Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Gaskó milliói kiverték a biztosítékot az MSZP-ben

2007.12.03. 13:42
Nemhogy negyven, egyetlen ellenszavazat sem született az MSZP hétfõi frakcióülésén az egészségbiztosítók ügyében. A Liga pénzes ajánlata inkább ellenkezõ hatást váltott ki, mint ahogy Gaskó István szerette volna.

Ami nem sikerült volna feltétlenül Gyurcsány Ferencnek, az sikerült Gaskó Istvánnak. A Liga Szakszervezet elnökének ajánlata, miszerint kifizeti az egészségügyi törvényt elutasító szocialista képviselõk 100 ezer forintos frakcióbüntetését, kiverte a biztosítékot az MSZP hétfõi frakcióülésén.

A képviselõk egyhangúlag visszautasították az általuk politikai vesztegetésnek kikiálltott ajánlatot, majd azzal a svunggal egyhangúlag megszavazták az egészségügyi törvényt, benne a biztosítási rendszer átalakítását is.

Igaz, a szocialisták interpretációjában õk ennek a reformnak a szocialista változatára bólintottak rá, de errõl meg koalíciós kompromisszum van - mondta Lendvai Ildikó. Ami a sokat vitatott konkrétumokat illeti, annyi biztos, hogy a pénztárak fellépésétõl mintegy 120 milliárd forintra számítanak a szocialisták, ugyanis a pénztártagokért induló licit alapja 12 ezer forint volt. (Ennyit tartalmazott az eredeti törvényjavaslat.). Szintén vita alakult ki a menedzsmentjogok körül. Az új közös nevezõ szerint a vezérigazgatót a kisebbségi tulajdonos, a biztosító adja. Ezt némiképp ellensúlyozza, hogy az OEP jogutódja nem egy szimpla utalványozó szervezet lesz, hanem egy ellenõrzési jogosítványokkal kistafírozott kormányhivatal.

Tóth Károly javaslatát, ami 2008-tól egyszerûen eltörölte volna a vizitdíjat, maga a képviselõ vonta vissza a frakció kérésére. A szocialisták azonban annyit beemeltek a törvénytervezetbe, hogy a vizitdíjat a pénztárak átvállalhatják, amennyiben az ügyfelek hajlandóak különféle megelõzõs vizsgálatokon részt venni.