Budapest

Metrókocsikkal fizetne az Alstom

2012. július 18., 21:22 Módosítva: 2012.09.07 13:23
130

További metrószerelvényeket adna a francia Alstom cég Budapestnek a késedelmes szállítás miatti követelések fejében, a kocsik a 3-as vonalon futhatnának.

Tarlós István főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában szerda este a 2-es metró vonalára megrendelt szerelvények kapcsán azt mondta: az előző vezetés által kötött rossz szerződésből adódóan van egy súlyos, négyéves késedelem és egy választott bírósági vita. Utóbbinál a főváros jól áll, de az eljárást a felek kölcsönösen felfüggesztették, és az Alstom hajlandó arra, hogy a főváros követelései fejében további szerelvényeket szállítson.

Tarlós közlése szerint a további szerelvényekre a 2-es és a majdani 4-es metró vonalán nincs szükség, ellenben jól hasznosulnának a már-már veszélyes 3-as vonalon. A kompenzáció valószínűleg hét szerelvényt, azaz 42 kocsit jelentene.

Ehhez arra is szükség van, hogy a 2-es vonal járműcseréjének az Európai Beruházási Bank (EIB) általi finanszírozását megszüntessék, a projekt átkerüljön a Közlekedési Operatív Programba, s így a kompenzációból és a felszabaduló hitelből le lehetne cserélni a 3-as vonalon futó 40 éves szerelvényeket is.

Brutálisan kitépték a fémkorlátot a Baross téren

2012. július 18., 16:37 Módosítva: 2012.08.04 12:04
90

Brutális módon tépték ki a Baross téri aluljáró fémkorlátját a fémtolvajok a napokban. A rendőrség nyomoz, de a térfigyelő kamerák nagyobb része nem működött. Az aluljáró a metróépítés óta hajléktalan szállásként és illegális vécéként üzemel.

16123917 65f162928abd19b497cbbbc3074bc0b1 xl
Fotó: Indafotó

A jelenségre az Urbanista blog hívta fel a figyelmet. A blog egyik olvasója azt írta: "Ha van egy kis időd, akkor sétálj el a Baross térre, a Rákóczi út sarkánál, a K&H bank előtt, látni fogod, hogy több helyen lopják a fémeket a föld alatti átjáró lejárati részén. Az üvegeket széttörik, majd kifeszítik a fém dolgokat, brutális rombolást végezve. Az egyik lejáró felét már szétlopták kicsit feljebb. A térfigyelő kamera a Baross tér és Rákóczi út sarkánál mindent vesz, mégsem csinálnak semmit..."

Tovább

Szeptemberig döntenek a BKV finanszírozásáról

2012. július 18., 14:28 Módosítva: 2012.07.18 14:28

Szeptemberig hozza meg a végleges döntést a kormány a BKV finanszírozása ügyében –  nyilatkozta Tarlós István főpolgármester a szerdai kormányülésről távozóban, ahol mintegy öt órán keresztül egyeztetett a közlekedési társaságról és a fővárosi nagyberuházásokról.

A városvezető biztatónak nevezte, hogy a kormány szinte a főváros álláspontjáéval azonosan ítélte meg a helyzetet, s jelezte, hogy a kormány szeptemberi határidőt tűzött ki a végleges döntésre. A behajtási díj pótlásáról szólva jelezte, hogy vannak olyan – meg nem nevezett – lehetőségek, amelyeket kizártak, s hasonlóan vélekednek a rendelkezésre álló alternatívák preferenciasorrendjéről.

Tovább

Dobozrendőrség őrzi a biciklit a nyolckerben

2012. július 18., 09:20 Módosítva: 2012.08.31 14:25
421

Új, Hollandiából importált bűnüldöző fogást honosítottak meg a magyar főváros „bűnügyileg legfertőzöttebb területén”, a konténeres rendőrséget. Az átadáson akaratlan biciklicsali-teszttel tettük próbára a Budapest Police Depo Department első egységét.

„Magyarországon ez az első konténerből kialakított rendőrőrs, amelyet a létező összes informatikai megoldással felszereltek", ígérte a sajtómeghívó, aminek egyszerűen nem tudtunk ellenállni.

A dobozőrs átadása a VIII. kerületben, a Diószeghy Sámuel utca − Korányi Sándor utca sarkán esett meg. Kocsis Máté kerületi polgármester szerint azért éppen ott, mert a rendőrszakmai szempontok ezt indokolták, más szóval „ez Józsefváros egyik bűnügyileg legfertőzöttebb területe".

