Budapest

Tarlós hűsölőtermet nyitott a Városházán

2012. július 3., 12:52 Módosítva: 2012.07.03 12:55
5

Amíg tart a hőség, Budapesten érvényben maradnak a korábban hozott intézkedések: rendszeresen locsolják a fő- és tömegközlekedési útvonalakat, a síneket, a sűrűn lakott területeket, és több ponton vizet osztanak.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetése július 4. éjfélig életbe léptette az úgynevezett havaria tervet. Kétszer 12 órában közel 20 locsolóautó dolgozik a főváros fő és tömegközlekedési útvonalain, valamint a lakótelepeken. Szombat reggeltől az FKF Zrt. locsolóautói folyamatosan hűtik a lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészeket. A BKV Zrt. megrendelésére a meghatározott vonalakra a villamossínek hűtése és az úgynevezett kivetődés megelőzése érdekében az FKF Zrt célgépei egész nap hűtik a síneket.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. mind a 13 fürdőegységében meghosszabbított nyitvatartással várja az embereket. A strandokon ballonból osztanak vizet. A Fővárosi Vízművek Zrt. szombat reggeltől a főváros legforgalmasabb csomópontjaiban: így a Deák és Kossuth téren egész nap kitelepült egységből ballonos, a Széll Kálmán, valamint a Blaha Lujza téren pedig 11.00-16.00 óra között mobil egységekből zacskós vizet oszt.

Szombaton és vasárnap 6000 liter víz fogyott, hétfőn pedig már ennek nagyjából kétszeresére volt szükség. A megnövekedett igények a közlemény szerint annak tudhatóak be, hogy hétvégén sokan elutaztak a városból. A vízfogyasztási adatok a fővárosban növekvő tendenciát mutatnak, a mennyiség megközelíti a 600 ezer m3-t.

A harmadik fokozatú hőségriasztás ideje alatt Tarlós István főpolgármester a budapestiek és a fővárosba látogatók számára biztosította, hogy a Főpolgármesteri Hivatal épületébe (1052 Budapest V. kerület, Városház u. 9 -11.) bárki betérhet hűsölni légkondicionálóval ellátott 282. számú tárgyalóterembe  és a bank szárny 205. számú helyiségébe. A kijelölt helyiségekben ásványvizet is biztosítanak.

A Budapesti Temetkezési Intézet 2012. július 3-tól a legmelegebb déli órákban 11.00 és 14.00 óra között ingyenesen vizet oszt a temetőirodákon a nagyobb, és leglátogatottabb temetőkben: az Újköztemetőben, a Farkasréti temetőben, a Fiumei úti sírkertben, az Óbudai temetőben, a Megyeri temetőben, a rákospalotai temetőben, és az Erzsébeti temetőben. Július 6-ig minden nap lesz ingyenes vízosztás.

Százmillió feletti kárt tett a metróban a csőtörés

2012. július 3., 12:03 Módosítva: 2012.07.03 12:03
7

A százmillió forintot is meghaladhatja az a kár, amelyet a múlt vasárnapi csőtörés okozott a készülő 4-es metróvonal Szent Gellért téri állomásán, közölte a DBR Metró Projekt Igazgatóság kedden. Azokban a víz által elöntött alsó üzemi terekben, ahol már beépítették az állomás egyes rendszereit, a napokban készítik el becsléseiket a kiépítést, például az áramellátást kivitelező cégek. A kár pontos összegét így csak a kártalanítási folyamat végén lehet megmondani. A DBR tájékoztatása szerint a kárért a 4-es metró projekt biztosítóinak konzorciuma áll majd helyt.

Vasárnap délután egy 1000 milliméteres és egy 200 milliméteres nyomócső tört el a XI. kerületi Bartók Béla útra nyíló Orlay utca 1. szám alatti épület előtt. Több mint egy órán át ömlött a víz, mire sikerült elzárni a vezetéket. A törésnél 15 méter átmérőjű, több méter mély gödör keletkezett, a környéken megállt a forgalom, a rendőrség lezárta a területet. Semmilyen tömegközlekedési eszköz nem járt a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között.

