Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tízkor lehúzzák a rolót az újbudai kocsmák

2009.05.20. 00:53

Szerdától életbe lép Újbudán az éjszakai alkoholárusítást korlátozó önkormányzati szigorúság. A kocsmáknak, bároknak kötelező 22 órakor bezárni, az éjjel-nappali boltoknak pedig hajnali ötig szüneteltetni a szeszesital-árusítást. A radikális rendelet nem érinti a nagyipari vendéglátás két központját, a Cafe Riót és Zöld Pardont. A kiskereskedők petíciót írnak.

A május 20-tól érvényes rendeletben az önkormányzat 50 ezer forintos bírságot is kilátásba helyezett a kocsmák és a kisboltok tulajdonosainak, ha megszegik a tilalmat.

Az intézkedés 90 különböző színvonalú szórakozóhely és üzlet működését korlátozza, cserébe viszont sok kivételt engedélyez. A kerület két közismert szórakozóhelyének, a Zöld Pardonnak és a Riónak pédául a drákói szigor ellenére sem kell korábban zárnia. Működésük a többi, magát a felső (I., II.) kategóriások közé soroló szórakozóhellyel együtt továbbra is zavartalan lesz. Nem tartoznak a rendelet hatálya alá a kerületben található hotelek, bevásárlóközpontok, ipari parkok vendéglátóhelyei, boltjai, valamint a benzinkutak shopjai sem

A rendelet némileg kedvez az alsó, III., IV. kategóriába tartozó, de meleg konyhát üzemeltető helyeknek is: ezek éjfélig tarthatnak nyitva.

Az olcsó berúgási lehetőségeket és az ezzel járó hangoskodást akarta megszüntetni a XI. kerületi önkormányzat, amikor nagy többséggel elfogadta a rendeletet – mondta az Indexnek Domonkos Csaba. Újbuda önkormányzatának sajtófőnöke elmondta, hogy sok kerületi lakos reklamált az éjszakai randalírozások miatt, amelyek elsősorban az alkoholárusításra specializálódott üzletek környékét jellemezték.

Molnár Gyula a sajátmaga által jegyzett előterjesztésben is hasonlóan indokolt: a kerület zenés szórakozóhelyei, valamint a szeszes italokat forgalmazó üzletek környékén az elmúlt évek során új éjszakai életforma alakult ki, ezért segíteni kell a lakók pihenéshez való jogának érvényesülését.

Az április 16-i ülésen a képviselők többsége frakcióhovatartozástól függetlenül támogatta Molnár javaslatát. Domonkos szerint a korlátozás azért kapott a 40 fős testületben 30 igent, mert sokkal kevésbé volt kemény, mint az első változat, amelyet még a Fidesz készített.

Az ellenzék még tavaly állt elő egy valóban szigorú beadvánnyal. Sölch Gellért fideszes képviselő elmondta, hogy a javaslattal, amely akkor még kivétel nélkül az összes éjszakai szórakozóhelyre és üzletre vonatkozott, a Rio és ZP területfoglalási ügyében beállt patthelyzetben akarták megmozgatni az önkormányzatot. A politikus szerint Molnár Gyula az ötletet jónak tartotta, de leszögezte, hogy a két nagy hely forgalmának korlátozásába nem fog belemenni. A testület azonban időközben rendezte a helybérleti kérdést, és az évek óta tartó túlterjeszkedésért milliárdos bírságot szabott ki a két szórakozóhelyre. A fideszesek egy része ezért belement a szelídített nyitvatartási rendeletbe

Sölch elismerte, hogy a nyitvatartási korlátozás számos olyan vendéglátóhelyre is kiterjed, amely ellen nem volt panasz. Ezek számára megoldás lehet, ha a Városgazdálkodási Bizottságtól kérnek felmentést, amely rendezvényszervezés ürügyén kivételes méltánylással akár folyamatosan is engedélyt adhat a hosszabb nyitvatartásra.

Az Index információi szerint a boltosok és a vendéglátóhelyek tulajdonosai petíció benyújtását tervezik. Szerintük sok munkahely szűnhet meg a kerületben a döntés miatt. Azzal érvelnek, hogy olyan szórakozóhelyekre, amelyről tudható, hogy 22 órakor bezár, már kora esete sem ül be senki. A vállalkozók szerint az sem megoldás, hogy normális üzletmenet helyett most méltányossági kérelem beadására, vagy trükközésre kényszerítik őket.

Az utcai alkoholizálás megfékezése más kerületekben is napirenden van. A Duna-parti szórakozó övezettel rendelkező Óbuda is bevezett egy nyitvatartási rendeletet, de az önkormányzat a vendéglátóhelyekre egyáltalán nem vezetett be korlátozást, csak az éjszaka is nyitvatartó boltoknak tiltotta meg 23 órától a szeszárusítást.