Tízpontos reformlista az SZDSZ-től

2007.06.11. 07:40
Tízpontos reformlistát tett közzé az SZDSZ az egészségügy, az oktatás, az adórendszer reformjának folytatásáról, illetve a pártfinanszírozás, a nyugdíjrendszer, a környezetvédelem, az energetika, a rendőrség ügyei és az ügynökkérdés rendezése is szerepel.

Az SZDSZ országos tanácsa tízpontos listát fogadott el, amelyben rögzítik a számukra legfontosabb ügyeket, írja a Népszabadság. A lista a párt tárgyalási pozícióit is kijelöli a koalíció jövőjéről szóló tárgyalásokra és a reformok folytatásáról szóló tárgyalásokra. A párt ezzel akarja bizonyítani létjogosultságát a beszűkült politikai térben, mondta Gulyás József az SZDSZ országos tanácsának új elnöke.

Az SZDSZ a reformok folytatása mellett több érvet hoz fel: A magyarok hat évvel korábban halnak meg az EU-átlagnál, egy hónapból 24 napra esik valamilyen adófizetési vagy bevallási kötelezettség, az üzleti környezet nemzetközi megítélésében Szlovákia és Románia után a 66 helyen állunk, a világ első 500 egyeteme között nincs magyar intézmény.

A tíz pont között kevés az olyan, amellyel teljes egyetértés lenne a szocialistákkal. A kevés konszenzust élvező téma egyike a pártfinanszírozás megváltoztatása. Arról már elvi megegyezés született a két párt között, hogy "bevezetnék az elkülönített, nyilvános kampányszámlát, tiltanák a céges adományok, támogatások elfogadását, növelnék a pártok kampánykeretét".

Az árampiac liberalizációjánál az SZDSZ azt az állapotot kívánja megszüntetni, hogy a nagyfogyasztó vállalatok sokkal többet fizetnek az energiáért, mint a kisfogyasztók. A párt teljessé tennék a piac szabadságát, amihez azonban fel kellene mondani sok, jelenleg érvényes és kedvezményeket is tartalmazó szerződést.

A reformlista szerint az SZDSZ meg akarja állítani a nyugdíjkiadások folyamatos növekedését, a párt egy másik javaslata pedig az, hogy az egyházfinanszírozásban az szja két százalékát lehetne a civileknek és az egyházaknak adni, elkerülve, hogy választani kelljen köztük.

Az SZDSZ az állambiztonsági ügynökök aktáit a korábbinál szélesebb körben tennék nyilvánossá. A lap megítélése szerint ez egy újabb koalíciós „tűzfészek”.  • Tippek
  • Hírek