Vitézy Dávid: A Netflix kínálatába kívánkozó bromance, ami a Lázár–Karácsony–Tarlós-háromszögben alakul

2024.10.18. 17:07
Bár Tarlós István egy interjúban azt mondta, hogy nem akar sokat beszélni Vitézy Dávidról, mégis 53-szor említette a közlekedési szakember nevét. A volt főpolgármester kíméletlenül szidta a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetőjét, miközben végig Karácsony Gergelyt védelmezte. Vitézy Dávid válaszában ezt a kapcsolatot „a Netflix kínálatába kívánkozó bromance”-ként írta le.

Vitézy Dávid a Facebookon reagált Tarlós István legújabb, 24.hu-nak adott interjújára, amelyben a volt főpolgármester a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetőjét többek között bosszúálló emberként festette le, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „nem akar annyit beszélni róla”.

Tarlós István az interjúban többek között arról beszélt, hogy:

  • Karácsony Gergelyt alapvetően jóindulatú embernek tartja, ugyanakkor elég önállótlannak, így a főpolgármesterséget nem feltétlenül neki találták ki.
  • Kénytelen volt tanácsot adni a főpolgármesternek, mert szerinte „olyan a világon nincs”, hogy a főpolgármesternek még azt sem engedik meg, hogy legalább az egyik helyettesét kiválassza, azt pedig abszurdnak tartja, hogy „ellenségét” (Vitézy Dávidot – a szerk.) akarják „a nyakába varrni”. Arra biztatta Karácsonyt, hogy tartson ki.
  • Elmondása szerint Vitézy Dávidot egykor ő nevezte ki, és ő is rúgta ki. Szerinte Vitézy Dávid egy nem túl gátlásos ember, akinek a kommunikációs képességei meghaladják a tényleges tudását. Úgy véli, hogy mivel nincs közlekedési végzettsége, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője nem is tarthatja magát közlekedési szakembernek, ráadásul eddig minden megbízatását a Fidesznek köszönheti.
  • Van egy 2022-es levele a MÁV vezetőségétől, amelyben leírták, hogy mi a véleményük Vitézy Dávid felkészültségéről. Hogyha a volt közlekedési államtitkár „sokat pattog”, és a HÉV-ügyekben őt is megpróbálja besározni, akkor nyilvánosságra hozza a levelet.
  • 2010-ben nem is akarta kinevezni Vitézyt, csupán egy kollégája kérésére egyezett bele, aki aztán a felettese lett.
  • Vitézy Dávid személyiségének egésze miatt nem tartotta jónak, hogy magas vezetői beosztást töltsön be. Semmi esetre nem engedné meg neki, hogy hivatali embereket „dirigálhasson”.
  • Karácsony Gergelyt a nép választotta, ő a legitim főpolgármester, az ő kezéből kivenni a jogosítványokat, az személyeskedés, rosszindulat és a működésének a szándékos akadályozása.

Egy hete Tarlós István az Index kérdéseire is válaszolt a HÉV-járatritkítással kapcsolatban. A volt főpolgármester ekkor sem kímélte Vitézy Dávidot. Arról beszélt, hogy kezd elege lenni belőle, és hogy felépített maga köré egy virtuális világot, amelyben messze túlárazza magát.

Lázár–Karácsony–Tarlós-háromszög

„»Nem akarok Dávidról ennyit beszélni« – nyilatkozta legújabb, 24.hu-nak adott nagyinterjújában Tarlós István, majd 53 alkalommal említett név szerint, változatos minősítő jelzők kíséretében. Lelke rajta – engem megtisztel, hogy ilyen mély nyomot hagyott benne a tíz évvel ezelőtt véget ért közös munkánk, a BKK akkori eredményeire máig büszke vagyok” – reflektált Tarlós István interjújára Vitézy Dávid.

De nem a mi régi »barátságunk« itt az érdekes, hanem az a sajátos, a Netflix kínálatába kívánkozó bromance, ami a Lázár–Karácsony–Tarlós-háromszögben alakul

– hangsúlyozta a közlekedési szakember.

Úgy gondolja, hogy Tarlós István a Miniszterelnökség épületében adott interjúban Karácsony Gergely szóvivőjeként lép fel, és a városházi politikai viták minden aspektusában az utódja nevében próbál nyomást gyakorolni a közgyűlésre, majd Lázár János oldalára áll HÉV-járatritkítások, a kisikló vonatok és a rekordkéséseket felhalmozó MÁV ügyeiben.

Kár a hosszú násztáncért

„Már csak egyet nem értek: ha ilyen jól működik a Tarlós–Karácsony-tandem, akkor miért nem találnak együtt megoldást Budapest vezetésére” – értetlenkedett Vitézy Dávid, aláhúzva, hogy Fidesznek, a DK-nak és a Párbeszédnek összesen 17 mandátummal meg is lenne a sima többség a Fővárosi Közgyűlésben.

Kár a hosszú násztáncért, ha ekkora az egyetértés, kössenek nagykoalíciót, és együtt olyan főpolgármester-helyettest szavazhatnak meg és olyan SZMSZ-t írhatnak Lázár Jánossal, Karácsony Gergellyel, Szentkirályi Alexandrával és Tarlós Istvánnal közösen a »Budapest Köztársaság« legnagyobb büszkeségére, amihez csak kedvük van. Nekem csak egyetlen kérésem van: foglalkozzanak végre a velem szembeni személyes sérelmeik helyett egy kicsit Budapesttel is

– közölte a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője.

Felhívta a figyelmüket, hogy kezdjék el végre a város fejlesztését is, és lépjenek fel együtt a minden fejlesztési forrást és még a múzeumokat is vidékre irányító Budapest-ellenes bosszúpolitika ellen. Úgy gondolja, hogy ez érdekli a budapestieket, nem pedig a volt és jelenlegi főpolgármester személyes sérelmei.

Tarlós István nemrég az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában beszélt az árvízvédelemről, a Lánchíd felújításáról, a júniusi főpolgármester-választásról és Magyar Péterről, a Tisza Párt elnökéről.