Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ismét rendellenesség történt Pakson

2004.10.19. 10:42
Ezúttal a 3-as blokkban okozott gondot a hűtőrendszer meghibásodása. Az egyes fokozattal jelzett esemény négy napja történt. Az erőmű kettes reaktorát másfél hónapja indították újra a 2003. áprilisi súlyos, radioaktív gázszivárgást okozó üzemzavar után.
A nemzetközi nukleárisesemény-skála (INES) szerint egyes fokozatú rendellenesség történt október 15-én éjjel a paksi atomerőmű főjavítás alatt álló 3. blokkjában, közölte az erőmű szóvivője.

A főjavítás alatt a három biztonsági rendszer az egyikén a karbantartás után a biztonsági rendszer üzemképességét igazoló próbát végeztek, amikor a rendszerhez tartozó hűtőszivattyú az automatikus indulás után kikapcsolódott, közölte Mittler István szóvivő.

A hiba okának kiderítésére az atomerőmű szakemberei október 16-án éjjel a szivattyú újraindításához egy másik biztonsági rendszer lehűtőszivattyújának kapcsolókészülékét használták fel, emiatt néhány percig ez a másik szivattyú üzemképtelen volt.

"Ezt az eseményt 2004. október 18-án az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságának (OAH NBI) szakemberei a Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán (INES) a legenyhébb, egyes fokozatba (rendellenesség) sorolták. A reaktorblokk leállított állapota, valamint az üzemképtelenség rövid időtartama miatt a beavatkozás a nukleáris biztonságot nem veszélyeztette" - olvasható a paksi atomerőmű közleményében.

Radiokatív szennyezés

Az eddigi legsúlyosabb, az INES skála szerinti hármas fokozatú üzemzavar a 2003. április 10-ről 11-re virradó éjjel, a 2-es blokk karbantartásakor következett be. A kettes reaktorblokkban a fűtőelemek tisztítását végezték, amikor radioaktív gáz szivárgását észlelték. A tisztítótartály feltárása során kiderült, hogy a fűtőanyagkötegek többsége megsérült.

A baleset a vizsgálatok szerint a tisztítótartály nem megfelelő hűtése miatt történt, a fűtőanyag-kazettákon keletkezett lerakódások vegyi tisztítása közben. A balesetért a tervező és gyártó céget, a Framatome ANP francia-német konzorciumot terhelte a felelősség. A Framatome ANP meg nem nevezett összegű kártérítést fizetett az üzemzavar miatt. A reaktort másfél éves üzemszünet után szeptember 3-án indították újra százszázalékos teljesítményen, bár a baleset miatt keletkezett károk helyreállítása csak jövőre kezdődik el.