Tovább

Újságpapír égett a metróalagútban

2012. július 18., 09:18 Módosítva: 2012.07.18 09:18

A BKV szerint égő újságpapír miatt állt le a kék metró kedden késő este. Szerdai közleményük szerint a huzat hordhatta a papírt a Deák téri állomás pályájára, ami – vélhetően a vonatok táplálását biztosító áramellátási rendszertől – meggyulladt. „A műszaki ügyeletesnek sikerült eloltani a tüzet és biztonsági okokból a tűzoltóságot is értesítette” – írták.

Emiatt 22.41-től pótlóbuszok vitték az utasokat a Deák Ferenc tér és a Lehel tér között.

Egyirányúsították a budai alsó rakpartot

2012. július 18., 08:29 Módosítva: 2012.07.18 10:06
23

Várhatóan július 30-ig tartanak a gázvezeték-építés miatti forgalomkorlátozások a budai alsó rakparton. Az I. kerületi Sztehlo Gábor és Friedrich Born rakpartokon a Halász utca és a Döbrentei tér között kell további forgalomkorlátozásokra számítani – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Tovább

Tűz volt a metróban a Deák térnél

2012. július 18., 00:11 Módosítva: 2012.07.18 00:11
60

Kedden este a késő esti órákban, 22.45-kor le kellett a forgalmat állítani a metró hármas vonalán Nagyvárad tér és a Lehel tér között, mert a Deák téri állomáson füstölés, tűz keletkezett.  A tűzoltók gyors beavatkozással, vízsugárral megszüntették a füstölést. Személyi sérülés a szerelvény és az állomás gyors kiürítésének köszönhetően nem történt.

23.30-kor beindult a forgalom a teljes vonalon, áll a Metróért Egyesület rövid közleményében.

Kisiklott egy villamos a Parlamentnél

2012. július 17., 10:54 Módosítva: 2012.07.17 11:49
20

Kisiklott egy 2-es villamos Budapesten, a Kossuth Lajos térnél. A Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécsere annyit közölt, hogy műszaki okok miatt pótlóbuszok közlekedtek a Kossuth Lajos tér és a Jászai Mari tér között.

Fotó: Mangó Bargit / olvasónk

A távirati iroda BKV-s forrásból úgy tudja, hogy a villamos két forgóváza is kisiklott a balesetben. Személyi sérülés nem történt, az ok feltehetőleg pályahiba volt.

Megvan a vári mozgólépcső helye

2012. július 17., 07:45 Módosítva: 2012.07.17 07:45
109

Augusztusban fejeződik be a Budai Vár keleti kortina falának és a Vízhordó lépcsőnek a helyreállítása. Itt halad majd fel a tervek szerint a mozgólépcső a Várkertbazárból a kazamataalagút fölé, a vári teraszokhoz. A Várkertbazár évtizedek óta húzódó átépítése tél elején kezdődhet.

A már megkezdődött, több szakaszos várfalrekonstrukció és a Várkertbazár helyreállításának előkészítése szerencsésen egybecsúszott a keleti kortinafal és a Vízhordó lépcső megerősítési munkálatainál.

Tovább

Tarlóssal is tárgyal az IMF a BKV-ról

2012. július 17., 06:23 Módosítva: 2012.07.17 07:33
8

A Magyarországra érkező IMF-delegáció Tarlós István főpolgármesterrel is találkozik a következő napokban, hogy a budapesti tömegközlekedésről, és annak finanszírozásáról egyeztessenek – írta meg a Magyar Hírlap kormányzati forrásokra hivatkozva.

A lap szerint a kormány már a héten dönthet arról, hogy honnan pótolja a Budapest és azon keresztül a BKV számára azt az összeget, amire a főváros a dugódíj 2013-as bevezetéséből számított volna. Az Országgyűlés két hete szavazta le az új budapesti közlekedési adót. A parlament akkor tizennégy igen, háromszázöt nem és egy tartózkodás mellett – alkotmányossági aggályoktól tartva – leszavazta azt a módosító javaslatot, ami lehetővé tette volna a behajtási díj kivetését.

