Felrobbant egy tűzijátékraktár Balatonfűzfőn, négy halott

2006.06.14. 15:11
Tűzijátékraktár robbant fel szerdán Balatonfűzfőn. A robbanásban - amely kilométerekkel odébb is hallható volt - négy ember meghalt.

Robbanás történt szerdán egy óra után pár perccel Balatonfűzfő északi részén egy tűzijátékraktárban. A polgármesteri hivatalban nem sokkal egy óra után hallották a detonációt, ami akkora erejű volt, hogy betörtek a hivatal ablakai. A gyártelep felett fehér füstfelhő alakult ki.

Siófokon nem sokkal 13 óra után figyeltek fel a Balatonfűzfő felett gomolygó, gombafelhő formájú fehér felhőre, számolt be egy szemtanúnk. A felhő már háromszáz méter magasan gomolygott, amikor először lehetett hallani a morajlást.


Tekintse meg képeinket!

Legmagasabb - ötös - fokozatú riasztás lépett érvénybe, a megyei tűzoltók hét kocsival vonultak a helyszínre. A robbanás előtt négyen voltak az üzemcsarnokban, délutánra mindegyikük holttestét megtalálták, de még csak két áldozatot tudtak azonosítani, tudtuk meg Szentes György alezredestől, az országos katasztrófavédelem helyettes szóvivőjétől. Úgy tudjuk, a cég egyik vezetője és három alkalmazottja raktározott, amikor a baleset történt. Az áldozatok egyike egy fiatal nő, akinek óvodáskorú gyermeke várta volna haza a fiatalasszonyt.

A raktár égő romjait és a közelben kigyulladt épületeket egy ideig nem lehetett megközelíteni a hatszáz négyzetméter alapterületű raktárban zajló láncreakciószerű robbanások miatt. A robbanás miatt ketten légnyomást kaptak a gyártelepen, őket mentők vitték kivizsgálásra kórházba.

Tűzijátékraktár robbant

A lakosság nincs és nem is volt veszélyben, a robbanással mérgező anyagok nem kerültek a levegőbe, de a biztonság kedvéért a katasztrófavédelmi szakemberek ellenőrző méréseket végeznek.

Losonczi Lóránt, a felrobbant raktárat bérlő Crescom Kft. kereskedelmi vezetője az Indexnek elmondta, hogy teljesen tanácstalanul állnak az eset előtt, mivel a múlt hónapban estek át egy hatósági vizsgálaton, amely minden rendben talált. A raktárban nem szereltek össze tűzijátékokat, az épületet csak tárolásra használták. Azt, hogy mennyi robbanószer lehetett a raktárban a robbanáskor, Losonczi nem tudta megmondani. Maga a raktár egy mélyedésben állt, és mint az MTI fotóin is látszik, teljesen megsemmisült.

Csontos Péter felvétele
Csontos Péter felvétele

A Veszprém megyei rendőrség megkezdte a helyszíni szemlét a katasztrófavédelem munkatársainak levonulása után. A rendőrség tűzszerészek bevonásával vizsgálja a robbanás okait, az eljárást ismeretlen tettes ellen, foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlanság címén folytatják. A robbanás akkora volt, hogy a raktárt körülvevő kiserdőt részben letarolta, a városban sok helyen kitörtek az ablakok és még a nyolc kilométerre lévő Balatonalmádiban is lehetett hallani a detonációt.

A raktártól körülbelül háromszáz méterre lévő játékterem alkalmazottjai először hangos sistergést hallottak, majd azt követte a hatalmas detonáció. Egyikük azt hitte, hogy egy repülőgép csapódott be a közelben, majd amikor kirohantak, a robbanás gombafelhőjét látták az ipartelep felett. A robbanás erejére jellemző, hogy lökéshullám a raktártól két kilométerre földre terített egy embert, a robbanást még a Tihanyi-félsziget belső tójánál is hallani lehetett.

'kkm' felvétele
'kkm' felvétele

Halálos robbanások

Idén május 23-án két robbanás is történt Magyarországon. Az egyik robbanás az áttételesen Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozó MFS 2000 Rt. siroki lőszerraktárában következett be. A hírek szerint itt RPG-gránátok robbanhattak be. Ugyanezen a napon a szolnoki honvédségi kiképzőbázison meghalt egy főtiszt, K. Róbert őrnagy. Állítólag nem a bázisra való, illetve nem a konkrét fealdat teljesítéséhez szükséges repeszromboló gránát robbant fel Szolnokon. Az ügyben a katonai ügyészség nyomoz. Egyes sajtóhírek szerint K. Róbert halála összefügghetett a 2004-es törökbálinti robbanással is, amely egy pirotechnikai raktárban történt. Az őrnagy szakértőként közreműködött ennek a Budapest melletti detonációnak a vizsgálatában. A HVG értesülései szerint éppen ő volt az, aki kísérleteket végzett, és megállapította: sima, egyszerű pirotechnikai anyagoktól nem következhetett volna be ekkora robbanás Törökbálinton. A Honvédség cáfolta az összefüggést a törökbálinti robbanások és K. Róbert halála között, de az ügyészségi nyomozás még tart az őrnagy halála miatt.

Két éve, szintén Fűzfőn az augusztus 20-i budapesti tűzijáték rakétáinak és tölteteinek rendszeres szállítójánál, a Nike Fiocchi Sportlőszergyártó Kft.-nél történt baleset. A 2004 februárjában történt robbanásban két alkalmazott sérült meg életveszélyesen. A két asszony súlyos égési sérüléseket szenvedett, amikor a pirotechnikai üzemében tűzijátékok szerelés közben felrobbantak.


Fotó: Huszti István

Törökbálinton 2004 augusztusában robbant fel a volt Mechanikai Művek területén egy pirotechnikai raktár. A tüzet három órával a robbanás után sikerült lokalizálni, az oltás majd két napig tartott. A raktárban ötven tonnányi pirotechnikai robbanószer volt. A katasztrófában a cég három munkatársa életét vesztette, tízen könnyebben megsérültek. A detonáció után a környék házai kigyulladtak, a lakókat kitelepítették otthonaikból. A Pest Megyei Főügyészség idén márciusban vádat emelt a Pyro-Technic Kft. négy vezetője ellen, akik a vád szerint több szigorú szabályt áthágtak, valamint a raktárépületben engedély nélkül tároltak fekete lőport.

2000. január 15-én is a balatonfűzfői gyártelep területén történt baleset, akkor egy lőporszárító csarnokban bekövetkezett robbanás miatt életét vesztette egy 25 éves fiatalember. A fűzfői gyártelep - ahol a Nitrokémia Rt. működött ma pedig már csak a környezetvédelmi kárelhárítással foglalkoznak és harminc kisebb cégnek ad otthont - hosszú katasztrófatörténelemmel rendelkezik. A rendszerváltás előtt szinte menetrendszerűen történtek a sokszor halálos áldozatokat is követelő robbanások az üzem területén, de a történteket általában eltussolták a hatóságok.

  • Tippek
  • Bankszámla