Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Molnár: Nem akarok lebarmozni senkit

2009.04.20. 16:40 Módosítva: 2009-04-20 16:54:26

Komolyan gondolta, tényleg komolyan gondolta képviselő úr, hogy egy százmilliót érő telekért valaki ki fog fizetni egymilliárdot? Nem akarok lebarmozni senkit – jelentette ki Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere az önkormányzat egyik ellenzéki képviselőjével vitatkozva, amikor a testület másodszor is napirendre tűzte a Rio Cafe és a Zöld Pardon büntető bérleti díjairól szóló javaslatot. Molnár keményen osztotta a fideszeseket, majd megszavazta az ellenzéki előterjesztést. A szórakozóhelyek üzemeltetőinek most elvileg be kell fizetni 1-1,2 milliárd forintot a kerület kasszájába.

A Rio Cafe és a Zöld Pardon a kerülettel kötött szerződése alapján nagyjából egyforma területet, mintegy 1500 négyzetmétert vett bérbe. Azonban mindkét szórakozóhely terjeszkedett, elfoglalta a Petőfi híd lehajtói által körbevett teljes közparkot. A Rio és a ZP is körülbelül 6000 négyzetmétert használ évek óta. A Goldmann téri illegális közterület-foglalásra az Index 2008-as cikke hívta fel a figyelmet, akkor, egy éve vizsgálat is indult az ügyben.

A Fidesz két helyi képviselője, Sölch Gellért és Kupper András márciusban indítványozta, hogy az önkormányzat állapítsa meg végre a jogosulatlan területhasználatot, és szabjon ki tízszeres bérleti díjat visszamenőleg arra az időszakra, amelyen bizonyítani lehet a túlterjeszkedést. A fideszesek szerint a Rio esetében 2003-tól, a ZP esetében 2005-től javasolták megszavazni az elvileg kötelező büntetést, amely Kupper számításai szerint az 2008-ban 13,6 millió forintos éves bérleti díj alapján 1-1,2 milliárd forintot tehet ki.

Az önkormányzat március végi ülésén Molnár vezényletével az MSZP és az SZDSZ leszavazta a kerület számára óriási plusz bevételt eredményező büntetést.

A Jobbik ezt követően az Index cikkeit felhasználva rendőrségi fordult. A párt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a BRFK-nál jogtalan területhasználat és a vonatkozó kerületi rendelet be nem tartása miatt.

A feljelentés után az önkormányzat a múlt héten újra napirendre vette az ügyet. A lezajlott vitában Molnár kemény szavakkal ostorozta az ellenzéket, majd az Indexszel is példálózott, azt állítva, hogy hibásan értelmeztük a kerület közterületek bérlésére vonatkozó szabályait. A szocialista polgármester végül változatlan formában megszavazta az egy hónappal korábban benyújtott javaslatot.