Ez azért érintheti kellemetlenül a fővárost, mert bár a Fidesz–KDNP korábban nem szavazta meg a dugódíj bevezetését, egy 2009-es MSZP–SZDSZ–MDF-es közgyűlési döntés alapján kötelezettséget vállalt arra, hogy 2013 júliusáig bevezeti azt. Az akkori városvezetés hivatalosan ezt a 4-es metró száznyolcvanmilliárdos uniós támogatásáért cserébe tette meg. Ez azonban nemcsak fővárosi, hanem állami kötelezettségvállalást is jelent.

Titokzatos német kétéltű a Dunán

2012. július 17., 00:45 Módosítva: 2012.08.02 10:40
322

Az elmúlt hétvégén érdekes vízi jelenségre lehettek figyelmesek a budapestiek: egy kabrió személyautó úszott lefelé a Dunán. A gépkocsit olvasónk lefotózta. Kiderült, egy régi német kétéltű különlegesség, a ma már ritka Amphicar keveredett hozzánk.

Olvasónk felvétele
Olvasónk felvétele

Galla Gábor, a kétéltű turistabuszt üzemeltető Riverride vezetője találkozott már a kétéltű személygépkocsival: mint elmondta, az ő rámpájukat szokta használni a vízbe ereszkedéskor az autó. Többet nem tud róla, csak annyit, hogy német rendszáma van.

Tovább

Újra teljes vonalon jár a H5-ös

2012. július 16., 20:58 Módosítva: 2012.07.17 08:40
16

A BKV szakemberei hétfőn elhárították azt a műszaki hibát, ami miatt a korábban tervezettnél egy nappal tovább tartott a H5-ös (Szentendrei) HÉV vonalán végzett karbantartási munka. Így hétfő este nyolctól ismét eredeti menetrendjük szerint, a teljes vonalon közlekednek a szerelvények.

A HÉV-vonal belső szakaszán működő úgynevezett elektronikus biztosítóberendezés több eleme – a vonatokat érzékelő külsőtéri berendezések, kábelek – a berendezést ért túláram-hatás miatt meghibásodott. A vágányzárat vasárnap egy nappal meghosszabbították, ezért a vonatok hétfőn a Szentlélek tér és Békásmegyer, illetve a Szentlélek tér és Szentendre között jártak, míg a Batthyány tér és a Szentlélek tér között a H5 jelzésű HÉV-pótló autóbuszokkal közlekedhettek az utasok.

A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV a műszaki hiba okát és körülményeit jelenleg is vizsgálja. A Szépvölgyi út és a Margit híd, budai hídfő közötti szakaszon egyelőre 15 km/h sebességgel haladhatnak a szerelvények.

Marad a vágányzár a szentendrei HÉV vonalán

2012. július 16., 11:49 Módosítva: 2012.07.16 11:49
1

Az eredetileg tervezettnél tovább tart az 5-ös HÉV vonalán a vágányzár a Batthyány tér és a Szentlélek tér között – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A szentendrei vonalon a karbantartási munkák a július 15-i üzemzárásig tartottak volna, de az műszaki okok miatt hétfőn is megmarad, a feloldásról, azaz a HÉV-ek eredeti menetrendjének visszaállításáról a BKK később ad tájékoztatást.

A vágányzárral járó felújítás több ütemben június eleje óta zajlik, a Szentlélek tér és a Batthyány tér között a H5 jelzésű HÉV-pótló autóbuszokkal közlekedhetnek az utasok.

BKV: Nem voltak veszélyben a hajó utasai

2012. július 13., 09:13 Módosítva: 2012.12.24 13:32
55

Csütörtökön délután irányíthatatlanná vált a BKV D12-es hajójárat Hungária nevű hajója, és 25 fővel a fedélzetén sodródni kezdett. Az iho-hu-tól átvett értesülésünk szerint először nem sikerült horgonyt vetni, csak amikor a Hungária fennakadt egy ponton acélsodronyán.

Tovább

Tarlós újraosztaná az iparűzési adót

2012. július 13., 08:52 Módosítva: 2012.07.13 08:58

Tarlós István főpolgármesternek megígérték, hogy a kormány és a főváros ismét együtt mozog majd, mint a régi szép időkben – írja a Népszabadság. Azt még nem tudja, hogy dugódíj híján miből finanszírozzák a BKV-t jövőre, az iparűzési adó újraosztását tartaná a legjobb megoldásnak.

