2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Országos hírű harcosok és szélárnyékban taktikázók küzdelme Pesten és Budán

kerületek 5
2024.06.04. 05:47
A ferencvárosi polgármester ismertsége túlmutat pozícióján; a politikai autonómia és kérlelhetetlenség szimbólumává nőtte ki magát az elmúlt évtizedben. De hogyan manővereznek a jobboldal kőbányai, csepeli és budafoki polgármesterei annak érdekében, hogy még további öt évig folytathassák munkájukat?

Sorozatunkban ezúttal a IX., X., XXI. és XXII. kerületének mozgásait tekintjük át röviden ismertetve a helyi adottságokat, fontosabb ügyeket és konfliktusokat. Az alkalmi koalíciók és szövetségek hátterének megvilágításával azt is megmutatjuk, mi különböztet meg egy több fronton is bevethető karizmatikus vezetőt a kizárólag helyi ügyek intézésére vállalkozó polgármester-aspiránstól.

Ferencváros: személyes habitusok harca

A kerület polgármesterjelöltjei:

  • Gyurákovics Andrea (Fidesz–KDNP),
  • Cséplő Dániel (Szolidaritás, Lokálpatrióták7, Helló Pesterzsébetiek),
  • Gegesy Ferenc (független),
  • Baranyi Krisztina (Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesület),
  • Kvacskay Károly (Mi Hazánk).

Kevés olyan fővárosi kerület van, ahol a polgármester személyiségjegyei akkora mértékben befolyásolnák a helyi politikát, mint Ferencvárosban. Baranyi Krisztina politikai pályafutása 2014-ben kezdődött, akkor választották a IX. kerületben helyi képviselővé az Együtt színeiben. Bár szerettünk volna egy teljesebb kép felrajzolásával többet is megtudni korábbi tevékenységéről, interjúkérelmünkre még csak nem is reagált. Ez a fajta öntörvényűség azonban nem csak a lapunkhoz fűződő viszonyában mutatkozott meg.

A 2019-es önkormányzati választást megelőző előválasztáson a Momentum akkori jelöltjét, Jancsó Andreát legyőzve, majd Bácskai János fideszes polgármestert is leváltva, széles koalíciós támogatással kezdhette meg a munkáját. Az elmúlt csaknem öt évben azonban saját partnereivel sem találta meg a közös hangot, aminek első jelei 2022-ben a Vágvölgyi B. András által főszerkesztett kerületi lap körül zajló eseményekkel kapcsolatban mutatkoztak meg. A polgármester akkor beszélt először az őt támogató pártok manipulációjáról.

Saját kompromisszumképtelensége miatt nemcsak az MSZP, a DK és a Momentum helyi képviselői faroltak ki az együttműködésből, hanem 2023 novemberében tekintélyes tanácsadója, a kerületet húsz éven át polgármesterként irányító Gegesy Ferenc is lemondott tisztségéről.

Gegesy Ferenc távozását azzal indokolta, hogy szakmai tanácsait a polgármester többnyire egyáltalán nem vette figyelembe. Az egykori szabaddemokrata politikust a Baranyi Krisztinában csalódott baloldaliak hamar felfedezték maguknak; kilenc képviselő felkérésére saját polgármesterjelöltjükként indítják (pártlogók nélkül) a június 9-ei választáson.

Az Indexnek adott interjújában a 74 éves, tapasztalt politikus maga is megerősítette, hogy indulásának legfőbb oka Baranyi Krisztina párbeszédképtelensége és az a szimbolikus, illetve látszatpolitizálás volt, aminek a Ferencvárosban élők számára nem túl sok kézzelfogható eredménye lett. A padok szivárványszínűre festése vagy épp a karmában G Mercedest tartó turul köztéri szobrának botránya nem pont olyan hírnevet hozott a kerületnek, amilyent a ferencvárosiak többsége szeretett volna, miközben súlyos milliárdok mentek el például az Ecseri úti metrókijárójának látványos köztéri rendezésére.

A politikai szétforgácsolódás eredményeképp Baranyi Krisztina mögött így a Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesület mellett – a ferencvárosi képviselőjét a pártból kizáró – Momentum, az LMP és a Kutyapárt maradt a kerületben. Ez utóbbi nem is meglepő, hiszen az MKKP társelnöke, Döme Zsuzsanna felügyelte a most záruló ciklusban alpolgármesterként (a kerület vezetőjével egyetértésben) Ferencváros kulturális területét. A szoros kapcsolatot az is jelzi, hogy 

Baranyi vezeti a Kutyapárt fővárosi listáját, azaz egy esetleges kerületi vereség esetén is a következő önkormányzati ciklus meghatározó szereplője marad Budapesten.

