Vilhelmina
12 °C
28 °C

A BKV-sztrájk megbénította Budapestet

2008.04.07. 17:54
Fél napra megbénult Budapest közlekedése hétfőn, miután hajnaltól sztrájkot hirdetett a BKV. A munkabeszüntetések történetében most először állt le teljesen a metró és a trolibusz, és néhány kivételtől eltekintve a cég összes HÉV-szerelvénye, villamosa és autóbusza a garázsokban, remízekben pihent.

A BKV-nak a hétfői sztrájk nyolcvanmillió forintos megtakarítást hozott a bér- és energiamegtakarítás miatt, nyertek a taxisok is, a nemzetgazdaság vesztesége azonban tetemes, százmillió és egymilliárd forint közötti a kiesett munkaóra, túlóra, termeléskiesés, kényszerszabadságok miatt. A sztrájkról percről percre itt olvashat.

Dugó a sztrájk miatt

A nemzetgazdaság veszteségeiről bővebben itt>>>

A BKV dolgozói, a cég történetében először totális sztrájkot hirdettek hétfőn üzemkezdettől délután 1 óráig. A munkabeszüntetéssel az érdekképviseletek a tervezett csoportos létszámleépítések ellen tiltakoztak, de az egyre rosszabbodó munkakörülmények is az okok között szerepelt. Olvassa el a Hungária körúti remízben és a kelenföldi buszgarázsban készült riportunkat

a BKV pusztulásáról.

A fővárosban egyedül az alvállalkozói járatok közlekedtek - tizenkilenc busz- egy trolipótló- és két villamospótló-járat. A járművek két százaléka járt csupán, teljesen leállt a metró, a trolibusz, néhány villamos, busz, valamint HÉV-szerelvény járt, ez utóbbi a gödöllői vonalon. Olvasson a 18-as villamosvonal sztrájktörőjéről>>>

Vasárnap éjféltől sztrájk volt a MÁV-nál is, de ez jóval kisebb fennakadást okozott BKV leállásánál. A vasutassztrájkot 10 órakor fel is függesztették, a vonatok 62 százaléka járt. A MÁV adatai szerint a dolgozók 85 százaléka felvette a munkát.

A Déli és környéke a sztrájk reggelén

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete több bért akar a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak, a MÁV Cargo privatizációs bevételéből 250 ezer forintot valamennyi vasutasnak, a korábban bezárásra szánt 38 vasúti szárnyvonalon meg akarja őrizni a személyszállítást.

A BKV sztrájkja miatt a Budapestre bevezető utak, és a város főbb útjai reggel teljesen bedugultak. Az agglomerációból vagy külső kerületből volt, hogy két és fél-három órába telt a városközpontba jutni. A várt nagy dugó este elmaradt.

Az esős idő miatt a vártnál jóval kevesebben közlekedtek biciklivel, sokan órákat gyalogoltak, hogy bejussanak munkahelyeikre. A taxisok viszont nagyot kaszáltak, a forgalom a szilveszterit idézte. Már vasárnap este lehetetlen volt hétfő reggelre kocsit kérni. A taxihelyzetről bővebben itt>>>

Hajnal a Moszkván és a Kelenföldi pályaudvaron

Demszky Gábor főpolgármester hétfő délutáni sajtótájékoztatóján a sztrájkot rossz eszköznek nevezte ugyan a problémák megoldására, de a BKV finanszírozási gondjai miatt jogos a szakszervezetek követelése. A sajtótájékoztatóról itt olvashat>>>

A szakszervezetek és a BKV vezetése hétfőn délután 5 órakor folytatta a tárgyalásokat, elképzelhető, hogy a következő napokban egész napos sztrájkot hirdet az érdekképviselet. Ha így lesz, arra valószínűleg a jövő héten kerülhet sor.