Olivér
5 °C
8 °C

Sztrájkmoratórium a BKV-nál

2008.04.07. 21:14
Amíg a főváros nem kap választ a kormánytól a BKV 18,5 milliárdos megsegítésével kapcsolatban, nem lesz újabb BKV-sztrájk. A BKV a sztrájkolók három követeléséből egyet már a hétvégén teljesített, egyben kompromisszumot ajánlott, tulajdonképpen már csak az állami támogatásról van vita.

Sztrájkmoratóriumot kért a hétfői tárgyaláson Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes a szakszervezetek képviselőitől addig az időpontig, amíg a fővárost értesítik arról, hogy megkapja-e a BKV Zrt. a 18,5 milliárd forint idei, plusz állami forrást. A szakszervezetek ezt elfogadták, és vállalták, hogy az állam válaszától teszik függővé a következő sztrájkot.

Gulyás Attila, a Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnökhelyettese szerint a hétfő késő délután kezdődött, több orás egyeztetésen a főváros képviselői kezdeményezték, hogy a szakszervezetek várják meg, amíg megérkezik a válasz a múlt pénteken, a városvezetés által a pénzügy-, a gazdasági és a kancelláriaminiszterhez írt levélben foglaltakra, amelyben 18,5 milliárd forintnyi plusz állami forrást kérnek a BKV Zrt.-nek.

A szakszervezeti vezető szerint Hagyó Miklós csütörtökre ígérte a választ.

A BKV-s szakszervezetek a járatritkítások, az emiatt tervezett elbocsátások és a társaság finanszírozási gondjai miatt hirdettek sztrájkot. A BKV az elbocsátásoktól már a hétvégén elállt, a járatritkításokról szóló döntésbe beleszólást biztosított a szakszervezeteknek. Arra viszont csak ígéretet tudott adni, garanciát nem, hogy az állam és a tulajdonos, a fővárosi önkormányzat bevonásával megoldást talál a társaság finanszírozási gondjára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?