Orbán: A belmagyarok nem nyomták le a kilincset

2004.12.17. 16:41
A belmagyarok a kopogtatás után rátették a kezüket a kilincsre, de nem volt erejük, hogy lenyomják azt - mondta Orbán Viktor a kettős állampolgárságról szóló népszavazásról. Révész Máriusz Fidesz-szóvivő Sorsfordítók Erdélyben című interjúkötetének bemutatóján ajánlotta a határon túliaknak a Fidesz elnöke, hogy így gondoljanak a december 5-én született eredményre.

Sokkal nagyobb baj fenyegetett minket, mint amit mi gondoltunk: kis híján az a csúfság esett meg velünk, hogy a december 5-i népszavazáson madnem több lett a nem, mint az igen - mondta Orbán Viktor a polgári körök központjában tartott eseményen.

Bocsánatkérő "turnén" Kövér és Bayer
Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke és Bayer Zsolt publicista bocsánatkérő "turnén" van Erdélyben - tudósított a TransIndex. Csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy Orbán Viktor azzal, hogy a kezdeményezés mellé állt, legitimizálta a népszavazást. "De mit tehettünk volna? Arra, hogy nem gyűlik össze a 200 ezer népszavazást támogató aláírás, arra akkor lett volna esély, ha a Fidesz nyíltan kiáll és elmondja, rossz a kérdés, csapda rejlik benne, és még sok érvet lehetett volna felsorakoztatni" - jelentette ki Kövér. Majd hozzátette, "megtehettük volna, hogy nem támogatjuk a kiírást vagy az igent, hetekig az is volt a véleményem, hogy így helyes, de aztán Erdélyben jártam, és azt tapasztaltam, hogy lehet, hogy otthon el tudnánk magyarázni, hogy miért nem, de Csíkszeredáig csak az jutott volna el, hogy nem. Ezzel az egyedüli támogató politikai erő is megszűnt volna az itt élők szemében, és ez az itteniek számára feldolgozhatatlan lett volna." Kövér és Bayer Kolozsvárról a Székelyföldre utazott tovább.

El vannak tiltva a fegyverletételtől

A Fidesz elnöke Révész Máriusz Fidesz-szóvivő Sorsfordítók Erdélyben című interjúkötetének bemutatóján számos határon túli magyar meghívott előtt beszélt a december 5-i népszavazás eredményéről. Orbán szerint a referendummal "magunk közé húztunk egy falat, ami elkámpicsorítja az embert". Ha nem dolgozik sok ember az igenek támogatásán, akkor az előálló helyzet egy morális fegyverletétellel ért volna fel - állította a Fidesz vezetője, és a jelenlevő egyházi személyekhez hasonlítva a politikusokat hozzátette, a "választott politikai vezetők is el vannak tiltva minden kétségbeeséstől, minden fegyverletételtől és a célok feladásától".

Orbán a "belmagyarokkal" kapcsolatban azt ajánlotta a határon túliaknak, hogy úgy gondoljanak rájuk, mint egy házigazdára, aki a kopogtatás után úgy gondolja, még nem készült fel a vendégek fogadására. "A házigazda elment az ajtóig, rátette a kezét a kilincsre, de a kilincs lenyomására már nem volt ereje" - mondta Orbán.