Azzal, hogy a történtek ellenére is népszerű ferencvárosi polgármester, Baranyi erős kihívót kapott a baloldalról Gegesy Ferenc személyében, újra tétet ad a választásnak, háromesélyessé téve a küzdelmet. Egy általunk megkérdezett, Baranyi Krisztinával évekig együtt dolgozó képviselő az Indexnek azt mondta, bár ő maga a függetlenként induló Gegesy Ferenc győzelmében érdekelt, eddigi tapasztalatai alapján még a Fidesz jelöltje, Gyurákovics Andrea is jobb választás lenne a IX. kerület fejlődése szempontjából, mint Baranyi Krisztina. A helyi, baloldali képviselők és Baranyi kapcsolatának minőségét érzékelteti, hogy csaknem három éve már nem is egyeztetett a képviselő-testületi ülések előtt az (elvben) őt támogató frakciókkal.

A Fidesz polgármesterjelöltje ugyanakkor azt kifogásolta, hogy bár a kerület költségvetési helyzete lehetővé tette volna, a fejlesztések, köztük a tömbrehabilitáció, gyakorlatilag leállt. Az 5 évet lefedő városfejlesztési programból alig valósult meg valami, a projekteket csak görgetik maguk előtt, így a finanszírozására szánt pénz a kerületiek szempontjából nem hasznosul, csak halmozódik a városrész számláján. Gyurákovics a papíron létező fejlesztések megvalósításával új lendületet szeretne adni Ferencvárosnak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Ferencvárosi Önkormányzat és az azt képviselő Baranyi Krisztina ellen 2022 óta folyik egy nyomozás a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupcióellenes alosztályán. A nyomozást két cég, a FEV9 Zrt. önkormányzati cég és a Bérleményüzemeltető Kft. működésével kapcsolatban indították. Gyurákovics Andrea szerint jelképes, hogy Baranyi ellen – aki 2019-ben átláthatóságot és tiszta kezet ígért – jelen pillanatban nyomozás folyik.

(Index-tipp: a baloldali szavazatok megoszlása miatt a Fidesz jelöltje, Gyurákovics Andrea nyer.)

Kőbánya: ahol a Tisza Párt bekavar

A kerület polgármesterjelöltjei:

  • D. Kovács Róbert Antal (Fidesz–KDNP),
  • Kerezsi László (Munkáspárt),
  • Mustó Géza Zoltán (DK, MSZP, Momentum, Párbeszéd – Zöldek, LMP – Zöldek),
  • Vékony Csongor (Mi Hazánk),
  • Barna Judit Annamária (Tisza).

A külső pesti kerületet 2010 óta vezető D. Kovács Róbert fideszes polgármester nem a konfrontatív politika híve, a Fővárosi Közgyűlésben is alig szólalt fel, szereplése a legszorosabban vett helyi ügyekre korlátozódott. Ezt részben az magyarázza, hogy a testületben nincs mögötte többség. Bár a X. kerület a sörgyártásáról híres, mellette pedig olyan nagy multik is jelen vannak, mint a Bosch vagy a Continental, Kőbányát ebben az önkormányzati ciklusban leginkább az Északi Járműjavító ipari környezete tette fel Budapest térképére. Itt kapott helyet egyrészt az Operához kapcsolódó Eiffel Műhelyház, másrészt a Vitézy Dávid által megálmodott új Közlekedési Múzeum. Mivel azonban mindkét fejlesztés kormányzati beruházás, a kerületnek vajmi kevés beleszólása van a folyamatokba. D. Kovács Róbert akkor sem adott hangot szélesebb körben a kerület álláspontjának, amikor a múzeum vidékre költöztetésének gondolatát Lázár János miniszter, a koncepciót a sajtóban megszellőztette.

Az ellenzéki összefogás D. Kováccsal szemben egy nehézsúlyú DK-s polgármesterjelöltet indít, Mustó Géza jelenlegi alpolgármestert. A politikus Dobrev Klára árnyékkormányának belügyminisztere is, akinek polgármesteri ambícióit az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd támogatja (a Momentum azonban önálló jelölteket indít az egyéni körzetekben). 

A választás végkimenetelét azonban nagy valószínűség szerint nem az elmúlt években elvégzett helyi munka vagy az ellenzék teljesítménye dönti el, hanem a kőbányai politikába fekete hattyúként berobbanó Tisza párt,

valamint annak alig ismert polgármesterjelöltje, Barna Judit Annamária kulturális menedzser. Az előzetes helyi számításokat keresztülhúzó aspiráns a DK alelnökének közlése szerint korábban a Fidesz támogatója volt, majd Vitézy Dávid kampányában is szerepet vállalt, feladata pedig csak annyi a X. kerületben, hogy az ellenzéki szavazókat megossza.

(Index-tipp: a baloldal helyben ismert és elfogadott jelöltje, Mustó Géza lesz a befutó.)

Csepel vörös lesz?