Tovább

Belegabalyodott a kötélbe a BKV hajója

2012. július 12., 19:41 Módosítva: 2012.12.24 13:32
335

Belegabalyodott az egyik kikötő pontonjának kötélzetébe a BKV egyik menetrend szerinti kishajója csütörtök délután, számolt be róla az iho.hu. Tudósítása szerint a 12-es járaton közlekedő Hunnia a Boráros téri indulás után valamilyen műszaki hiba, feltehetőleg az irányváltó szétakadása miatt kormányképtelenné vált. A hajó elkezdett sodródni, mivel a horgony ledobása sem sikerült.

A Duna hullámaira bízott Hunnia végül a Petőfi híd alatti egyik pontonnak koccant, és annak kötélzetében akadt meg. Ekkor már sikerült horgonyt vetni. Az ütközés során a hajóban csak kisebb károk keletkeztek, a hajó a tatjával ütközött a pontonnak. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Tovább

Jövő héttől elsőajtózás az éjszakai buszokon

2012. július 12., 15:39 Módosítva: 2012.07.12 15:39
25

2012. július 15-én, vasárnaptól - illetve egy járat esetében július 20-án, péntektől - az éjszakai járatok többségére is kiterjeszt a BKK az első ajtós felszállási rendet.

A július 15-éről 16-ára, azaz vasárnapról hétfőre virradó éjjeltől kezdődően a 901-es, a 908-as, a 918-as, a 922-es, a 930-as, a 931-es, a 937-es, a 938-as, a 940-es, a 941-es, a 943-as, a 948-as, a 960-as, a 963-as, a 964-es, a 966-os, a 972-es, a 980-as, a 990-es, a 992-es, a 994-es, a 996-os, a 996A, a 998-as és a 999-es éjszakai autóbuszokra csak az első ajtón lehet felszállni. Leszállás céljára a hátsó ajtók vehetőek igénybe, áll a BKK közleményében.

Tovább

Péntektől forgalomban a BKV új Ikarusa

2012. július 12., 13:58 Módosítva: 2012.07.12 14:23
39

Péntektől forgalomba áll az Ikarus 187V típusú autóbusz munkanapokon a 7-es, hétvégéken pedig a 109-es autóbuszok vonalán, írja közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

IKARUS 187V
IKARUS 187V
Fotó: bkv.hu

Az Ikarus 187V egy alacsonypadlós, a második ajtónál rámpával felszerelt autóbusz, amely a hazai szabványok mellett az EURO 5-ös műszaki, üzemanyag-tisztasági és zajkibocsátási normáknak is megfelel. Az utasok két héten át már tesztelhették ezt a típust a 139-es, a 173-as és a 239-es buszok vonalán.

Az évtized fejlesztését ígéri a BKK

2012. július 11., 14:49 Módosítva: 2012.10.21 20:37
66

6,7 milliárd forintos beruházással, 2013 nyarának elejére tervezi üzembe helyezni a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az új, napi 24 órában működő forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszerét. Vitézy Dávid a BKK vezérigazgatója szerint ez a fejlesztési projekt benne van a világ tíz legbonyolultabb ilyen programjában.

„Ez az évtized egyik legjelentősebb fejlesztési beruházása” – mondta Vitézy a FUTÁR (Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer) bemutatására rendezett eseményen. A vezérigazgató szerint a rendszer még nem indult be, csak „az első elemek vannak meg, nem sok látszik az utcán”, de a következő évtől már eredményekre számítanak és a tömegközlekedési szolgáltatások minőségének megugrására.

Tovább

Újra csapkodnak a hullámok a CET körül

2012. július 11., 14:06 Módosítva: 2012.07.27 12:09
25

A CET kivitelezői szerint a fővárosi önkormányzat az utolsó pillanatban felrúgta a két hónap alatt összehozott elszámolási megállapodást és akadályozza a műszaki átadás-átvételt, így a CET továbbra is szellemház marad. A főváros egy friss bírósági ítéletre hivatkozva táncolt vissza, az alapján követeli, hogy a kivitelező távozzon feltétel nélkül. A cég nem szándékozik menni, folytatódik a másfél éves huzavona.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

A Duna-parti CET épülete újabb színfoltokkal gazdagodott: hatalmas táblák tudatják az arra hajókázókkal, hogy az épület a főváros önkormányzat taktikázása miatt továbbra is szellemház marad.

