Tisztán SZDSZ-es vezetésű lesz Budapest

2009.11.09. 14:01
Demszky megmaradó szabaddemokrata főpolgármester-helyettese mellé még egy SZDSZ-es kerül, vagy egy se.

Információink szerint a héten kezdi el átadni hatásköreit Hagyó Miklós és Horváth Csaba, a két távozó szocialista főpolgármester-helyettes. Az átadás jövő hét végéig tart és akkor válik véglegessé, amikor a két helyettes aláírja az átadás-átvételi jegyzőkönyvet.

Mivel az MSZP és a Fidesz-KDNP sem jelöl új helyetteseket, csak Szolnoki Andrea, korábbi SZDSZ-es egészségügyi helyettes került szóba az egyik megüresedett posztra. De van olyan vélemény is, hogy a Demszky Gáborból, a költségvetésért és városüzemeltetésért felelős Ikvai-Szabó Imréből, valamint Tiba Zsolt főjegyzőből álló trió a választásig hátralevő szűk egy évben el tudja vezetni a fővárost.

Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes elmondta, hogy ezen a héten pénteken kezdik egyeztetni az úgynevezett átadás-átvételi leltárt, a folyamat várhatóan jövő hét végén zárul az erről szóló jegyzőkönyv aláírásával.

Az új helyettesekről szólva közölte, hogy az MSZP-frakció biztos nem jelöl senkit, nem azért léptek ki a koalícióból, hogy újra helyetteseket jelöljenek. Hozzátette, hogy Szolnoki Andreát akkor tudják támogatni, ha a már megkezdett irányban folytatná az egészségügy átalakítását.

A Fidesznél fel sem merült, hogy helyettest adnának a fővárosi vezetésbe, ez egyszerűen politikai hiba lenne, mondta az Indexnek Tarlós István, a frakció vezetője.

Elmondta, hogy egy embert tart elképzelhetőnek, akit támogatni tudnának, hogy átmeneti jelleggel segítsen biztosítani a főváros működését, ő pedig Szolnoki Andrea, korábbi SZDSZ-es egészségügyi főpolgármester-helyettes. Kérdésesnek tartja még, hogy a szocialista tanácsnokokkal mi lesz, nehéz úgy ugyanis kolalíció felbomlásáról beszélni, ha ők a hatalomban maradnak.

Böhm András, SZDSZ-es fővárosi képviselő szerint nem is kell új főpolgármester-helyettes, az érzékeny politikai egyensúly könnyebb kevesebb emberrel fenntartani. Böhm úgy gondolja, hogy Demszky Gábor, posztján maradó szabaddemokrata helyettese, Ikvai-Szabó Imre és Tiba Zsolt főjegyző el tudja végezni azt a feladatot, ami a város vezetéséhez szükséges. Ugyanakkor hozzátette, ha Szolnoki Andrea úgy döntene, hogy vállalja a feladatot, akkor támogatná.