A pincékbe betörő víz miatt négyszáz lakást ideiglenesen el kellett hagyniuk a lakóknak. Ezután statikus vizsgálta meg az épületek állagát, és megállapította, hogy egyik épület sem károsodott, így a lakók visszaköltözhettek. A Bartók Béla úton hétfőn, a takarítás után megindulhatott a forgalom, az ivóvízellátás reggel hat óráig helyreállt. A Budafoki utat a BKK keddre virradóan nyitotta meg a forgalom előtt.

Napközben is jár a D12-es hajójárat

2012. július 3., 10:37 Módosítva: 2012.07.03 10:37
24

A rendkívüli utasforgalom miatt Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója elrendelte, hogy a D12-es jelzésű hajójárat ne csak a csúcsidőszakban, a reggeli és a késődélutáni órákban, hanem egész nap közlekedjen a mai napon. Így a Dunán a hajók az eredetileg tervezett órás követés helyett jelenleg sűrűbben, 30-40 percenként közlekednek.

A július 1. óta közlekedő új dunai hajójáratokon már az első hétvégi napon mintegy 2000 utas utazott, hétfőn pedig még ennél is többen választották az új közlekedési módot, ami délutánra zsúfoltsághoz vezetett. Emiatt hétfőn a BKK sűrítette a hajójáratot, tartalék járműt állítottak forgalomba, áll a BKK közleményében.

A nagy melegben sokan választják, kipróbálják ma is az új hajójáratokat, így Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója elrendelte: az eredetileg meghirdetett, csúcsidőre korlátozott üzemidőt kiterjesztve egész nap közlekedjen a D12-es jelzésű hajójárat a Rómaifürdő és a Kopaszi-gát között. Így a Dunán az Újpest, Árpád út és a Haller utca között közlekedő D11-es jelzésű járattal közösen 30-40 perces követést biztosítanak a hamar népszerűvé vált hajójáratokon.

Tovább

Tartalék hajót állított forgalomba a BKK

2012. július 2., 21:07 Módosítva: 2012.07.02 21:31
33

Akkora volt az érdeklődés az új, dunai hajójárat iránt, hogy hétfő délután egy tartalékhajót is forgalomba kellett állítani a D12-es hajójáraton – közölte a a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A BKK közleménye szerint a hajójáraton az első hétvégi napon mintegy 2000 utas utazott, hétfőn pedig még ennél is többen választották az új közlekedési módot, ami délutánra zsúfoltsághoz vezetett, ezért a D12-es vonalon plusz hajót kellett forgalomba állítani.

Az új, menetrend szerinti hajójáratok vasárnap óta közlekednek. Hétvégén egy (D13), hétfő reggel óta két hajójárat (D11, D12) nyújt lehetőséget a dunai közösségi közlekedésre. A BKK mint írta, illetve javaslatot is kidolgoznak a továbbfejlesztés lehetőségeiről, a járműpark korszerűsítéséről, illetve a BKK dolgozik újabb hajóállomások létesítésén is.

Pótlóbusz jár villamos helyett a körúton

2012. július 2., 12:40 Módosítva: 2012.07.02 13:09

Baleset miatt pótlóbuszok járnak a 4-es és a 6-os villamosok helyett a Széll Kálmán tér és Jászai Mari tér között, közölte a BKK fődiszpécsere hétfőn. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese megerősítette azt MTI információját, miszerint a 6-os villamos elgázolt egy embert. Pap Judit elmondta, hogy a gázolás a Széll Kálmán téren történt, a sérültet a mentők kórházba vitték.

Van vízszolgáltatás, hajnalban indul a tömegközlekedés

2012. július 2., 00:40 Módosítva: 2012.07.03 11:54
7

Vasárnap estére már minden lakásban volt vízszolgáltatás a XI. kerületi Szent Gellért tér környékén, közölte vasárnap éjjel Kossa György, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának országos iparbiztonsági főfelügyelője. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK közlése) szerint éjféltől helyreállt a közösségi közlekedés a Bartók Béla úton, az éjszakai buszok menetrend szerint jártak.

A főigazgatóság tanácskozott az összes érintett szolgáltatóval annak érdekében, hogy hétfő reggel 6 órára minden környékbeli lakásban helyre tudják állítani a víz-, gáz- és áramszolgáltatást, és hogy a Gellért-téren és környékén megindulhasson a gépjárműforgalom, mondta a főfelügyelő.

A felszíni hordalék eltakarítása reggelre befejeződik. Az eltört főnyomóvezetékeket a hét folyamán cseréli ki a vízművek, eközben az ivóvízellátás zavartalan lesz a környéki lakásokban.