Tovább

Rosszul tervezték meg a Haller utcai kikötőt

2012. július 11., 12:49 Módosítva: 2012.07.11 14:31
55

Mivel az úszó kikötőhíd a Duna vizén lebeg, balesetveszélyesen meredekké vált, így az utasok csak nehezen tudják megközelíteni vagy elhagyni a sétahajókat - indokolták a közlekedési szakemberek a D11-es és D12-es járatok megállójának becsukását. Amikor pár napja a helyszínen jártunk, tényleg olyan meredek volt a hajóhíd, hogy egy idős hölgy nem is merte megpróbálni a felszállást.

A meredek rámpa azonban egyáltalán nem a Duna szokatlanul alacsony vize, hanem a tervezés hibája miatt állhat ilyen szögben. A folyó szintje ugyanis a budapesti mércén szerdán 256 centiméter volt és a Duna éppen enyhén áradt. Ez a szint nemhogy nem alacsony, de július közepén inkább aránylag magasnak mondható, simán lehetne akár egy-másfél méterrel kevesebb is. Amikor július 6-án a helyszínen jártunk, és még szó sem volt arról, hogy túl kicsi lenne a vízállás az állomás működtetéséhez, 283 centi volt a folyó szintje, vagyis csak 27 centivel több a mostaninál.

Erős a gyanú, hogy a BKK ezzel az álindokkal azt a kellemetlen tényt próbálja leplezni, hogy a sietséggel megnyitott kishajójárat Haller utcai állomását értelmetlen helyre rakták. A HÉV kerítéssel is védett sínei, illetve az egyetlen aluljáró lezárása miatt az itt kiszálló utasoknak vagy a Petőfi vagy a Rákóczi hídig kellett gyalogolniuk, ha át akartak szállni más járműre, vagy egyszerűen begyalogolni a városba.

Miután kiderült a bénázás, a megállót hirtelen bezárták, az alacsony vízszintre hivatkozva. A víz, mint említettük, egyáltalán nem különösebben alacsony, és már az elmúlt hetek nagyobb vízállásánál is látszott, hogy a megállót ügyetlenül alakították ki. Ilyen magas, függőleges partfal esetében komolyabb átépítés nélkül nem is nagyon lehet jó megoldást találni.

Nyár végéig meglesz a dugódíjat pótló pénz

2012. július 10., 23:29 Módosítva: 2012.07.10 23:30

Nyár végére helyettesíthetik az úgynevezett dugódíjat abban a megállapodásban, amelyet a kormány és a főváros kötött a BKV finanszírozásáról – mondta a főpolgármester az m1 Az este című műsorában. 

Tovább

Németh Juci locsolta a Porzó Korzót

2012. július 10., 19:36 Módosítva: 2012.07.10 19:36
18

Az igen frappánsan Porzó Korzó névre keresztelt öt installációval előreláthatólag október végéig találkozhatnak a belváros különböző pontján az arra járók. Még mielőtt valaki megijedne, hogy a kereteket lenyúlják valamelyik hidegebb őszi éjszakán, megnyugtatásul annyit, hogy a kiállított tárgyakra a Főkert munkatársai vigyáznak. Sőt a növényeket is rendszeresen locsolják, hogy ne érje fiaskó azt a pár kaspót. Persze ettől még lehet, hogy a fűszernövények leveleiből valaki hazavisz egy kicsit.

03
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A kihelyezett növények mellett magyar és angol nyelvű táblákról tudhatunk meg szórakoztató információkat, amiket én sajnos nem olvastam el. De a szervezők szerint ne száraz növénytani információkra és latin nevekre számítsunk. Az öt helyszínen nem csak úgy össze-vissza vannak bizonyos növények kiállítva, hanem aszerint, hogy mire jók nekünk.

Gyógynövények az Erzsébet téren

A szerényen csak tanösvénynek keresztelt útvonal egyik állomásán, a Kristóf téren a fűszernövények kaptak helyet, kiváló termékelhelyezéssel egy friss gyümölcslevekkel, salátákkal és szendvicsekkel csábító étkezde és egy kézi készítésű szappanokat áruló bolt előtt. Így nemcsak a Váci utcán korzózó turistákat, de talán az amúgy is környezettudatos hippiket is sikerülhet megszólítaniuk.

A Szent István bazilikánál szimbolikus és mesenövények kaptak helyet.

