Juhász nyilvánosságra hozná a Zengő-vizsgálatok eredményét

MTI
2005.07.21. 13:55

Juhász Ferenc konzultációt kezd a honvédség vezetőivel arról, hogy nyilvánosságra hozható-e a Magyarországra tervezett NATO-lokátorállomással kapcsolatos vizsgálatok eredménye, közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön a Nap-Keltében. "Szeretném, ha a közvélemény, a nyilvánosság általában többet tudna arról, hogy körülbelül mi mivel áll versenyben" - Magyarázta Juhász az ötletet.

A honvédelmi miniszternek saját bevallása szerint fel kell hívnia a közvélemény figyelmét arra: ha nem úgy döntenek, ahogy a szakértők mondják, ha nem a legoptimálisabb megoldást választják ki, akkor "bizonyos helyen az ország sérülékeny marad".

Juhász elmondta, nem a magyar kormány fogja eldönteni, hogy a NATO fizeti-e a lokátort, hiszen az észak-atlanti szervezet a Zengőn felépítendő állomásra ígérte a pénzt.

Civil szervezetek 2004-ben megakadályozták, hogy megkezdődjenek az eredetileg a Zengőre tervezett NATO-lokátorállomás megépítéséhez nélkülözhetetlen fakitermelési munkák a Mecsekben. A Gyurcsány- kormány februárban úgy döntött, hogy a Zengőre tervezett radarállomás az 1999-ben jóváhagyott módon nem épülhet meg, és a kormány új tervet rendelt meg.

A Magyar Nemzet szerdai számában közölte László Boglár kormányszóvivő nyilatkozatát, amely szerint a Zengőn kívül a Hármas-hegy, a Tenkes-hegy és a Mórágy környéke a lehetséges helyszínek.