Harminc napra elhallgattatja az ORTT a Tilost

2004.01.21. 16:24
A médiahatóság szerdán harminc napra felfüggesztette a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát a karácsony napján elhangzott műsor miatt. További szankcióként fél évig nem pályázhatnak a Műsorszolgáltatási Alaphoz, illetve úgynevezett utolsó figyelmezetést is kaptak, több decemberi műsor miatt. A Tilos kuratóriumi elnöke megrendítőnek nevezte az ORTT szankcióit.
Harminc napra felfüggesztette a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdán - adta hírül az MTI. A szankciót azután szabta ki a médiahatóság, hogy karácsony este az egyik műsorvezető - ittasan - azt közölte: "Kiírtanám az összes keresztényt. " "A szankciót a kézhezvételtől számított második nap nulla órájától kell végrehajtani", ismertette a részleteket Vékony Éva ORTT-szóvivő.

Utolsó figyelmeztetés

Tájékoztatása szerint a médiumot emellett - egyes decemberi műsoraiban elhangzottak miatt - hat hónapra kizárták a Műsorszolgáltatási Alap pályázatain való indulásból és a médiatörvényben meghatározott "utolsó figyelmeztetésben" részesítették. (A jogszabály szerint a testület "írásbeli figyelmeztetésben megállapítja a jogsértést, és felhívja a műsorszolgáltatót a jogsértés megszüntetésére, illetve arra, hogy a jövőben tartózkodjon a jogsértéstől".) Az "utolsó figyelmeztetés" azt jelenti, hogy egy újabb, esetleges törvénysértésért felbontható a rádió műsorszolgáltatási szerződése.

Indokol az ORTT

A döntést az ORTT a médiatörvény azon passzusával támasztotta alá, amely szerint "a műsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség, sem bármely többség nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére, annak faji szempontokon alapuló bemutatására, elítélésére."

Az "utolsó figyelmeztetést" és pályázati moratoriumot Vékony Éva ORTT-szóvivő korábbi közlése szerint azért szabták ki, mert 2003. december 9-én a karácsonykor a köztéreken felállított keresztekről az hangzott el a rádióban: "mennyivel keresztényibb cselekedet lett volna ezeket a fákat fölaprítani, fölhasogatni, és szétosztani a szegény emberek között". Tíz nappal később pedig a Tilos rádió a Honthy és Hanna című műsorában Jézus születéséről beszélgettek. Ebben az adásban hangzott el: "... mert hát akárhogy is vesszük, magyarázzuk, Krisztus egy fattyú".

A médiahatóság szerdán negyedik alkalommal tárgyalt a témáról; az ORTT által kért jogi szakvélemények szerzői - Hajdu István elnök keddi tájékoztatása szerint - nem láttak okot a Tilos Rádió műsorszolgáltatási szerződésének felbontására.

Tilos: Megrendítő szankciók

Csabai Gábor, a rádió kuratóriumának elnöke az Indexnek elmondta, hogy számítottak a "pauzára", de a 30 napos szünet súlyosabb az előzetes várakozásaiknál. A pályázatokból való kizárás pedig várhatóan megrendítő hatással lesz a Tilos költségvetésére, ezért a kuratóriumnak át kell gondolnia, hogyan vészeljék át ezt az időszakot. Csabai szerint azonban a legmegrendítőbb mindenképpen az ORTT utolsó figyelmeztetése, amely Damoklész kardjaként lebeg majd a rádió felett.

Mint mondta, egy parázs vitákkal tűzdelt élő műsorokat közvetítő rádió színvonalának csak kárára lehet, ha "remegő szájjal" kell figyelni minden szóra. A Tilos kuratóriuma szerda este tárgyal a testület döntéséről, és arról is tájékozódnak, hogy az ítélet megmásítható-e valamilyen formában, vagy annak minden részletével számolniuk kell.

A Tilos Rádió kuratóriuma szerda este közleményt adott ki, amelyben igazságtalannak tartja a döntést, megjegyezve, hogy ha csak a harmincnapos adásszünetet rendelték volna el, azt kézsséggel végrehajtanák. A ráűdió ugyanakkor úgy véli: a kiszabott szankciók a közösségi rádiózás alapjait kérdőjelezik meg. A Tilos szakértőkkel vizsgálja a további lehetséges lépéseket, például, hogy lehet-e a szankció egyes elemei ellen jogorvoslattal élni, avagy sem.

Az SZDSZ sokallja, az ellenzék kevesli a büntetést
Az SZDSZ abszurdnak és eltúlzottnak tartja a döntést, amelyet Tímár János, a médiahatóság szabad demokrata tagja nem is szavazott meg - mondta Gusztos Péter. A szabad demokrata országgyűlési képviselő úgy vélte: a testület nem tudta magát függetleníteni a kialakult "politikai hisztériától". Azt, hogy a jobboldali pártok generálták ezt a hisztériát, azt nem kívánom kommentálni, de elszomorítónak tartom, hogy az MSZP is nevét adta ehhez az abszurd döntéshez" - jelentette ki Gusztos Péter. "Szigorú, de érthető és elfogadható döntést hozott az ORTT" - mondta az MSZP médiapolitikusa az MTI-nek. Újhelyi István hozzátette: "ezzel nyugvópontra juthat a politikai hisztériakeltés is, amit jobboldali politikusok és szervezetek keltettek, (...) gerjesztettek az elmúlt hetekben".

A Fidesz elégedetlen az Országos Rádió és Televízió Testület döntésével - mondta Szalai Annamária. Véleménye szerint az egyetlen elfogadható döntés az lett volna, ha az ORTT azonnali hatállyal megszünteti a Tilos Rádió működését. Mint fogalmazott az ORTT-be delegált fideszes tag, Erdős Zsuzsa is azért tartózkodott a szavazásnál, mert nem tudott azonosulni az enyhe határozattal. A fideszes politikus úgy ítéli meg, hogy a testület határozatát politikai nyomásra hozta meg.

Az MDF továbbra is azt mondja, hogy a Tilos Rádió által sugárzott szellemiségnek nincs helye a magyar médiában - jelentette ki az demokrata fórum médiapolitikusa. Balogh László hozzátette: sajnálja, hogy az MDF delegáltja által többször benyújtott javaslatot - mely szerint a Tilos Rádió műsorszolgáltatási szerződését bontsa fel az ORTT - a kormánypárti többség, nyilvánvalóan politikai döntés alapján, nem támogatta. .