Pozitív+

Jó modort tanulnak az ukrán határőrök

2009. február 24., 18:09 Módosítva: 2009.02.24 18:09
8

Az ukrán határőrök ezentúl mosollyal, vasalt egyenruhában és kifogástalan modorban fogadják az államhatárt átlépő utasokat.

Új szabványt vezetett be a napokban az ország határátkelőhelyein az útlevél- és határellenőrzési vizsgálatot végző személyi állomány számára az ukrán állami határőrszolgálat. Eszerint az utasok kiszolgálásának szintje nem lehet alacsonyabb, mint a bankok vagy kereskedelmi egységek ügyfeleié.

Kötelezővé tették a szívélyes mosolyt, az udvarias és diplomatikus beszédmodort. Az útlevélvizsgálatot végző határőrnek előre kell köszönnie, ukránul kell kezdeményeznie a beszélgetést az utassal, majd ezután térhet át annak nyelvére.

Az ukrán határőröknek ápoltan, vasalt egyenruhában, rendezett hajviselettel, minimális ékszerezettséggel, a nők esetében pedig visszafogott sminkkel kell fogadniuk az utasokat.

Komár Laci fél éve nem ivott egy kortyot sem

2009. február 23., 09:01 Módosítva: 2009.02.23 09:22

Komár László a Blikkel közölte az örömhírt, miszerint a tavalyi schwechati kalandja óta, - amikor összeveszett egy forgatócsoporttal, és két napig kóválygott úgy, hogy azt sem tudta, hol van - fél éve nem iszik alkoholt. "Én valamit vagy csinálok, vagy nem." - idézzük válaszát a kérdésre, hogy iszik-e - "Most éppen nem". "Annyit ittam már, mint három lakótelep, de mindennek vége van egyszer. Már nem esett jól a pia" - sommázta. Komár elmondása szerint azért nem vett vissza a tempóból, rengeteg fellépése van, még mindig fellép diszkókban.

Életet mentettek újraélesztést tanulók

2009. február 19., 09:31 Módosítva: 2009.02.19 09:38

Életet mentettek az újraélesztést tanfolyamon tanulók Nyírbélteken, azonnali segítségükkel egy középkorú nő menekült meg a haláltól, írta a Kelet-Magyarország című lap csütörtöki számában.

A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete által indított tanfolyamon résztvevők éppen az újraélesztést tanulták, amikor a helyi Ápoló-Gondozó Otthonból átrohantak hozzájuk segítséget kérni, mert az egyik ápolt étkezés közben félrenyelt és fulladozott.

Tovább

Magától ment állatorvoshoz egy sebesült őz az Egyesült Államokban

2009. február 11., 11:02 Módosítva: 2009.02.11 11:06

Magától ment állatorvoshoz egy sebesült őz az Egyesült Államokban. A kutyákhoz, macskákhoz, papagájokhoz szokott ohiói klinikán igencsak elcsodálkoztak már magán az őzön is, amely szokatlan vendég, ám azon még jobban, hogy egyedül érkezett, önszántából, ráadásul okkal, kezelésre szorulón.

Határőr mentette meg egy menekült gyermek életét

2009. január 30., 16:13 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Újraélesztette, és így mentette meg egy kétéves gyermek életét a Kelebiai Határrendészeti Kirendeltség egyik járőre. A kelebiai járőrök csütörtök hajnalban a zöldhatáron illegálisan Magyarországra érkezett csoportot találtak. A négy felnőtt és öt gyerek koszovói állampolgárok voltak, közülük egy kétéves gyermek már kihűlés közeli állapotba jutott.

