András, Andor
-3 °C
3 °C

Leállt a munkával a metróépítő Bamco

2008.09.29. 11:03
Hétfő reggel nem nem vették fel a munkát a 4-es metró alagútját fúró és a Gellért téri állomást építő Bamco Kkt. dolgozói. A cég ugyanis elszámolási vitába keveredett a DBR Mtró Projektigazgatósággal. Becslés szerint a teljes beruházás 30 százaléka szünetel, az állomások többsége tovább épül.

Hétfőtől bizonytalan ideig nem dolgoznak a Bamco munkásai, reggel fel sem vették a munkát. A cég a 4-es metró alagútját fúrja és a Gellért téri állomást építi. A két fúrópajzs nemrég érte el a Gellért teret, ahol egy átkötő keresztalagút hiányában amúgy is le kellett volna állni az alagútfúrással, erről közlekedési hatósági határozat született. A Gellért téri leállás hatással lehet a metró átadásának idejére is.

Az alagútfúrás és a Gellért téri állomás építése a teljes beruházás munkáinak - becslés szerint - a 30 százalékát teszi ki, a többi állomás ugyanis tovább épül. Tavaly a Fővám téri állomás építésével akadtak problémák, a kivitelező ugyanis megijedt attól a lehetőségtől, hogy az állomás építésének legkényesebb pontján esetleg elöntheti a Duna az alagutat. A szakemberek azóta tanakodnak, hogy milyen módszerrel lehet biztonságosan megépíteni azt a szakaszt.

Néhány napja levélben kereste meg az alagutakat, a Gellért téri állomást, az Etele téri pajzsindító műtárgyat és a szellőző alagutakat építő Bamco konzorcium a DBR Metró Projekt Igazgatóságot, miszerint átmenetileg felfüggeszti az általa végzett munkálatokat, amíg a beruházó felé benyújtott többletköltség-követelései nem teljesülnek.

A Bamco 13 millió eurót követel

A konzorcium hétfőn azt közölte: a döntőbizottság június 25-én arra utasította a BKV-t, hogy a Bamco részére azonnal fizessen ki összességében mintegy 13 millió euró plusz áfa összeget. Mint írta, a szerződés különleges feltételeivel ellentétben a BKV és Bamco között fennálló szerződést adminisztráló Eurometro elutasította a döntőbizottság által odaítélt összegek fizetésének leigazolását, ezzel a Bamco-nak jelentős kárt okozott. A konzorcium erre hivatkozva függesztette fel a munkát, áll a cég közleményében.

A Bamco és a DBR között folytatódnak a tárgyalások, de a leállás miatt a DBR fontolgatja, hogy választott bírósághoz fordul. Ugyanakkor véleményük szerint akár szerződésszegésnek is minősülhet, hogy a Bamco nem jogi úton próbálja rendezni a vitát, hanem önkényesen le akarja állítani a szerződésben vállalt munkáit.

A Bamco konzorcium az elmúlt másfél évben hozzávetőleg 150 többletköltség-követelést nyújtott be, közel 37 milliárd forintra becsült értékben (az összes többi, közel 20 kivitelező együttesen is csak ennek töredékét). A beruházó megvizsgálta ezeket a követeléseket, melyekből mintegy 25 bizonyult valós és jogos igénynek hozzávetőleg 1,6 milliárd forint értékben, ennek a kifizetése folyamatban van (a többi vagy feldolgozás alatt áll, vagy teljesen irreális igényt fogalmaz meg).