Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Bajor, Gálvölgyi, Vágó is tiltakozik a homoszexuálisok megtámadása ellen

2007.07.17. 19:18
A melegek iránti gyűlölettel szembeni tiltakozásra szólítanak fel ismert közéleti személyiségek, színészek, zenészek

"Emeljük fel a szavunkat a félelemkeltő, kirekesztő és erőszakos gondolatok, szavak és tettek ellen! Mondjunk nemet a bezárkózó maradiságra, a gyáva vaskalaposságra, és mondjunk igent a szabadságra és az elfogadásra!" - olvasható a nyilatkozatban, amelyet aláírt Alföldi Róbert, Bajor Imre, Cserhalmi György, Gálvölgyi János, Harsányi Levente, Hernádi Judit, Hujber Ferenc, Jáksó László, Mester Tamás, Ónodi Eszter, Parti Nagy Lajos, Sugár Bertalan, Szirtes Ági, Szurdi Miklós, Xantus Barbara, és Vágó István.

"Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy egyesek azért vernek meg embereket az utcán, mert azok egy kisebbséghez tartoznak, és nem hagyhatjuk, hogy a Magyar Orvosi Kamara honlapja helyet adjon nyíltan a melegek ellen uszító cikknek" - írják. Szerintük egy civilizált országban elképzelhetetlen, hogy mindezek után a Magyar Orvosi Kamara elnöke nem látja értelmét elhatárolódni a honlapjukon megjelenttől.

Olyan országot akarnak

"Mi olyan Magyarországot szeretnénk, ahol nem az a lényeg, hogy milyen nemű a társa, milyen a származása, vallásos-e, vagy akármilyen szempontból eltér a többség szokásaitól, véleményétől. Az a fontos, hogy az ember milyen teljesítményt nyújt, mit tesz" - írták, hozzátéve, hogy "mi olyan országot szeretnénk, ahol senkit nem ér sem szóbeli támadás, sem tettleges bántalmazás azért, mert azonos nemű társat választ".

Akik egyetértenek, azok csatlakozzanak a nyilatkozathoz, a tiltakozzmost@freemail.hu e-mail címen, írják. Az orvosi kamara honlapján megjelent, az egészségügyi minisztert népirtással vádoló és a szexuális másságát felvállaló Szetey Gábort államtitkárt támadó írásra múlt csütörtökön hívta fel a figyelmet sajtótájékoztatón Gusztos Péter, szabad demokrata képviselő. A kamara elnöke azt mondta: nincs miért bocsánatot kérni. A MOK honlapja naponta több helyről szemléz, vesz át írásokat, de ettől még ezek nem a kamara álláspontját tükrözik.

Júlus 7-én, a Meleg Büszkeség Napján tartott utcai felvonulást ellentüntetők zavarták meg, a résztvevőket ásványvizes flakonokkal, tojásokkal és homokkal töltött nejlonzacskókkal dobálták meg; a rendőrség nyolc embert állított elő.