A járőrök autójukba ültették a csoportot és közben hívták az orvost. A kirendeltségen langyos vízzel próbálták melegíteni a gyermek kezét, lábát és mellkasát. A gyermek annyira rosszul volt, hogy az egyik határőrnek újra kellett élesztenie. A helyszínre érkező háziorvos és mentős azt mondta, hogy a gyermek állapotát a gondos kezelésnek köszönhetően lehetett stabilizálni. Az életmentő rendőr elismerését a parancsnokai már kezdeményezték. Független Hírügynökség


 

A falu összes házát kifesthetik

2009. január 10., 12:33 Módosítva: 2009.02.07 11:07

A Győr-Moson-Sopron megyei Tápszentmiklós önkormányzatának alapítványa a győri Piktor festékbolttól 20 raklap bel- és kültéri festéket valamint különféle festékanyagokat kapott. Mivel akkora mennyiségről van szó, hogy a falu összes lakóházát ki lehet vele festeni, a képviselők úgy döntöttek, hogy az igénylők között ingyen kiosztják a 37 fajta festéket, adta hírül a Kisalföld.

A polgármester abban bízik, hogy a helyiek élnek a nem mindennapi lehetőséggel és sokan kifestik házukat. Egy környékbeli takarékszövetkezet a faluszépítő verseny első három helyezettjének 30, 20 illetve 10 ezer forintos díjat ajánlott fel. Az eredményhirdetés a falunapon lesz, ahol a győztesek megkapják a "Tiszta udvar, rendes ház" feliratú táblát is. (Független Hírügynökség)

Életmentő benzinkút Zalában

2009. január 3., 16:14 Módosítva: 2009.02.07 11:07

A tulajdonosok félautomata defibrillátort vásároltak a nagykapornaki üzemanyagtöltő állomásra, a dolgozók pedig megtanulták, hogy mi a teendő, ha valaki rosszul lesz.

Tovább

Hajléktalanszálló a szupervonaton

2008. december 21., 18:44 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Első osztályú szállást ad hajléktalanoknak a nagysebességű vonat, a TGV a milánói pályaudvaron. A Párizs és Milánó között közlekedő járműről 23.15-kor száll le az utolsó utas. A vasutasok ekkor holtvágányra viszik a szerelvényt és hajnalig átengedik hajléktalanoknak, akik használhatják a vonat konyháját, mosdóját és mivel a fűtést sem kapcsolják ki, kellemes melegben tölthetik az éjszaka hátralévő részét.

A rendre ők maguk vigyáznak, kiszűrik a tolvajokat, rendetlenkedőket, de a vasúti rendőrség is gyakran tart ellenőrzést. "A törvényt és az embereket, a szegény embereket szolgáljuk" - mondja Angelo Serafino, a vasúti rendőrség parancsnoka. A hajnalban érkező takarítók ritkán találnak rendetlenséget - írta a Corriere della Sera című olasz napilap. MTI

Hárman élnek tovább a halott fiú szerveivel

2008. december 9., 09:47 Módosítva: 2013.06.03 10:52

Az interneten keresi egy édesanya azt a három férfit, akik megkapták balesetben elhunyt fia szerveit, írja a Békés Megyei Hírlap. A nő fia október 30-én szenvedett autóbalesetet, egy nappal később beállt az agyhalál. A békéscsabai asszony súlyos döntést hozott, mikor úgy döntött: ha autóbalesetet szenvedett fiát nem lehet visszahozni, legalább más emberek életét szeretné megmenteni.

A fiú szerveivel egy 33 éves, egy 52 és egy 60 éves férfi kapott esélyt a gyógyulásra. Magyarországon évente 250-300 ember szenved agyhalált, de közülük csak minden tizedik hozzátartozója ajánlja fel szerettei szerveit. A jogszabályok nem engedik, hogy a befogadók személye kiderüljön, ezért az asszony most interneten keresi azt a három embert, akiket a fia megmentett, hogy megölelhesse és megsimogathassa őket.