Hétfő reggeltől a Bartók Béla úti villamosjáratok (18, 19, 41, 47, 49), illetve a 7-es és 173-as buszcsaládok is a megszokott rend szerint közlekednek. Károsodása miatt a BKK lezárta a forgalom elől a Budafoki utat a Szent Gellért tér és a Bertalan Lajos utca között, a helyreállítási munkák hétfőn megkezdődnek. A lezárás a 86-os busz vonalát érinti, ez a busz ezért hétfőn üzemkezdettől továbbra is terelt útvonalon, a Szent Gellért tér-Műegyetem rakpart-Irinyi József utca útvonalon közlekedik mindkét irányban. Két mellékutca, a Csíky utca és az Orlay utca szintén jelentősen károsodott, így egyelőre azokon sem haladhat a közúti forgalom.

A pincékbe betörő víz miatt vasárnap délután négyszáz lakást ideiglenesen el kellett hagyniuk lakóiknak, majd statikus megvizsgálta az épületek állagát, és megállapította, hogy egyik épület sem károsodott, így a lakók visszaköltözhettek.

Vasárnap délután egy 1000 milliméteres és egy 200 milliméteres nyomócső tört el a Bartók Béla útra nyíló Orlay utca 1. előtt. Több mint egy órán át ömlött a víz,  mire sikerült elzárni a vezetéket. A törésnél 15 méter átmérőjű, több méter mély gödör keletkezett. A környéken teljesen megállt a forgalom, a rendőrség lezárta a környéket. Semmilyen tömegközlekedési eszköz nem járt a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között.

A szakvélemények szerint nem keletkeztek statikai károk az épületekben és az útpályában a budapesti Szent Gellért tér környékén, közölte hétfő reggel a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Kisdi Máté. Hozzátette: a 4-es metró kivitelezői és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság később intézkedik az épülő állomásra betört víz eltávolításáról. Az éjszakai óráktól elkezdték kiszivattyúzni a lakóépületek pincéiből a vizet, ez a munka még jelenleg is tart. Reggelig több mint ötven tűzoltó dolgozott váltásos rendszerben.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a csőtörést, az eset okainak kiderítésével a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szakemberei foglalkoznak, közölte a Fővárosi Vízművek eseménymenedzsere, Gombaszögi János. Azt mondta: ez egy hosszú, komoly vizsgálat, akár egy hónapos is lehet.

Ellepte a víz a Bartók Béla utat

2012. július 1., 17:37 Módosítva: 2012.07.02 09:38
2001

A víz elöntötte a tér és a Bartók Béla út találkozásának egy részét, és onnan ömlött át a Budafoki útra, sőt a 4-es metró építkezési területére is befolyt. A Bertalan Lajos utcában is állt a víz.

Az MTI szerint a víz a tér egyes részein térdig ért, a Budafoki út és az építési terület felé ennél alacsonyabban állt. A négyes metró alagútjába 800 köbméter víz került.

A helyszínen lévő tudósítónk szerint a Szent Gellért teret mindkét irányból lezárták, csak a rakparton, vagy a hegy felé lehet továbbhaladni. A téren 10-20 centiméter magasan áll az iszap.

A vízművek helyszínen dolgozó szakemberei szerint egy 1000 milliméteres és egy 200 milliméteres nyomócső tört el az Orlay utca 1. előtt. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: mintegy 15 méter átmérőjű, több méter mély gödör keletkezett. Az útburkolat darabjait 20-50 méterre sodorta a víz.

A Budafoki úton közben már jobb a helyzet, vidám katasztrófaturizmus vette kezdetét.

Sok a tűzoltó- és a rendőrautó, a rendőrök lezárták a környéket a forgalom elől a Bartók Béla utat a Kosztolányi térig. A víz macskakövek és aszfaltdarabok mellett két autót is arrébb sodort.

A Budapesti Műszaki Egyetemnél kérésünkre elmondták, hogy a víz a Gellért téren tört fel, és már a Budai alsó rakpartot is elárasztotta. Mint mondták, a Fővárosi Csatornázási Művek és tűzoltóság is a helyszínre ment intézkedni. Hozzátették: kb. 16:45-kor kezdett el a víz ömleni.

