Diána
11 °C
22 °C

A Fidesz lemondásra szólítja fel Medgyessyt

2002.06.19. 18:52
A Fidesz leszögezi, hogy a Magyar Köztársaság kormányfője nem lehet a D-209-es elvtárs - jelentette ki Pokorni Zoltán pártelnök a nagyobbik ellenzéki párt szerdai rendkívüli ülését követően.
A Fidesz szerint a Magyar Köztársaságot Medgyessy Péter válságba sodorta, mert korábban ugyancsak az ő személyes, morális válságáról lehetett beszélni, ám a két párt döntése után az ország egyik legmélyebb válsága alakult ki. A Fidesz távozásra szólította fel Medgyessyt.

A Fidesz kész benyújtani a konstruktív bizalmatlansági indítványt

Pokorni úgy látja, a kormánykoalíciót adó pártok képviselői esküjükhöz méltatlanul menteni kivánják a menthetetlent. A Fidesz elnöke szerint, hogy Medgyessy támogatása nem más, mint politikai kufárkodás a főpolgármester-jelöltség ügyében. Pokorni állítása szerint a miniszterelnök "hazudott" és megtévesztette saját, szűkebb politikai közösségét, valamint eltitkolta múltja egy fontos részét a választók elől.

Pokorni elmondta, hogy amennyiben a kormányfő mégsem nyújtja be lemondását, nem kizárt, hogy pártja konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújt be ellene.

Ügynöktörvény: önálló módosítást nyújt be a Fidesz

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz támogatja-e az MSZP, illetve az SZDSZ az ügynöktörvény módosítása érdekében tervezett javaslatait, kijelentette, a Fidesz önálló törvényt kíván benyújtani. Pokorni elmondta, hogy javaslatuk összeférhetetlenséget mondana ki az ügynökmúlttal rendelkező politikusokra.

Újságírói kérdésre Pokorni sajnálatát fejezte ki, hogy az elmúlt négy évben szőnyeg alá söpörték az ügynökkérdést, mint mondta senki sem vetemedett ilyen "hibára", mint Medgyessy.