Demszky: A kommunisták sem tudtak elzavarni

2009.03.19. 00:39

Demszky Gábor még nem telefonált Nicolas Sarkozynek a 4-es metró miatt, és sohasem dobált tojással. A főpolgármester szerint a Fidesz fővárosi frakcióvezetője úgy viselkedik, mint Morgó a hét törpéből: néha pukkancs módra megsértődik.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Újra gond van a 4-es metróval, az alagútfúró cég több mint harmincmilliárd forintot követel, és a szerződés felmondásával fenyegetőzik. Meghajol Budapest, vagy kenyértörés lesz?

Néhány napja személyesen találkoztam a Bamco budapesti vezetőjével. Abban állapodtunk meg, hogy arra törekszünk, hogy a követelésekkel kapcsolatban megegyezésre jussunk, mielőtt döntőbizottság elé kerülne az ügy. Az mindenesetre tény, hogy hétfőn a pajzs megérkezett a Gellért téri megállóba, azaz a műszaki teljesítés rendben halad. Azt látni viszont, hogy a kivitelezőnél néha mintha több lenne a jogász, mint a mérnök vagy az alagútépítő, és úgy tűnik, ezek a jogászoknak az a dolguk, hogy elérjék azt, hogy a metróépítés a Bamco számára kifizetődő legyen. Most tehát egyelőre a követeléseket vizsgáljuk egyenként, és meglátjuk, mire jutunk. Jogtalan követést nem fogunk kifizetni.

Mikor megy a telefon Sarkozy elnök úrnak?

Igen, mikor legutóbb itt volt, azt mondta, hogy csak hívjam fel, ha valami gond van a francia kivitelező céggel. Most nem megy a telefon, remélem, hogy idáig nem jutunk el.

Amellett, hogy a kivitelező követelőzik, az uniós támogatás sem akar megérkezni. Hogy áll az ügy Brüsszelben?

Megválaszoltuk azokat a kérdéseket, amelyeket Brüsszel feltett. Jelenleg bizonyos megtérülési számításokat vizsgálnak, és ehhez a teljes budapesti közlekedési rendszerfejlesztési tervet is elemzik. Látok rá esélyt, hogy még ez a bizottság döntést hozzon a nyáron. Alalpvetően a bizottság álláspontja az, hogy az infrastrukturális beruházásokat támogatni kell.

Ha már a BKV-ról van szó, a társaság számos tanácsadói szerződést kötött az elmúlt hónapokban, és volt közöttük olyan is, amelyben egy ciprusi és egy bermudai offshore cég a partner. Elfogadhatónak tartja, hogy közpénzekből gazdálkodó cég lenyomozhatatlan offshore cégekkel szerződjön, vagy egyetért azzal, hogy inkább más, átláthatóbb módon kellene az ilyen ügyeket intézni?

Mindennek megvan a rendje. A BKV felügyelőbizottsága felkérte a vezérigazgatót, hogy március végére készítsen egy tájékoztatót arról, hogy hivatalba lépése óta milyen tanácsadói szerződéseket kötött. Abban az esetben, ha a felügyelőbizottság bármi kifogásolhatót talál ezekben, akkor Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes feladata az, hogy megtegye a megfelelő lépéseket.

01

Egyre többen tartják önt politikai mazochistának, hiszen a március 15-i ünnepségeken egyetlen koalíciós képviselőként állt ki közterületre beszédet mondani az emberek elé. Ugyan tojásdobálás most nem volt, nem lehetett túl jó érzés olyan közönségnek beszélni, amely láthatóan mély ellenszenvvel fogadta a felszólalást. Mi hajtotta oda mégis?

Rettenetes érzés kordonok mögött ünnepelni, de engem már a kommunista állambiztonság sem tudott elzavarni onnan. Miért ijednék meg a szélsőjobboldaliaktól? Sajnos, a békés ünneplők nagy részét már így is sikerült nekik elijeszteni. Most nem dobáltak, de végigordították az egész ünnepséget. Ezeknek az ordítozóknak az a céljuk, hogy először beszorítsanak minket a zárt terekbe, azután kiszorítanának az országból is. Én a beszéddel azt nyilvánítottam ki, hogy az ünnep a miénk, demokratáké, nem adjuk át nekik. Ezek az emberek egyfajta polgári engedetlenséggel próbálkoznak. Ez nem ismeretlen előttem, hiszen én is demonstráltam a rendszerváltás előtt.