Bakó Pál, a BKK fődiszpécsere az MTI-nek elmondta: a Bartók Béla úton történt csőtörés miatt le kellett állítani a villamosközlekedést és az autóbuszokat is el kellett terelni a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között.

Azóta a vízművek szakembereinek sikerült elzárni a vezetéket, így megkezdhették a csőtörés helyének feltárását és a sérült vezeték kijavítását, valamint a helyszín takarítását is, így hamarosan legalább a gyalogosforgalom megindulhat a környéken.

A vízművek közölte: átmenetileg – egy-két óráig – vízhiány lehet a környéken, ez a Gellérthegy egy részét, a Gellért teret és a Bartók Béla út egy részét érinti.

Kisdi Máté beszámolt arról is, hogy a tűzoltók egy idős férfit mentettek ki a Bartók Béla útba torkolló Orlay utcából, a férfi a víz miatt sehova nem tudott menni. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy víz bejutott a Műegyetem alagsorába, a környező lakóházak pincéjébe és a 4-es metró épülő állomására. Hozzátette: a katasztrófavédelem a Fővárosi Vízművek munkatársaival járja a házakat, akinek szükséges, ivóvizet fognak adni, illetve mobilvécéket visznek a környező utcákba. Az Indexnek elmondta, nem hiszi, hogy a környéken statikai vizsgálatot kell végezni.

Forgalmi változások

A BKK közlése szerint a 7, 7E, 173 és 173E jelzésű autóbuszok a BAH-csomópont felé terelt útvonalon közlekednek, nem érintik sem az Etele tér, sem Újpalota irányába a Rudas gyógyfürdő, illetve a Szent Gellért tér megállókat, megállnak viszont mindkét irányban az Erzsébet híd budai hídfőjénél, a 8-as busz megállójában.

A 18-as villamos szintén megosztva, a Savoya park és Újbuda-központ, illetve a Döbrentei tér és a Széll Kálmán tér között jár csak. A 19-es villamos csak a Döbrentei tér és a Batthyány tér között, a 41-es villamos megosztva, Kamaraerdő és Újbuda-központ, illetve a Batthyány tér és a Döbrentei tér között, a 47-es villamos csak Budafok, Városház tér és Újbuda-központ között közlekedik, míg a 49-es villamos jelenleg egyáltalán nem jár.

A 47-49-es villamosokat helyettesítő összevont pótlóbuszok a Petőfi hídon át terelve, a Deák Ferenc tér és Etele tér között közlekednek, az Etele tér irányában nem érintve a Fővám teret, illetve mindkét irányban kimaradó megállók a Szent Gellért tér és a Gárdonyi tér. A Kálvin téren az Etele tér irányában a 9-es autóbuszok megállójában állnak meg, az Üllő út elején.

Hőségben is imádták a BKV új sétahajóját

2012. július 1., 14:31 Módosítva: 2012.07.10 20:12
359

A 35 fok és a harmadfokú hőségriadó sem riasztotta el azt a párszáz főnyi lelkes budapestit és turistát, akik már rögtön az első napon kipróbálták a BKV és a  Budapesti Közlekedési Központ július 1-jétől forgalomba állított dunai hajójáratait. A fapados kirándulóhajóknak is beillő járművek a Kopaszi-gát és Újpest illetve Óbuda között szállítottak utasokat. Hétvégén csak a fedélzeten vásárolt, 400 forintos különjeggyel lehetett rájuk felszállni, a munkanapokon félóránkét induló hajókra viszont már érvényes a normális BKV jegy és a bérlet is.

Tovább

Együttműködés Budapest és Sanghaj között

2012. július 1., 12:31 Módosítva: 2012.07.01 12:31
4

A Budapest és Sanghaj közötti együttműködés kialakításában állapodott meg a hétvégén Sanghaj vezetőivel Tarlós István budapesti főpolgármester. Az augusztus harmadikán a magyar fővárosban aláírásra kerülő együttműködési megállapodás mindenekelőtt kulturális és oktatási területre terjed ki. Így a jövőben szorosabban működnek együtt a két város fesztiváljai, a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivál és a Budapesti Művészeti Fesztivál.

Ezen kívül a megállapodás a kétoldalú turizmus fejlesztését irányozza elő, valamint a felsőoktatás terén erősíti a kapcsolatokat. Ez utóbbi kiemelten a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a sanghaji Tungcsi (Tongji) Egyetem közötti szorosabb együttműködést jelenti, elsődleges szerepet szánva a környezetvédelmi kérdésekben a fokozottabb kooperációnak.

