Judit
2 °C
7 °C

Vitatják a mogyoródi türelmi zóna szabályszerűségét

2000.08.11. 15:11
A Pest Megyei Közigazgatási Hivatal utólag jogszabálysértőnek minősítheti a mogyoródi önkormányzat ideiglenes türelmi zónát létesítő határozatát. A szervezett bűnözés elleni törvény szerint ugyanis az önkormányzatok csak közterületet minősíthetnek türelmi zónává, márpedig a mogyoródi magántelkek nem ilyenek. A rendőrség csak akkor ellenőrzi a prostituáltakat, ha bűncselekmény történik a területen - tájékoztatta az Indexet Kovács Zoltán, a gödöllői rendőrség bűnügyi osztályvezetője. Az APEH szerint a türelmi zóna illegális, ennek ellenére nem terveznek ellenőrzést, mert nekik kellene bizonyítaniuk a jogsértét, ami viszont a szakma jellegéből adódóan nehézkes.
Törvénysértőnek minősítheti a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal a mogyoródi önkormányzat türelmi zónát engedélyező határozatát. A vonatkozó szabályozás szerint ugyanis csak közterületen jelölhető ki ilyen zóna, a magántelkek azonban nem minősíthetőek ilyennek. Nagypál Sándor, az APEH sajtóosztályának helyettes vezetője úgy látja: csak akkor végezhető jogszerűen prostitúció, ha az illető hölgy a szükséges engedélyeken kívül vállalkozói igazolvánnyal is rendelkezik. Ha ilyennel rendelkeznének a hölgyek, és számlát adnának szolgáltatásaikról, ellenőrizhető volna ez a tevékenység. Jó azonban, ha az egészségügyi szűrővizsgálatra elmennek.

Nagypál jelezte: az adóhatóság jelen van a Forma 1-es pálya környékén, ám elsődleges feladata, hogy a vonatkozó jogszabályokat betartassa a legális vállalkozókkal. A türelmi zóna az APEH jogértelmezése szerint nem engedélyezhető, mert nem közterületen van. Egy illegálisan működő vigalmi negyedet pedig azért nehézkes ellenőrizni, mert korlátozottak az APEH munkatársainak lehetőségei. A számlaadási kötelezettség elmulasztásának tettenéréséhez például szolgáltatást kellene vásárolniuk az APEH-ellenőröknek. Abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy az örömlány vállalkozói engedély nélkül űzi az ipart legfeljebb százezer forintos bírsággal sújtható, de a bizonyítási kényszer ebben az esetben is az APEH-et terheli, ez azonban a tevékenység jellegéből adódóan csaknem megoldhatatlan.

Az Index kérdésére törvényesnek ítélte viszont a zónanyitást Tóth Sándor, Mogyoród polgármestere. Leszögezte: az önkormányzatnak reagálnia kellett az évek óta áldatlan állapotokra. Hogy éppen Mogyoród teremtett precedenst, azért még nem kellene törvénysértést emlegetni, és illegálisnak nyilvánítani a probléma megoldására tett kísérleteket - vélekedett.

A rendőrség zaklatásszerűen nem ellenőrzi a türelmi zónát - nyilatkozta az Indexnek Kovács Zoltán, a Gödöllői Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. Tájékoztatása szerint csupán szabálysértés, ha a prostituált nem rendelkezik egészségügyi vizsgálatot igazoló okirattal, így csak akkor számíthatnak az ideiglenes vigalmi negyed dolgozói ellenőrzésekre, ha valamilyen bűncselekmény történik. Kovács szerint egyébként a kuncsaft is kérheti az igazolást, s ennek megléte, vagy nem léte esetén, szabadon dönthet arról, igénybe veszi-e a szolgáltatást, avagy sem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?