02

A fiatalok kedvenc füvezőhelyén, az Erzsébet téren pedig éppen a gyógynövényekkel ismerkedhet meg, aki arra jár. Ha itt nem találnánk kendert, még van esélyünk, hiszen a Vörösmarty téren a különböző textilek alapanyagául szolgáló növényeket állították ki. Ha ott sincs, az örökké spangliszagú 47-49-es villamosok végállomása mellett, a Városháza mögötti téren a biodízel-üzemanyagok alapjául szolgáló növények közt még van esélyünk.

A főváros csak hellyel támogatta őket

Amint elegen összegyűltünk, bementünk a fent említett szendvicsbárba, ahol a fából készült ajándéktollakhoz öltözött Németh Juci, a Nemjuci együttes frontembere várt minket. De mielőtt ő szót kapott volna, Zsargó Szilvia mutatta be pár szóban az egyesületüket. A tagok 3 éve találkoztak a British Council egyik programjának köszönhetően, és később is együtt maradtak. Mint mondta, először a Fővárosi Környezetvédelmi Alapnál pályáztak a kaspók finanszírozására, de nem jártak sikerrel. Szerencséjük volt, mert végül az V. kerületi önkormányzat támogatta őket. Azt is hozzátette, hogy az ötlet alapjául a világ legnagyobb üvegháza, a brit Eden Project szolgált. Viszont a kettő közötti összefüggés mibenlétét nyitva hagyta.

Az anyagi segítségért később köszönetet is nyilvánított nekik, illetve a területhasználati engedélyekért is, amit nem csak a Belvárosnak, de egyes területek fenntartójaként a fővárosnak is megköszönt. A köszönetnyilvánítási listáról természetesen a Főkert sem hiányozhatott. A kerület főépítésze sajnos az előre meghirdetettekkel ellentétben nem tudott eljönni.

01

Németh Juci örült a felkérésnek, de két perc se telt bele, és máris felhozta a zenekarát, akik szerinte nagyon környezettudatosak,  ellentétben a hazai zenekarok többségével. Szerinte amúgy is ők tehetnek arról, hogy kirívó esetnek számít az ő környezettudatosságuk. A kezdeményezést őszintének és szívhez szólónak tartja egyébként, ezért amilyen jó fej, a megjelenésért kapott gázsit felajánlotta környezetvédelmi célokra. Mint mondta, nagyon örül, hogy ilyen egyszerű módon próbálják az emberek figyelmét felkelteni, mert ha a befogadás nagy megterhelést igényelne, sokkal kevesebb embert érdekelne az ügy. Különben is az apró dolgokkal kell elkezdenünk a környezettudatosságot, például azzal, hogy nem égetjük fölöslegesen a villanyt, és nem folyatjuk értelmetlenül a vizet.

Végül megkérték Németh Jucit, hogy locsolja meg a virágokat, aminek ő szívesen eleget is tett, bár megjegyezte, hogy nem feltétlen ilyen melegben kéne őket meglocsolni. Sebaj, máskor úgyis a főkertesek locsolják majd a növényeket.

Tarlós István kilépett a Mátrixból

2012. július 10., 15:51 Módosítva: 2012.09.06 09:05
56

Még csak nem is a 21., hanem egyből a 22. századba repítette a várost a BKK és a BKV a 2-es metró új kocsijainak az átadásán. A főpolgármester a Puskás Ferenc Stadionnál nyomorgó tömegben vette át a 2-es metró új Alstom-szerelvényeinek a kulcsát. A nagyon retrofuturisztikusnak szánt Metropolis első útjára elkísérte Németh Lászlóné is, akivel együtt robogtak el a Deákig és mozgólépcsőztek ki a fényre. A kocsit egy bohóc vezette.

A tömegtől mozdulni sem bírtam, ezért – ahogy a dögmelegben egy fekete üzletember cipőbe tűrt öltönynadrágját néztem – arról ábrándoztam, ahogy Tarlós István majd az új Alstom-kocsin utazva mereven áll, mögötte pedig gyorsan villognak az alagút falán a fények, és a hangszórókból Madonna Ray of Lightja szól. Az álmodozásomnak Vitézy Dávid szamárnyerítésre emlékeztető nevetése vetett véget.

Egy szabadkőműves nyakkendős bajszos mérnökember rövid ujjú inge és egy felhajtott galléros ál-Bill Gates között éreztem meg, hogy a Puskás Ferenc Stadion metrómegállójában a sajtónak elkerített részen talán azért is volt olyan elviselhetetlenül meleg, mert végig karnyújtásnyira volt az új légkondicionált metrókocsi.

