Végleges: nem lesz olimpia Budapesten

2017.03.01. 11:38

A fővárosi képviselők (fideszes többséggel) megszavazták a közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén, hogy 

a politikai egység felbomlására való tekintettel

visszavonják a 2024-es nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére beadott pályázatát.

Egyben felkérték a főpolgármestert, hogy egyeztessen az olimpiával kapcsolatosan tervezett beruházások sorsáról a kormánnyal.

Az ellenzék nem értett egyet a döntéssel. Karácsony Gergely (Párbeszéd) szerint az olimpiai pályázat a Fidesz blöffje volt, semmilyen garanciát nem adtak ugyanis arra például, hogy nem szállnak el a költségek. Hozzátette: az egyedüli jó döntés nem a pályázat visszavonása, hanem a népszavazás májusi megtartása lenne. Hasonlóan nyilatkozott Gy. Németh Erzsébet (DK) is.

Horváth Csaba (MSZP) és Csárdi Antal (LMP) tovább ment. Közölték: javasolják, hogy az előterjesztést vegyék le a napirendről, mert jövő hét szerdáig hitelesítik az aláírásokat, és akkor ki kell majd írni a népszavazást. Kezdeményezésüket a kormánypárti többség leszavazta.

Láng Zsolt (Fidesz) szerint ugyanis álszent az ellenzék, mert a Momentum azért kezdett aláírást gyűjteni, hogy vonják vissza az olimpiai pályázatot. Most, amikor meg vissza akarják vonni, az nem jó az ellenzéknek, és népszavazást akarnak.

Tokody Marcell (Jobbik) azt kifogásolta, hogy az olimpia elmaradása miatt olyan beruházásokat akarnak elhalasztani, mint a Ferihegyi reptérre vezető út felújítása, ami elfogadhatatlan. Arról, hogy milyen beruházásokat bukhat a főváros, keddi cikkünkben számoltunk be. Többen tartottak attól, hogy a 3-as metró felújítása is áldozatul eshet ennek, miután kiderült, hogy a minap megint visszavonták a felújításra kiírt tendert.

A fővárosi közgyűlés legutóbb egy hete tárgyalt az olimpiáról, nem sokkal azután, hogy kiderült: elegendő számú aláírás összegyűlt ahhoz, hogy a főváros népszavazást írjon ki az olimpia megrendezéséről. Akkor nem sikerült döntenie a közgyűlésnek arról, mit tegyen Budapest.

Az olimpia sorsa aznap este mégis megpecsételődött: Orbán Viktor, Tarlós István és Borkai Zsolt MOB-elnök eldöntötték, hogy visszalépünk a pályázattól, mondván, az most már súlyos presztízsveszteség lenne az országnak.

Viszont ahogy Tarlós István leteremtette Horváth Csabát és Gy. Németh Erzsébetet az ülésen, az nem volt semmi: négy perc tömény kirohanás, érdemes meghallgatni!

Tarlós: Lehet népszavazást rendezni retard módokon