2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Döntött az NVB, Karácsony Gergely nyerte meg a főpolgármester-választást

DSC5761
Pénteken délután befejeződött a Nemzeti Választási Irodában a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálása. A Nemzeti Választási Iroda péntek este bejelentette, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után Karácsony Gergely nyerte meg a főpolgármester-választást, mindössze 41 szavazattal megelőzve a második helyen végző Vitézy Dávidot. Utóbbi már gratulált is ellenfelének az újraszámolás eredményéhez.
  • Pénteken döntött a Nemzeti Választási Bizottság a budapesti főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolt eredményeiről.
  • A hivatalos program szerint 17 órakor ült volna össze a bizottság, hogy ismertesse a döntést. Végül 19 órakor ültek asztalhoz a köztisztviselők, akik a következőkről számoltak be: az újraszámolás értelmében az eredetileg érvénytelen szavazatokból Grundtner Andrásra 53, Karácsony Gergelyre 112, Vitézy Dávidra 395 érvényes szavazat érkezett.
  • Az új számok fényében Karácsony Gergely végül 41 szavazattal előzte meg a második helyen végző Vitézy Dávidot.
  • Az NVB ülésével párhuzamosan Karácsony Gergely demonstrációt szervezett a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházához. A hivatalos döntést követően üdvözölte az eredményt, megköszönte a szavazáson való részvételt, majd elmondta: korábbi jelzésének megfelelően kezdeményezni fogja a főpolgármester-választás megismétlését.
  • Alább visszaolvashatja folyamatosan frissülő cikkünket:

20.30: Vitézy Dávid egy Facebook-posztban gratulált Karácsony Gergelynek az újraszámlálás után megállapított végeredményhez. 

„Köszönöm a Nemzeti Választási Iroda munkáját a mai újraszámlálás során. Az újraszámlálás eredményéhez gratulálok Karácsony Gergely főpolgármesternek. Az eredmény végül gyakorlatilag döntetlen lett, a különbség 0,005%, 41 szavazat teljes Budapesten De ahogy hét eleje óta mondom, egy szavazat előny is döntő, és így az újraszámlálás után végül a 41 szavazatnyi előny a hivatalban lévő főpolgármesternél van” – írta Vitézy Dávid.

20.15: Vitézy Dávidék azt is el szerették volna érni, hogy a 4. és a 7. kerületben új választást írjanak ki, de a Nemzeti Választási Bizottság ezt elutasította. Közben a tagok megszavazták az újraszámlálás eredményére vonatkozó határozattervezetet.

20.00: A Nemzeti Választási Bizottság tagjai az eredmény kihirdetése után több aggályos fejleményre is felhívták a figyelmet az ülésen: sérült kötegeket és a fellebbezéshez beadott, szövegszintű egyezéssel kitöltött nyilatkozatokat emlegettek. Más viszont azt emelte ki, hogy az NVB ma szakmai, korrekt munkát végzett.

19.32: A bizottság az érvénytelen, de mégis érvényes szavazatok mellett a 4. és 7. kerületre vonatkozó választás megismétlését indítványozó kérvényről is dönt. Az ülésen elhangzottakat üdvrivalgás fogadta az utcán, Karácsony Gergely győzelmét ünneplik.

19.30: A bizottság ülésén kiderült, hogy az eredetileg érvénytelen szavazatokból Grundtner Andrásra 53, Karácsony Gergelyre 112, Vitézy Dávidra 395 érvényes szavazat érkezett.

A bizottság egyik tagja, Ormándi Edina jelezte, az első közléssel ellentétben nem 363, hanem 395 pluszszavazatot kapott Vitézy Dávid. Az elnök ezután megerősítette ezt a számot, így helytálló volt első információnk: Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást.

MG 3176
Fotó: Németh Kata / Index

19.27: Kollégánk a helyszínen úgy értesült, hogy az újraszámolás után a főpolgármester-választáson összesen 41 szavazat döntött Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között. Az eredmény viszont nem változott, így az Index a korábbi értesülése alapján úgy tudja, Karácsony Gergely regnáló főpolgármester nyerte meg a voksolást.

19.20: Elkezdtek gyülekezni az emberek az NVI-ben, érkezenek a bizottság tagjai, kezdődik az ülés.

18.45: Kollégánk a helyszínen úgy értesült, hogy mintegy 20 perc múlva kezdődhet a bizottság ülése. 

18.22: Az ülésterembe behallatszik a tüntetők hangja, de a bizottság tagjaira még mindig várni kell.

18.02: Ezzel az eseménnyel párhuzamosan elindult az Index másik élő közvetítése a Karácsony Gergely által szervezett demonstrárcióról, amelyet a NVI Alkotmány utcai székháza előtt tartanak. Frissülő cikkünk ide kattintva érhető el.

17.30: A bizottsági tagok a földszinten vitatják meg a szavazólapok érvényességét, miközben a sajtó a második emeleten várakozik. Nagy Attila, az NVI elnöke arról tájékoztatta az újságírókat, hogy nincs perpatvar, sem botrány. Úgy tudjuk, Karácsony Gergely 18.15 körül mond beszédet, függetlenül attól, mennyit csúszik az ülés.

17.24: Lapunk úgy tudja, hogy ezekben a percekben csak a vitatott szavazólapokat nézik át a bizottság tagjai, amiről pedig nem sikerül dönteni, az ülésen határoznak.

17.01: Hivatalosan 17 órára volt meghirdetve a Nemzeti Választási Bizottság ülése, de a tagok még tanácskoznak, így negyedórás csúszással lehet számolni. A Partizán élő videóban tudósít az eseményről, a csatorna információi szerint az ülés 17.20-kor kezdődik.

Ahogy arról beszámoltunk, péntek délelőtt 9 órától kora délutánig tartott a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálása, amelyet Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje kezdeményezett.

Karácsony Gergely nem sokkal péntek délután 5 óra előtt azt írta a Facebookon, hogy a tényadatok alapján „a szavazatok botrányos körülmények között történt újraszámolása után” is megnyerte a főpolgármester-választást.

Most arról kapok híreket, hogy a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége olyan jogászkodásba kezdett, amivel megpróbálják átfordítani az eredményt. Most akarják elcsalni a választást

– fogalmazott a főpolgármester, aki támogatóit az Alkotmány utcai demonstrációra hívta este 6 órára.

Az Index információi szerint a mai újraszámlálásnál több mint 500 olyan szavazatot találtak, amelyet eredetileg érvénytelennek nyilvánítottak, de valójában érvényesek voltak. E voksok nagy többsége Vitézy Dávid szavazatszámát bővítette, de kisebb arányban voltak olyanok is, amelyeket Karácsony Gergelyre adtak le.

Ennek következtében csökkent a különbség a jelöltek közt, úgy tudjuk, hogy végül kis különbséggel, mindössze 54 szavazattal Karácsony Gergely nyert. A főpolgármester tegnap a választás megismétlésére tett javaslatot, péntek 18 órára pedig tüntetést hirdetett a Nemzeti Választási Iroda elé.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Kaszás Tamás / Index)