A kerület polgármesterjelöltjei:

  • Dudás Zoltán (Fidesz–KDNP),
  • Dukán András Ferenc (DK, MSZP, Momentum, Párbeszéd – Zöldek),
  • Borbély Lénárd (Közösen Csepelért Polgári Egyesület – Borbély Lénárd Csapata),
  • Kerékgyártó Nóra (Nép Pártján),
  • Győrfi Krisztina (Független Kerekasztal),
  • Kál Károly (Szolidaritás).

A közcímben feltett kérdésre a rövid válasz: nem. Ugyanis a XXI. kerületben az óbaloldal nem indít polgármesterjelöltet. Az ellenzéki összefogás pártjai egységesen soroltak be a Momentum által jelölt Dukán András Ferenc matematikus, vállalkozó mögé. A politikus szerint Csepel erőtartalékait felemészti az elmúlt ciklusban kiélesedő fideszes politikai belharc, amely a korábbi polgármester, Németh Szilárd és az őt követő Borbély Lénárd között feszül, ő ezen változtatna. 

A jobboldalon dúló ellentét okairól az Indexen számos cikk született, a jobboldali megosztottság végül a kettős jelölésben csúcsosodott ki. A hivatalos Fidesz a párt alelnöke, Németh Szilárd bizalmát élvező Dudás Zoltánt jelölte polgármesternek, aki egyebek mellett azzal vétette észre magát, hogy diakónusként felszentelte Németh Szilárd birkózóakadémiájának egyik termét, és polgármesterjelölti időszakában telefonon felhívatták a csepeli tanárokat, hogy a birkózóakadémiára invitálva őket elbeszélgethessen velük a helyi ügyekről.

Jobboldali ellenfele a 2014 óta polgármesterként regnáló Borbély Lénárd, akit ugyan 2023-ban kizártak a Fideszből, de helyi beágyazottsága megmaradt. Az incidens miatt őt a június 9-i választásra a Közösen Csepelért Polgári Egyesület – Borbély Lénárd Csapata nevű civil szervezet jelölte. A politikus indentitását jelzi, hogy egészen a kampány kezdetéig a Fővárosi Fidesz–KDNP frakció tagja maradhatott, s csak alapszabályi okok felvetése miatt kellett végül elhagynia. A belharc miatt Csepelen jelentősen megnőtt az esélye annak, hogy 2010 után ismét baloldali vezetője lesz végül a kerületnek.

(Index-tipp: a helyben mély beágyazottsággal rendelkező Borbély Lénárd nagyos szoros versenyben nyer, de a képviselő-testületben elveszíti a többséget.)

Budafok-Tétény: csúszós pályán

A kerület polgármesterjelöltjei:

  • Dankóné Hegedűs Jolán (Szolidaritás, Lokálpatrióták7, Helló Pesterzsébetiek),
  • Iván János (Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete),
  • Esze Tamás (Mi Hazánk),
  • Perlai Zoltán (DK, MSZP, Momentum, Jobbik, Párbeszéd – Zöldek, LMP – Zöldek),
  • Karsay Ferenc (Fidesz–KDNP).

A XXII. kerületben nagy párharc várható az újrázásra készülő fideszes polgármester, Karsay Ferenc és potenciális kihívója, a DK-s Perlai Zoltán között. Budafok-Tétény erős civil hagyományokkal rendelkező városrész, a polgármesternek itt sincs a képviselő-testületben többsége. Kormányzati lobbierővel viszont rendelkezik, amit a Fidesz-alapító lokálpatrióta Németh Zsolt országgyűlési képviselővel karöltve gyakorol és látványos helyi fejlesztésekben ölt testet. Csak az Elágazás park fejlesztésére és útfelújításra 600 millió forint állami pénzt kaphatott az önkormányzat 2021-ben. A 2022-es országgyűlési választást követően azonban számos olyan állami nagyberuházás került parkolópályára Budapesten (Galvani híd megépítése, dél-budai fonódó villamoshálózat meghosszabbítása Albertfalva és Budafok határáig), amelyek hátrányosan érintették a kerületet.

Karsay ellenzéke most az 500 millió forintból megépített új rekreációs park közepére álmodott jégcsarnokkal támadja leghangosabban az egykori jégkorongozó polgármestert, azt vetve a szemére, hogy saját hobbijára több száz millió forintot égetett el az elmúlt öt évben, miközben a helyiek nagyon szűk körülmények között használhatják.

A Fidesz polgármestere nagyon óvatosan reagál az őt ért helyi kritikákra, mivel a helyi közhangulat hűtésében érdekelt. A kampányban azonban a támadó pozíció a hálásabb szerepkör, ezért inkább a Fővárosi Önkormányzat XXII. kerületet érintő terveire lő. Kampányszlogenje Vitézy Dávid üzenetének helyi parafrázisa: Több önkormányzat, kevesebb pártpolitika!

(Index-tipp: Perlai Zoltán számottevő előnnyel nyer, visszaszerezve Budafok-Tétényt a baloldal számára.)

Sorozatunk első részében a 4., a 14. és a 15. kerület helyzetét mutattuk be.

(Borítókép: Németh Emília / Index)