Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Az Erzsébet hídig áll a forgalom a rakpartlezárás miatt

2007.05.14. 11:09
A tervek szerint őszig lesz lezárva a pesti alsó rakpart a Szabadság hídnál. A hétfő reggeli torlódás az Erzsébet hídig gyűrűzött.

Újabb korlátozások léptek érvénybe a fővárosban a négyes metró építése miatt: hétfőn reggel lezárták a pesti alsó rakpartot a Közraktár utca és a Belgrád rakpart között. A lezárás a tervek szerint szeptember 2-ig tart majd. Az útszakaszt a Fővám téri metróállomás építése miatt vonták ki a forgalomból, a Szabadság hídnál már fel is sorakoztak a munkagépek és megkezdték az útburkolat felbontását a híd déli oldalán.

Demszky Gábor vasárnap hangsúlyozta, hogy a Fővám téri metróállomás építése "nagyon komoly forgalmi torlódásokkal, kellemetlenségekkel, bosszúságokkal fog együtt járni a következő hónapokban".

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A főpolgármester figyelmeztetett: az autósok jobban teszik ha elkerülik a környéket, aki teheti, válassza a budai alsó rakpartot, a pesti oldalon észak felől pedig a Hungária körutat és a Dózsa György utat, vagy kerüljenek a Lánchíd és a József Attila utca felé. Dél felől a Könyves Kálmán körút, a Vágóhíd utca, a Haller utca, valamint a Ferenc körút felé kerülhető el a rakpart.

A hétfő reggeli helyzet nyolc óra körül nem tűnt igazán tarthatatlannak, a jelek szerint az autósok jó része valóban elkerüli a környéket. A lezárás miatt persze torlódás alakult ki a Szabadság hídtól egészen az Erzsébet hídig, de a Lánchídnál már nem volt érezhető különösebben a forgalomkorlátozás hatása, a forgalom lassan ugyan de haladt. A következő hónapokban - ismerve a főváros közlekedési anomáliát - azonban bármikor lehet arra számítani, hogy komoly dugó alakul ki a környéken.

Közlekedési kisokos

A Petőfi híd felől érkezőket a Közraktár utca-Csarnok tér-Pipa utca-Vámház körút-Belgrád rakpart útvonalre, az Erzsébet híd irányából érkezőket pedig a Belgrád rakpart-Vámház körút-Sóház utca-Közraktár utca útvonalra terelik. A Pipa utca egyirányúsága megfordult, a terelőutat táblák jelzik.

A lezárás a BKV járműveit is érinti, mivel a felső rakpartra épülő munkagépek miatt a felső vezetékeket le kellett szerelni. Ideiglenesen megszűnt a 83-as trolijárat, helyette a 89-es troli az Orczy és a Kálvin tér között, a 83-as trolipótló busz a 83-as troli nyomvonalán az Orczy tér és a Fővám tér között közlekedik.

A 15-ös és a City-buszok módosított útvonalon járnak. Új trolibuszjárat közlekedik 89-es jelzéssel az Orczy tér és a Kálvin tér között, amely mindkét irányban a Baross utcán halad. A 83-as trolibuszok helyett autóbuszok járnak az eredeti útvonalon, a Fővám tér érintésével.

Bő egy hónap múlva áll le a 2-es villamos közlekedése: június 21-étől két évig villamospótló buszok járnak majd a vonalon. A Szabadság hidat augusztus 21-étől zárják le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!