Megállapodott a BKV a szakszervezetekkel

2012. június 30., 11:25 Módosítva: 2012.07.26 20:02

Szűcs Somlyó Mária közleménye szerint az új kollektív szerződés határozatlan időre szól, és biztosítja a "BKV közszolgáltatási kötelességének teljesítését, a feszes gazdálkodási célkitűzéseknek megfelelően", és 5 milliárd forintos megtakarítás érhető el vele.

A megállapodás részeként a dolgozókat és két családtagjukat utazási igazolvány, valamint év végéig havi 5000 forintnyi Erzsébet-utalvány illeti meg, amit a munkarendek belső átdolgozásával elérhető megtakarítás fedez.

Közölte: a korábbi kollektív szerződés nem állt összhangban a júliustól hatályos munka törvénykönyvével, illetve olyan rendelkezéseket tartalmazott, amelyek a BKV kiélezett anyagi helyzete, a működés finanszírozásának hiánya miatt nem voltak fenntarthatók.

Kocsis Máté megnyerte a jövő szavazóit

2012. június 29., 17:35 Módosítva: 2012.07.01 14:51
20

Párakaput állított fel az önkormányzat és a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat (JVSZ) a Mátyás téri játszótér bejárata fölé. A párakapu gyakorlatilag egy cső, ami apró vízcseppeket spriccel a levegőbe, ezzel hűsítve az alatta állókat.

02
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Tovább

Kigyulladt egy 22-es busz

2012. június 29., 14:09 Módosítva: 2012.06.29 14:09

Kigyulladt egy 22-es busz motortere Budapest és Budakeszi határában, a tüzet eloltották, senki nem sérült meg, közölte Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Az utasokat a sofőr leszállította a buszról. A tűz nem terjedt át az utastérre, a motortérben kialakult tüzet egy porral oltó készülékkel eloltották, jelenleg a tűzoltók a jármű visszahűtését végzik.

Elkezdődött a budapesti melegolimpia

2012. június 29., 00:40 Módosítva: 2012.07.02 15:54
460

A szervezés, ahogy a melegolimpia is, teljesen amatőr; például csak kuponért lehet vásárolni, az egyetlen  kuponváltó pultnál viszont óriási a sor, miközben odakint több százan éhesek, és a napsütésben a sör is jól csúszna. Indulni kéne a megnyitóra, erre a kuponos bezár, a hamburgeres sátor személyzete viszont hamar feltalálja magát, kupon helyett már készpénzért is kiszolgálnak. 600 egy kisadag sültkrumpli, próbálom eldönteni, hogy ez valami speciális homofób felár-e.

Tovább

Dugót okozott a vágányfelújítás

2012. június 28., 21:06 Módosítva: 2012.07.02 12:38
18

Vágányfelújítási munkák miatt csütörtöktől pótlóbuszok járnak az 50-es villamos egy szakaszán. Bár a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a felújítást jó előre beharangozta, a terelések és az átjárók feltúrása miatt a Kispest Kossuth tér és a Lajosmizsei sorompó között 2 kilométeres dugó alakult ki. Az Üllői úton közlekedő buszok és villamospótló járatok menetideje pedig többszörösére nőtt – számolt be a BKV-figyelő.

Tovább

Hol lesz járhatatlan a nyári Budapest?

2012. június 28., 16:41 Módosítva: 2012.06.28 17:51
9

A nyári időszakban útfelújítások, közműmunkálatok, filmforgatás és rendezvények miatt a főváros több helyén is nagyobb forgalomkorlátozásra kell számítani – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Tovább

A kőbogyók is kapósak Margit hídon

2012. június 28., 14:15 Módosítva: 2012.06.28 14:15
66

A Margit híd műszaki átadás-átvétele 2011 decemberében történt meg, ekkor még a híd minden díszítőeleme ép volt, írta kérdésünkre a BKK sajtóosztálya, amikor azt tudakoltuk, hogy mikor törték le a kőkereszteket a Margit híd szárnyhídjának két kőkoronájáról.

Fotó: Huszti István / Index

Eszerint a BKK, amint tudomást szerzett a kőkereszt rongálásáról, azonnal intézkedett. A letört keresztet várhatóan 2 hét alatt a BKK Közút állítja helyre, írták.

