Olivér
4 °C
8 °C

Tisztán SZDSZ-es vezetésű lesz Budapest

2009.11.09. 14:01
Demszky megmaradó szabaddemokrata főpolgármester-helyettese mellé még egy SZDSZ-es kerül, vagy egy se.

Információink szerint a héten kezdi el átadni hatásköreit Hagyó Miklós és Horváth Csaba, a két távozó szocialista főpolgármester-helyettes. Az átadás jövő hét végéig tart és akkor válik véglegessé, amikor a két helyettes aláírja az átadás-átvételi jegyzőkönyvet.

Mivel az MSZP és a Fidesz-KDNP sem jelöl új helyetteseket, csak Szolnoki Andrea, korábbi SZDSZ-es egészségügyi helyettes került szóba az egyik megüresedett posztra. De van olyan vélemény is, hogy a Demszky Gáborból, a költségvetésért és városüzemeltetésért felelős Ikvai-Szabó Imréből, valamint Tiba Zsolt főjegyzőből álló trió a választásig hátralevő szűk egy évben el tudja vezetni a fővárost.

Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes elmondta, hogy ezen a héten pénteken kezdik egyeztetni az úgynevezett átadás-átvételi leltárt, a folyamat várhatóan jövő hét végén zárul az erről szóló jegyzőkönyv aláírásával.

Az új helyettesekről szólva közölte, hogy az MSZP-frakció biztos nem jelöl senkit, nem azért léptek ki a koalícióból, hogy újra helyetteseket jelöljenek. Hozzátette, hogy Szolnoki Andreát akkor tudják támogatni, ha a már megkezdett irányban folytatná az egészségügy átalakítását.

A Fidesznél fel sem merült, hogy helyettest adnának a fővárosi vezetésbe, ez egyszerűen politikai hiba lenne, mondta az Indexnek Tarlós István, a frakció vezetője.

Elmondta, hogy egy embert tart elképzelhetőnek, akit támogatni tudnának, hogy átmeneti jelleggel segítsen biztosítani a főváros működését, ő pedig Szolnoki Andrea, korábbi SZDSZ-es egészségügyi főpolgármester-helyettes. Kérdésesnek tartja még, hogy a szocialista tanácsnokokkal mi lesz, nehéz úgy ugyanis kolalíció felbomlásáról beszélni, ha ők a hatalomban maradnak.

Böhm András, SZDSZ-es fővárosi képviselő szerint nem is kell új főpolgármester-helyettes, az érzékeny politikai egyensúly könnyebb kevesebb emberrel fenntartani. Böhm úgy gondolja, hogy Demszky Gábor, posztján maradó szabaddemokrata helyettese, Ikvai-Szabó Imre és Tiba Zsolt főjegyző el tudja végezni azt a feladatot, ami a város vezetéséhez szükséges. Ugyanakkor hozzátette, ha Szolnoki Andrea úgy döntene, hogy vállalja a feladatot, akkor támogatná.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?