotából adódóan nem tudta felmérni azt, hogy az előzést biztonságosan végre tudja-e hajtani.

A vádlott áthajtott a szemközti sávba, megkezdte az előzést annak ellenére, hogy ekkor tőle a biztonságos előzéshez szükséges távolságnak mintegy ötödén belül közlekedett a sértett. A sértett szabályos sebességgel és becsatolt biztonsági övvel jött szembe. A vádlott autója előtt haladó sofőr, észlelve a helyzetet, lassítani kezdett azért, hogy a vádlott a járműve elé vissza tudjon térni. A taxis jelentős sebességtúllépése miatt azonban a járművek olyan gyorsan közelítettek egymáshoz, hogy a vádlott a neki segíteni igyekvő sofőr lassítása ellenére sem tudott a saját forgalmi sávjába visszatérni.

A sértettnek a baleset érdemi elhárítására lehetősége nem volt, a vádlott mintegy 130-135 kilométer per órás sebességgel ütközött a gépkocsijának. A sértett járműve az ütközés következtében megpördült, a szalagkorlátnak csapódott, majd azon átbukva, az ott lévő fás területen egy közvilágítási oszlopnak ütközve állt meg. A vádlott által vezetett jármű az ütközés következtében szintén megpördült, és a szalagkorlátnak ütközve, a forgalommal szemben állt meg. A sértett a balesetben, a helyszínen életét vesztette. A balesetben a vádlott is megsérült.

A baleset időpontjában a taxis még csak nem is vezethetett volna autót, mivel korábban büntetőpontjai miatt bevonták a jogosítványát, a gyanú szerinti bűncselekményt pedig három másik büntetőeljárás hatálya alatt követte el.