Mint arról a napokban beszámoltunk nemrég valaki letörte a Margit híd Margit-szigetre vezető szárnyhídjának két kőkoronájáról a ferde keresztet.

Fotó: Matkó Péter / flickr

Péter nevű olvasónk levele szerint viszont a többi koronáról is hiányzik ez-az. Például az egyik koronáról három kőgolyót is lefeszegettek ismeretlenek.

A 30 milliárd forintos keretből felújított Margit hidat tavaly december 21-én adta át ünnepélyesen Tarlós István főpolgármester.

Fizetős lesz a parkolás a Szépvölgyi útnál is

2012. június 26., 16:49 Módosítva: 2012.06.26 16:49
49

A Szépvölgyi útra és környékére is kiterjesztik a fizetős parkolást a II. kerületben az ősszel, miután a képviselő-testület kedden jóváhagyta a vonatkozó indítványt.

A kerületben jelenleg 5544 fizetős parkolóhely van két zónában, a Vizivárosban és a Rózsadombon. A kerület az Óbudával határos területek felé bővíti az övezetet, az indoklás szerint ugyanis június elején megkezdődött a Kolosy tér és környékének megújítása, emiatt a munkaterületeket elzárták a forgalomtól, s részben kitiltották a gépjárműveket.

Tovább

Metróbeázás: dugulás volt az esőelvezetőben

2012. június 26., 09:54 Módosítva: 2012.06.26 09:54
18

A Kossuth téri metróállomás fölött lévő épület esőelvezető rendszerében – amely érinti a metróállomást – keletkezett dugulás, ez okozta a hétfői beázást áll a BKV lapunknak küldött válaszában. A BKV szerint ilyen dugulás sajnos bárhol előfordulhat, bár rendszeresen ellenőrzik az esővíz elvezető rendszereket, és megpróbálják megelőzni az ilyen helyzeteket.

A BKV hétfőn 16.22-kor zárta le a Kossuth téri metrómegálló Duna felőli bejáratát, mert a mennyezeti világítótestből víz csöpögött a padlóra. A műszaki hibaelhárítás ideje alatt a bejárat lezárva maradt. Üzemkezdetre elhárult a probléma.

Mint arról hétfőn beszámoltunk: a 2-es metró Kossuth téri megállójánál a plafonon lévő, működő, áram alatt lévő lámpatestekből ömlött az esővíz a padlóra és közvetlenül a jegykezelő gépekre; csinos műanyag vödrök fogták fel a mini vízeséseket.

A helyszínen készült videónkon látszik, hogy a lámpatesteken keresztül folyik be a víz a megállóba. Az utasok tanácstalanul tocsognak (kivéve egy gumicsizmás lányt), a BKV munkatársai megpróbálják felfogni és eltüntetni az özönvizet. Sikertelenül.

A 2-es metró Kossuth Lajos téri megállóját 2004-ben újították fel.

Ömlik a víz a Kossuth téri metrómegállóban

2012. június 25., 18:17 Módosítva: 2012.06.25 18:17
750

A piros metró Kossuth téri megállójánál a plafonon lévő, működő, áram alatt lévő lámpatestekből ömlik az esővíz a padlóra és közvetlenül a jegykezelő gépekre; csinos műanyag vödrök fogják fel a mini vízeséseket. És ez senkit sem zavar, jelezte egy kollégánk.

A helyszínen készült videónkon látszik, hogy a lámpatesteken keresztül folyik be a víz a megállóba. Az utasok tanácstalanul tocsognak (kivéve egy gumicsizmás lányt), a BKV munkatársai megpróbálják felfogni és eltüntetni az özönvizet. Sikertelenül.

A beázás tényét a BKV fődiszpécsere megerősítette, hozzátéve, hogy a víz miatt a Duna felőli mozgólépcsőt leállították. A beázás a metróforgalmat nem akadályozza.

A 2-es metró Kossuth Lajos téri megállóját 2004-ben újították fel.

Keressük az ügyben a BKK és a BKV sajtóosztályát.

Letörték a keresztet a Margit hídi koronáról

2012. június 25., 15:26 Módosítva: 2012.06.25 17:05
205

Körülbelül egy hete valaki letörte a Margit híd Margit-szigetre vezető szárnyhídjának két kőkoronájáról a ferde keresztet, tudtuk meg a Budapesti Közlekedési Központtól.

