Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

50 millióra szerződött a BKV, a feladatokat később találták ki

2008.04.29. 17:12
Az MSZP-s holdudvarhoz tartozó Metróber Kft. 50 milliós megbízatását az AAM tanácsolta a BKV-nak, derül ki a Heti Válasz szerdai számából.

Az MSZP "gazdasági holdudvarához" köthető vállalkozók cége jutott megbízáshoz a BKV-tól, állítja a szerdán utcára kerülő számában a Heti Válasz.

A hetilap internetes oldalán már keddtől olvasható cikk szerint a Metró Közlekedésfejlesztési, Beruházási és Mérnöki Szolgáltató Kft. (Metróber) 47,5 millió forintos megbízást kapott a vállalattól.

A Metróber a holdudvarban

A pénzt a BKV még nem kezdte el "törleszteni" a cégnek, de a Heti Válasz szerint életbe lépett a megállapodásnak az a pontja, amely kimondja: a megbízó az aláírást követő öt napon belül átadja a a Metróbernek a projektmenedzseri feladatokhoz szükséges valamennyi dokumentumot.

A Metróber fele - állítja a lap - annak az Investeur kft-nek a tulajdonában áll, amely "beszállt Hujber Ottó egykori MSZP-s tagozatvezető hőerőműprojektjébe és Fejti György MSZMP-extitkár híradástechnikai bizniszébe is".

Kitérnek továbbá arra is, hogy az Investeur tulajdonosának lakcíme "egyezik az MSZP pénztárnoki vonalát erősítő Simon Dénes testvéréhez rendelt lakhelyadattal". Mint hozzáteszik: a Metróber cégjogi ügyeit a Puch László leendő államtitkár "jobbkezeként ismert Dávid Gyula volt MSZP-s parlamenti képviselő - pontosabban a nevét viselő ügyvédi iroda - végzi".

AAM: A DBR adjon 50 milliós megbízást a Metróbernek

A cikk egy olyan, 2007 végi határidőket rögzítő elektronikus feladatlistára hivatkozik, amely a 4-es metró beruházását felügyelő DBR iroda teendőit veszi lajstromba. Az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. egyik munkatársának tulajdonított listában az a kitétel szerepel, hogy a "DBR 50 M Ft megbízást ad a Metróbernek, kitalálni a feladatokat!"

A lap értelmezése szerint ez azt jelenti, "hogy december 7-ig kellett meghatározni, milyen tartalommal töltsék fel a Metróber nevű céggel kötelezően megkötendő megbízási szerződést".

Költségcsökkentés 50 millió forintért

A Heti Válasz megkeresésére a BKV azt közölte: a vállalat 2008. január 21-én 47,5 milliós megállapodást kötött a Metróberrel, a szerződés szerint a cégnek ezért részt kell vennie a "budapesti 4-es számú metróvonal című beruházás egyes projektmenedzseri feladataiban", vagyis a költségcsökkentési lehetőségek feltárásában, a szerződéses határidők folyamatos egyeztetésében, illetve a DBR kontrollingfolyamatainak működtetésében.

A cikk kitér arra, hogy a BKV-nak 2006 óta összesen hatmilliárd forintos szerződése van az Eurometro Kft.-vel "éppen projektvezetési tanácsadásra", emellett a Metróberrel kötött megállapodás idején még az az AAM-megállapodás is élt, amelynek tárgya ugyancsak a "a 4-es metróprojekttel összefüggő szakértői támogatás" volt. A BKV erre a feladatra kb. 100 millió forintot fizetett ki az AAM-nek, majd 2007-ben 5 évre szóló keretszerződést kötött erre a feladatra 1,875 milliárd forint értékben.

A Heti Válasz beszámol arról is, hogyan győződtek meg a cikkük alapjául szolgáló elekronikus feladatlista valódiságáról. Minthogy a BKV kizárólag a fővárosi képviselők és a társaság felügyelőbizottsága számára tette elérhetővé az AAM által eddig "termelt" dokumentumokat, mint írják: megkérték a pénzügyi bizottság kereszténydemokrata képviselőjét, Wertán Zsoltot, valamint Vitézy Dávidot, a BKV felügyelőbizottsági tagját, hogy a lap birtokában lévő fájl neve alapján keressenek rá a feladatlistára.

Mindketten megerősítették a lajstrom (és benne a Metróber-sor) létét, mást azonban titoktartási kötelezettségük miatt nem közölhettek, olvasható a Heti Válasz cikkében.

A BKV folyamatosan titkolózik a gazdálkodását érintő ügyekben fittyet hányva arra, hogy ezek az adatok közérdekű adatnak minősülnek. A BKV reklámbevételeiről például bírói döntés alapján kell beszámolnia a társaságnak, miután 1,5 évig nem volt hajlandó kiadni az adatokat.