Lehel
17 °C
27 °C

Auschwitzos kép Szeteyről: a Lánchíd rádió kirúgta két szerkesztőjét

2007.08.29. 17:06
Azonnali hatállyal elbocsátották Pásztor Zoltánt, a lanchidradio.hu internetes oldal főszerkesztőjét és Veress Gabriella ügyeletes szerkesztőt. A konzervatív rádió honlapjára egy olyan kép került fel, amely Szetey Gábort államtitkárt auschwitzi háttérrel, zakóján pedig rózsaszín háromszöggel ábrázolja.

"A Lánchíd Rádió internetes honlapjára ma délelőtt egy olyan kép került fel, amely Szetey Gábort, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát megengedhetetlen és sértő módon ábrázolja. A képet eltávolítottuk" – írta közleményében a Lánchíd Rádió Online.

A konzervatív elkötelezettségű, fővárosi Lánchíd rádió online kiadásának szerkesztői egy az interneten elérhető, összemontírozott képet tettek be illusztrációként az egyik anyagba. A kép a nemrégiben homoszexualitását nyíltan felvállaló Szetey Gábort az auschwitzi haláltábor bejáratának “Arbeit macht frei” felirata előtt ábrázolja, zakóján rózsaszín háromszöggel (a nácik ezzel különböztették meg a táborba zárt melegeket).

Veress fideszes képviselő

Veress Gabriella a XX. kerületben fideszes önkormányzati képviselő, tudta meg a távirati iroda. Veress Gabriella kompenzációs listán jutott be a pesterzsébeti képviselő-testületbe, olvasható az önkormányzat honlapján.

A XX. kerületi Fidelitas szerdán közleményben tudatta: Veress Gabriella a mai napon bejelentette kilépését a Fidelitasból.

A Fidesz sajtóosztályán csak annyit közöltek, hogy a témában csütörtökön tartanak sajtótájékoztatót. (MTI)

"Veress Gabriella ügyeletes szerkesztőt és Pásztor Zoltánt, a lanchidradio.hu internetes oldal főszerkesztőjét a munkáltató azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással elbocsátotta. A Lánchíd Rádió tulajdonosai és vezetői elítélik a történteket, elnézést kérnek Szetey Gábor államtitkártól és mindazoktól, akiket a szóban forgó kép megsértett" - áll a közleményben.

Veress Gabriella megkeresett minket, és az eset történetéhez annyit tett hozzá, hogy nem rossz szándékból tette föl az ominózus képet. "Sajnos sem a koncentrációs tábort, sem a megkülönböztető jelet nem ismertem föl a kis méretű képen, amikor megtaláltam az internetes keresőben" – mondta.

Nem fognak, nem tudnak megfélemlíteni - közölte Szetey Gábor, a kormány személyügyi államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón azoknak üzenve, akik leközölték a róla szóló fotómontázst és akik egyetértenek ezzel. Hangsúlyozta: hálás a kormánynak, hogy kiáll az egyetemes, európai értékek mellett. Szánalom és szégyen - ezzel a két szóval jellemezte a történteket az államtitkár.