02
Fotó: Huszti István

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója elmondta, hogy a letört keresztek legyártatására megtették az előkészületeket, azokat hamarosan lecserélik újra. Arról, hogy mekkora a kár, nem tudott egyelőre beszámolni.

A 30 milliárd forintos keretből felújított Margit hidat tavaly december 21-én adta át ünnepélyesen Tarlós István főpolgármester.

Tovább

Mehet még sikló a Gellérthegyre

2012. június 25., 13:38 Módosítva: 2012.11.03 07:55
27

A fővárosi cégek átalakításakor kőkorszaki menedzsmentet és erős ellenállást tapasztalt a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK), mondta lapunknak a holding vezérigazgatója, Bán Tamás. Interjúnkból kiderül, hogy mikor nyithat a Rác fürdő, lesz-e gellérthegyi sikló, miből fizeti a Vízművek a saját felvásárlására felvett hitelt, melyik közműprivatizáció volt sikertörténet, és hogy hány milliárd forint elköltését akadályozták meg egy év alatt a közműcégeknél.

07
Fotó: Huszti István

A napokban derült ki, hogy a BVK idén 230 millió forintot költ külső szakértőkre, ami az elmúlt évek fővárosi tapasztalatai alapján elég rosszul hangzik.

A BVK feladatellátását tekintve egy nonprofit jellegű vállalkozás. A cég idei beszámolója mintegy 500 millió forintos működési költséget tartalmaz, és ehhez képest azt érdemes megnézni, hogy mekkora megtakarításokat értünk el, és milyen, az ésszerű és hatékony gazdálkodást támogató folyamatokat indítottunk el a BVK által felügyelt közműcégeknél.

Nem a bevételt, hanem a közműcégek megtakarításait tudják a költségek ellensúlyozására felmutatni?

- Két forrásból van bevétele a BVK-nak: az általa tulajdonolt cégeknek nyújtott szolgáltatásért menedzsmentdíjat kap, ez a bevétel 90%-a, a másik a főváros által nála hagyott osztalék (10%). Ugyanakkor 2011-ben az egész társaságcsoportra nézve 5,1 milliárdos költségmegtakarítást értünk el a működési költségen a tervhez képest képest. Ha csak a marketingköltségeket nézzük a két nagy cégnél, az FKF-nél és a Főtávnál, azt lehet látni, hogy az utóbbinál a tervezett 460 millióból 47 milliót költöttek, ez előbbinél pedig 486-ból 170-et. Önmagában a szakértői díjakon vállalatcsoport-szinten is mintegy  300 millió forintot spóroltunk összességében a 2010.évi szakértői díjakhoz képest.

Tovább

Ecetes zuhany az Árpád hídról

2012. június 23., 11:12 Módosítva: 2012.06.23 11:12
839

Egy nemsokára megnyíló belvárosi szórakozóhely promóciós kampányának részeként egy autóskompon tartottak bulit péntek éjszaka. A hetekkel ezelőtt meghirdetett, különlegesnek ígérkező rendezvény jegyeit a szerencsések egy nap alatt elkapkodták.

A hajó este 10-kor indult a Parlament közeléből. Egy ideig a Duna belvárosi szakaszán tartózkodott, majd észak felé indult. Mivel a komp szinte teljesen nyitott, az utasoknak esélyük se volt fedél alá állni, amikor éjjel egy körül az Árpád hídról valaki nagy mennyiségű ecetet zúdított a nyakukba.

A pórul jártak azonnal értesítették a rendőröket, de még órákat kellett várniuk az átöltözésre, mert a hajó csak 4-kor kötött ki. A BRFK tájékoztatása szerint a bejelentők végül nem kértek rendőri intézkedést.

Tovább

Megvédték a 150 éves, egyszintes házat

2012. június 23., 08:42 Módosítva: 2012.06.23 08:42
175

Pert nyertek a civilek csaknem négy év után, így nem építhet hétemeletes monstrumot a Nagy Diófa utca 8. szám alatti, 150 éves, egyszintes ház helyére a tulajdonosa - írta a Magyar Hírlap.

