Vitatják a mogyoródi türelmi zóna szabályszerűségét

2000.08.11. 15:11
A Pest Megyei Közigazgatási Hivatal utólag jogszabálysértőnek minősítheti a mogyoródi önkormányzat ideiglenes türelmi zónát létesítő határozatát. A szervezett bűnözés elleni törvény szerint ugyanis az önkormányzatok csak közterületet minősíthetnek türelmi zónává, márpedig a mogyoródi magántelkek nem ilyenek. A rendőrség csak akkor ellenőrzi a prostituáltakat, ha bűncselekmény történik a területen - tájékoztatta az Indexet Kovács Zoltán, a gödöllői rendőrség bűnügyi osztályvezetője. Az APEH szerint a türelmi zóna illegális, ennek ellenére nem terveznek ellenőrzést, mert nekik kellene bizonyítaniuk a jogsértét, ami viszont a szakma jellegéből adódóan nehézkes.
Törvénysértőnek minősítheti a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal a mogyoródi önkormányzat türelmi zónát engedélyező határozatát. A vonatkozó szabályozás szerint ugyanis csak közterületen jelölhető ki ilyen zóna, a magántelkek azonban nem minősíthetőek ilyennek. Nagypál Sándor, az APEH sajtóosztályának helyettes vezetője úgy látja: csak akkor végezhető jogszerűen prostitúció, ha az illető hölgy a szükséges engedélyeken kívül vállalkozói igazolvánnyal is rendelkezik. Ha ilyennel rendelkeznének a hölgyek, és számlát adnának szolgáltatásaikról, ellenőrizhető volna ez a tevékenység. Jó azonban, ha az egészségügyi szűrővizsgálatra elmennek.

Nagypál jelezte: az adóhatóság jelen van a Forma 1-es pálya környékén, ám elsődleges feladata, hogy a vonatkozó jogszabályokat betartassa a legális vállalkozókkal. A türelmi zóna az APEH jogértelmezése szerint nem engedélyezhető, mert nem közterületen van. Egy illegálisan működő vigalmi negyedet pedig azért nehézkes ellenőrizni, mert korlátozottak az APEH munkatársainak lehetőségei. A számlaadási kötelezettség elmulasztásának tettenéréséhez például szolgáltatást kellene vásárolniuk az APEH-ellenőröknek. Abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy az örömlány vállalkozói engedély nélkül űzi az ipart legfeljebb százezer forintos bírsággal sújtható, de a bizonyítási kényszer ebben az esetben is az APEH-et terheli, ez azonban a tevékenység jellegéből adódóan csaknem megoldhatatlan.

Az Index kérdésére törvényesnek ítélte viszont a zónanyitást Tóth Sándor, Mogyoród polgármestere. Leszögezte: az önkormányzatnak reagálnia kellett az évek óta áldatlan állapotokra. Hogy éppen Mogyoród teremtett precedenst, azért még nem kellene törvénysértést emlegetni, és illegálisnak nyilvánítani a probléma megoldására tett kísérleteket - vélekedett.

A rendőrség zaklatásszerűen nem ellenőrzi a türelmi zónát - nyilatkozta az Indexnek Kovács Zoltán, a Gödöllői Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. Tájékoztatása szerint csupán szabálysértés, ha a prostituált nem rendelkezik egészségügyi vizsgálatot igazoló okirattal, így csak akkor számíthatnak az ideiglenes vigalmi negyed dolgozói ellenőrzésekre, ha valamilyen bűncselekmény történik. Kovács szerint egyébként a kuncsaft is kérheti az igazolást, s ennek megléte, vagy nem léte esetén, szabadon dönthet arról, igénybe veszi-e a szolgáltatást, avagy sem.