Netán még tojás is kirepült a kezéből?

Soha. Alapvető különbség, hogy a demokratikus ellenzék tüntetései mindig békések voltak, sohasem alkalmaztunk erőszakot, nem dobálóztunk. Mi diktatúrában tüntettünk a demokráciáért. A mostani tüntetők a demokráciában tüntetnek, de nem demokráciát akarnak, hanem valami mást, ráadásul erőszakot is alkalmaznak.

Véleményem szerint jelenleg megvannak azok a törvényes eszközök, amelyekkel meg lehetne akadályozni, hogy ilyen helyzet állhasson elő az ünnepeken, de ezzel nem él a jogalkalmazás, elsősorban az ügyészség és a bíróság. Ha élne vele, nem kellene a kordon.

07

Tarlós István azt nyilatkozta kedden, hogy a sikertelen költségvetési tárgyalás után ön odahajolt hozzá, és azt mondta neki, hogy polgármester ilyen messzire még nem ment az alkuban, mint ön, és mert mégsem lett megegyezés, mindent megtesz azért, hogy Tarlós ne lehessen főpolgármester. Ez azt jelenti, hogy elindul ön is a választáson? Mert őszintén szólva mást nemigen tudna tenni Tarlós István főpolgármestersége ellen.

Nemrég néztem az unokáimmal a Hófehérke és a hét törpét, Morgó viselkedett benne így, mint ahogy Tarlós úr teszi egy magánbeszélgetés kapcsán. Én természetesen olyan főpolgármestert látnék szívesen Budapest élén, aki megőrzi a város befogadó, multikulturális jellegét, és megvalósítja azokat a város szempontjából alapvető jelentőségű beruházásokat, amelyekről egyébként egyhangúan szavaztunk a közgyűlésben.

Tarlós úr esetében egyikre sem látok garanciát, és ezt el is mondtam neki. Nyilván a választó fog dönteni. Nekünk egy olyan jelölttel kell elindulnunk, aki több szavazatot kap, mint ő. Gyerekes dolog pukkancs módjára megsértődni ezen, de nem szándékozom jobban belemenni ebbe a vitába.

Akár szándékozik, akár nem, most hogy szavazategyenlőség van a közgyűlésben a koalíció és az ellenzék között, szükség lesz a Fidesz szavazataira is, hacsak nem egyezik meg a koalíció az MDF-frakcióval. A többség hiányán bukott el legutóbb Budapest idei költségvetése is.

Kétféle költségvetési elképzelés van. Az egyik szerint végig kell vinni a tervezett harmic beruházást, mert ezek megvalósulására csak most van esély, hiszen 2013 után már nem kapunk az önrészhez három-négyszeres pénzt az uniótól. Ezért mi azt mondjuk, hogy az önrészt – ami 2013-ig körülbelül 160 milliárd forint –, biztosítsuk a Főgáz részvények eladásával, és addig is, amíg ez a pénz realizálódik, vegyünk fel harmincmilliárd forint kölcsönt. Ezzel szemben a Fidesz fővárosi frakciója a város üzemeltetését kéri számon tőlünk, arra helyezik a hangsúlyt.

02

Miért, az nem fontos, hogy a város rendben üzemeljen?

Persze, nagyon fontos az üzemeltetés, sőt, hogy mennyire összefügg a kettő, had mondjak egy példát: a Szabadság híd nagyon rossz állapotban volt, le kellett volna venni a forgalmat róla, ha nem újítjuk fel. A beruházás nemsokára befejeződik, az unió jelentős részét támogatta. Ugyanez lesz a helyzet a Margit híd esetében. Ilyenfajta beruházásokból van több tucat.

A Fidesz akkor jár el konzekvensen, ha nemcsak azt mondja, hogy ne vegyünk fel hitelt, hanem azt is megmondja, hogy milyen beruházásokat hagyjunk el. Tarlós István mindig teljesen felpaprikázódik, amikor ezt a kérdést felteszem, holott ez egy egyszerű költségvetési matematikai kérdés, ami persze népszerűtlen dolgok kimondását követelné meg. Azonban optimista vagyok: végül velük vagy nélkülük, de lesz költségvetése Budapestnek.