A lap szombati számában leírtak szerint a budapesti két szomszédos társasház lakói azzal érték el az épület fennmaradását, hogy sikeresen támadták meg a regionális közigazgatási hivatal építési engedélyét, amelyet az Autóker Holdingnak adott ki a hivatal. A Nagydiófa Egyesület kezdeményezésére közben az épület helyi - kerületi - védelmet kapott. A  sikeres akciót az tette lehetővé, hogy a nemzetközi egyezmény  értelmében a világörökségnek minősített terület - márpedig a közeli  Andrássy út ilyen - védőzónájában álló egyszintes épület ugyanúgy  védendő, mint a világörökségi területen álló házak, és a helyi  védelemben részesülő házak arculatát sem lehet megváltoztatni -  olvasható a Magyar Hírlapban.

Újra jár a földalatti

2012. június 22., 13:00 Módosítva: 2012.06.22 13:00

Újra megindult a kisföldalatti forgalma a Deák tér és az Oktogon között – közölte a BKK fődiszpécsere. Korábban műszaki probléma miatt kellett leállítani a forgalmat az említett megállók között, de fél 12-től ismét teljes vonalon közlekednek a szerelvények.

Nem jár a földalatti a Deák tér és az Oktogon között

2012. június 22., 08:29 Módosítva: 2012.06.22 08:29
15

Műszaki probléma miatt nem jár a kisföldalatti a Deák tér és az Oktogon között – közölte Freud András, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere péntek reggel. A két megálló között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A Vörösmarty téri végállomás kimarad, mert oda busz nem tud behajtani.

Végül kirúgták a vidám buszsofőrt

2012. június 21., 21:54 Módosítva: 2012.06.22 11:36
1760

A BKV-figyelő belső forrásokból származó értesülései szerint kirúgták Bócsa Viktort, az utasokat vidám bemondásokkal, hangfelvételekkel szórakoztató buszsofőrt.

Tovább

A Jobbik feljelentette a temetkezési intézetet

2012. június 21., 16:10 Módosítva: 2012.06.21 16:24
1

Hűtlen kezelés, hanyag kezelés és hivatali visszaélés gyanújával tett feljelentést a Budapesti Temetkezési Intézetnél (BTI) történtek miatt Staudt Gábor, a Jobbik budapesti frakcióvezetője.

Tovább

Titkosak a pesti melegolimpia helyszínei

2012. június 21., 15:32 Módosítva: 2012.06.27 17:21
496

Jövő héten kezdődik Budapesten a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű sportolók versenye, de a szervezők biztonsági okokra hivatkozva nem mondják meg a több ezer nézőt vonzó melegolimpia helyszíneit.

Június 27. és július 1. között Budapesten rendezik meg a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű sportolók nemzetközi sportversenyét, a 14. Eurogamest. Az eddigi tapasztalatok szerint a melegolimpiák mintegy 10-12 ezer résztvevőt és érdeklődőt vonzottak. A budapesti rendezvényre is mintegy tízezer embert (3 ezer sportolót, 2 ezer kísérőt és 5 ezer látogatót) várnak a szervezők.

Mint arról korábban beszámoltunk, az ötnapos eseményt lebonyolító Friss Gondolat Egyesület (FRIGO) a hazai LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) sportszervezetek alapítójaként 2009-ben pályázta meg a nemzetközi melegolimpia budapesti rendezését.

Tovább

Megint bombariadó volt a metróban

2012. június 21., 12:50 Módosítva: 2012.06.25 09:39
26

12.56-kor megindult a menetrend szerinti forgalom a 3-as metró vonalán, a szerelvények minden megállóhelyen megállnak – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). 12.12-kor bombafenyegetés miatt lezárták a Kálvin téri állomást és az aluljárót, a szerelvények csak áthaladtak a megállóhelyen. Bombát nem találtak, a vizsgálat ideje alatt metrópótló buszok pótolták a kieső állomást.

Tovább

Persányi maradt az állatkert vezetője

2012. június 20., 20:19 Módosítva: 2012.07.09 17:51
49

Persányi Miklóst, az intézmény eddigi vezetőjét nevezte ki a Fővárosi Állat- és Növénykert élére a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A képviselő-testület egyhangú szavazással, vita nélkül döntött arról, hogy a következő öt évben is Persányi Miklós vezetheti az állatkertet.

A főigazgatói posztra beérkezett pályázatok véleményezésére szakértőként kérték fel, többek között Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját, Csányi Vilmos etológust és Fehér Györgyöt, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatóját.

Tovább