Judit
2 °C
7 °C

Januártól kötelező a betegazonosító karszalag

2004.07.16. 16:26
Újabb vizsgálat lefolytatását kezdeményezi Kökény Mihály egészségügyi miniszter a Szegedi Orvostudományi Egyetem Idegsebészeti Klinikáján elcserélt leletek ügyében. A tárcavezető bízik abban, hogy néhány héten belül megtörténik a felelősségre vonás. A betegeket január elsejétől már felvételkor azonosító karszalaggal látják el.
Az egészségügyi intézmények várhatóan január 1-től kötelesek lesznek személyi azonosítóval ellátni a "súlyosan nehezített kommunikációjú" vagy kommunikációképtelen betegeket, közölte pénteki sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter. Kökény Mihály elmondta, hogy a szaktárca néhány héten belül elvégzi a szakmai minimumfeltételeket tartalmazó jogszabály kiegészítését. Így az egészségügyi intézmények működési engedélyének kiadásakor követelmény lesz, hogy a betegeket már a felvételkor ellássák olyan azonosítóval, amelyet az egészségügyi dolgozónak minden beavatkozás vagy vizsgálat előtt - a kórlappal összevetve - ellenőriznie kell.

A kórházak maguk dönthetnek arról, hogy milyen, az azonosítást és az adatvédelmi követelményeket is biztosító technikát alkalmaznak. Erre a jogszabálymódosítás több hónapos felkészülési időt biztosít majd. Az azonosítók beszerzése egyedileg történik, és mindössze néhány tízezer forintba kerül majd az intézményeknek, közölte a miniszter.

Kökény Mihály beszámolt arról, hogy a Szegedi Orvostudományi Egyetem Idegsebészeti Klinikáján újabb vizsgálat lefolytatását kezdeményezte az Egészségügyi Tudományos Tanácsnál. Véleménye szerint az elcserélt leletek miatt tévedésből megműtött beteg halála után az egyetemen folytatott vizsgálat nem volt elég alapos, és nem hozott megnyugtató eredményt. "Meglepett, hogy az egyetem milyen gyorsan lezárta a vizsgálatot. (...) Ez kelti azt a feltételezést, hogy nem jártak el kellő körültekintéssel" - fogalmazott a miniszter.

Mint mondta, a tárca nem akarja az orvostársadalmat bűnbakként beállítani, csupán az a célja, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő, és a társadalom biztonságérzete ne sérüljön. Hozzátette: a tárca bízik abban, hogy néhány héten belül lezárulnak a vizsgálatok, és megtörténik a felelősségre vonás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?