Tovább

Filmforgatás miatt lezárták a Ferdinánd hidat

2012. július 10., 08:37 Módosítva: 2012.07.10 08:37
6

Munkatársunk jelentése szerint kedd reggel lezárták a Ferdinánd hidat a Nyugati pályaudvar mögött. A BKK és a rendőrség oldalán nem találtunk hírt a lezárásról, de a BRFK sajtóügyeletén kérdésünkre kiderítették, hogy a híd filmforgatás miatt van zárva.

Tovább

Tarlós nem bánja, hogy nem lesz dugódíj

2012. július 9., 07:01 Módosítva: 2012.07.10 23:28

A parlament pénteken leszavazta a fővárosi dugódíj bevezetését megteremtő törvénymódosítást, ezért Tarlós István főpolgármester szerint újra kell tárgyalni az EU illetékeseivel a 4-es metró támogatási szerződését.

Útlezárások a melegfelvonulás miatt Budapestena belvárosban

2012. július 5., 12:25 Módosítva: 2012.07.05 12:26
20

A szombati melegfelvonulás miatt forgalmi rend változás lép életbe Budapesten az V., a VI. és a XIV. kerületekben.

Tovább

Biciklisgázolás miatt dugult be az Árpád híd

2012. július 5., 09:08 Módosítva: 2012.07.05 12:51

Csütörtök reggel elgázolt egy biciklist egy turistabusz a XIII. kerületi Népfürdő utcánál. A rendőrök helyszínelnek. Hatalmas a dugó, a Népfürdő utcán és az Árpád hídon áll a sor.

Átszínezik a BKV-buszokat

2012. július 4., 07:56 Módosítva: 2012.07.04 08:29
173

"Ma Budapest utcáin tucatnyiféle színű és megjelenésű autóbusz nyújt szolgáltatást, ami sem városképi, sem az utasoknak tájékozódási szempontból nem előnyös" – indokolja közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), miért tervezik egy egységes kék szín bevezetését. A BKK szerint a kevésbé tájékozott utasok most nehezen tudják eldönteni, melyik szolgáltató busza futott be, ha épp egy olyan megállóban állnak, ahol Volánbusz vagy turistabusz is megáll. Gondnak tartják azt is, hogy a tarka buszpark járművei távolról nehezen beazonosíthatók.

volvokek
Fotó: BKK

Most az Ikarus 200-as buszok sötétkékek, az Ikarus 400-as típusokon van zöld is, a 7-173 gyorsbuszok piros színezést kaptak. Vannak aztán még ezüstös fényezésű buszok, jöttek türkizkék frankfurti használt buszok, sárga-kék és ezüst brüsszeli csuklósok, színátmenetekkel tarkított IK-412-es buszok. "A káosz helyett szeretnénk egységességet teremteni" – fogalmaz a BKK közleménye.

A BKK szerint az egységes arculat nem kerül majd plusz pénzbe, mert mindig csak azokat a buszokat fényezik át, amelyeket amúgy is épp felújítanak, átfestenek. Ezért a teljes egységesítés 4-5 évig el fog tartani.

A régi sötétkék esztétikai szempontból sem tetszik annyira a BKK-nak. A közlemény szerint ez "kissé komor, idejétmúlt", az új szín viszont " fiatalosabb, korszerűbb és könnyebben azonosítható" lesz. A világosabb árnyalatú színezés szerintük a hőségben a buszok utasterének felmelegedését is mérsékelheti. A színtervet elsőként a VT-Transman üzemeltetésében rövidesen forgalomba álló, Dániából származó Volvo használt buszok első darabja viseli majd, egyelőre próbaként. "A színe égkék és nem bugyikék, mint ahogy az egyes tudósításokban megjelent" – pontosított a BKK.

Gerendai beszállt a WAMP-ba

2012. július 3., 21:14 Módosítva: 2012.07.03 21:31
44

A Wasárnapi Művész Piac (WAMP) iparművészeti kirakodóvásár hatodik születésnapját ünnepelték ma a fővárosi Erzsébet téri Design Terminálban. A havonta megrendezett, és az utóbbi években igen népszerűvé vált WAMP-on magyar iparművészek, designerek termékeit lehet megvásárolni.

Tovább