Árpád
-2 °C
3 °C

A BKV-sztrájk megbénította Budapestet

2008.04.07. 17:54
Fél napra megbénult Budapest közlekedése hétfőn, miután hajnaltól sztrájkot hirdetett a BKV. A munkabeszüntetések történetében most először állt le teljesen a metró és a trolibusz, és néhány kivételtől eltekintve a cég összes HÉV-szerelvénye, villamosa és autóbusza a garázsokban, remízekben pihent.

A BKV-nak a hétfői sztrájk nyolcvanmillió forintos megtakarítást hozott a bér- és energiamegtakarítás miatt, nyertek a taxisok is, a nemzetgazdaság vesztesége azonban tetemes, százmillió és egymilliárd forint közötti a kiesett munkaóra, túlóra, termeléskiesés, kényszerszabadságok miatt. A sztrájkról percről percre itt olvashat.

Dugó a sztrájk miatt

A nemzetgazdaság veszteségeiről bővebben itt>>>

A BKV dolgozói, a cég történetében először totális sztrájkot hirdettek hétfőn üzemkezdettől délután 1 óráig. A munkabeszüntetéssel az érdekképviseletek a tervezett csoportos létszámleépítések ellen tiltakoztak, de az egyre rosszabbodó munkakörülmények is az okok között szerepelt. Olvassa el a Hungária körúti remízben és a kelenföldi buszgarázsban készült riportunkat

a BKV pusztulásáról.

A fővárosban egyedül az alvállalkozói járatok közlekedtek - tizenkilenc busz- egy trolipótló- és két villamospótló-járat. A járművek két százaléka járt csupán, teljesen leállt a metró, a trolibusz, néhány villamos, busz, valamint HÉV-szerelvény járt, ez utóbbi a gödöllői vonalon. Olvasson a 18-as villamosvonal sztrájktörőjéről>>>

Vasárnap éjféltől sztrájk volt a MÁV-nál is, de ez jóval kisebb fennakadást okozott BKV leállásánál. A vasutassztrájkot 10 órakor fel is függesztették, a vonatok 62 százaléka járt. A MÁV adatai szerint a dolgozók 85 százaléka felvette a munkát.

A Déli és környéke a sztrájk reggelén

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete több bért akar a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak, a MÁV Cargo privatizációs bevételéből 250 ezer forintot valamennyi vasutasnak, a korábban bezárásra szánt 38 vasúti szárnyvonalon meg akarja őrizni a személyszállítást.

A BKV sztrájkja miatt a Budapestre bevezető utak, és a város főbb útjai reggel teljesen bedugultak. Az agglomerációból vagy külső kerületből volt, hogy két és fél-három órába telt a városközpontba jutni. A várt nagy dugó este elmaradt.

Az esős idő miatt a vártnál jóval kevesebben közlekedtek biciklivel, sokan órákat gyalogoltak, hogy bejussanak munkahelyeikre. A taxisok viszont nagyot kaszáltak, a forgalom a szilveszterit idézte. Már vasárnap este lehetetlen volt hétfő reggelre kocsit kérni. A taxihelyzetről bővebben itt>>>

Hajnal a Moszkván és a Kelenföldi pályaudvaron

Demszky Gábor főpolgármester hétfő délutáni sajtótájékoztatóján a sztrájkot rossz eszköznek nevezte ugyan a problémák megoldására, de a BKV finanszírozási gondjai miatt jogos a szakszervezetek követelése. A sajtótájékoztatóról itt olvashat>>>

A szakszervezetek és a BKV vezetése hétfőn délután 5 órakor folytatta a tárgyalásokat, elképzelhető, hogy a következő napokban egész napos sztrájkot hirdet az érdekképviselet. Ha így lesz, arra valószínűleg a jövő héten kerülhet sor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?