Kikiáltották a Dunaújvárosi Főiskolai Köztársaságot

2008. november 28., 10:47 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Szerdán éjjel a Dunaújvárosi Főiskola tizenöt hallgatója egy alapos kocsmatúra után három helyen is átszövegezte a városjelző táblákat. A Dunaújváros közigazgatási határát jelző táblák helyére a Dunaújvárosi Főiskolai Köztársaság feliratú táblákat tették ki. Kálmán András polgármestere munkába menet szembesült azzal, hogy megváltozott az általa irányított település neve, és azonnal felhívta Bognár László rektort.

A polgármester és a főiskola rektora tárgyalásokat kezdett az egyik táblánál a diákokkal, akik felajánlottak a polgármesternek egy posztot a főiskolai köztársaság kormányában. A Dunaújvárosi Hírlap beszámolója szerint a polgármester az igazságügyi tárcára pályázott, de a másnapossággal küszködő városfoglalók végül tárcanélküli táblaügyi miniszternek választották meg. A táblákat a Magyar Közút Kht. végül eltávolította, de a polgármester, a rektor és a hallgatók megállapodtak abban, hogy a város közigazgatási határán hamarosan felszerelik a Dunaújvárosi Főiskola hivatalos üdvözlő tábláját.

Több tízezer vadlúd érkezett a tatai sokadalomra

2008. november 18., 13:54 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Egy héttel a VIII. Tatai Vadlúd Sokadalom előtt már tízezer számra éjszakáznak a Skandináviából és Szibériából érkezett vadludak a tatai Öreg tavon. A ludak mellett több ezer sirály, réce és vetési varjú növeli a madárseregletet - közölte a Magyar Madártani Egyesület (MME) megyei csoportja.

November 29-én, szombaton reggel hét órától a sok ezer vadlúd kirepülését nézhetik meg a Vadlúd Sokadalom résztvevői. A partról egész nap távcsövekkel lehet megfigyelni a madarakat, lesz madárgyűrűzési bemutató és természetvédelmi tanácsadás is. A tatai Öreg-tó európai hírű vadlúdpihenőhely. A tóra elsősorban az eurázsiai tundrák vidékéről érkeznek vadludak. A madarak itt telelnek, majd márciusban visszaindulnak fészkelő területeikre. Egyes őszvégi vagy téli napokon akár negyven-ötvenezer vízimadár is megpihenhet a tatai tavon. MTI

Heg nélkül műtenek Pécsett

2008. november 10., 10:20 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Az országban elsőként a Pécsi Tudományegyetem sebészeti klinikáján vezetik be a hegek nélküli műtéti eljárást, az első beavatkozásra várhatóan fél év múlva kerül sor - írta az Új Dunántúli Napló. Horváth Örs Péter professzor, a klinika igazgatója elmondta: az állatkísérletek már befejeződtek, azok eredményeiről a múlt héten rendezett nemzetközi konferencián számoltak be.

Pécsett az új eljárással első körben epehólyag-műtéteket végeznek majd, melyekből eddig a városban és körzetében évente 200-300-at csináltak a mostanáig legmodernebbnek tartott laparoszkópos eljárással - olvasható a baranyai napilapban. Az Egyesült Államokban és Európa több országában sikeres, hegek nélküli műtéteknek köszönhetően a betegek kis túlzással az operáció után haza is mehetnek. A műtéteket a természetes testnyílásokon át (szájüreg, végbél, hüvely) bevezetett operáló műszerrel végzik. Az eljárást sem műtétnek, hanem inkább „hasüregen belüli beavatkozásnak” nevezik.

Díszkivilágítást kap a szabadkai városháza

2008. november 5., 15:35 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Díszkivilágítást kap a szabadkai városháza abból az alkalomból, hogy 100 éve kezdődött az építése - írta a Vajdaság.ma hírportál alapján az MTI.

Tovább

Töki ismét bizonyított

2008. október 30., 10:55 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Ismét remekelt Töki a kaposvári rendőrkutya. Egy férfi egy kaposvári családi házból csaknem 750 ezer forintot értékben lopott arany ékszereket és műszaki cikkeket, de nem volt nála sokáig a zsákmány. A nyomkövető kutya ugyanis hamar elkapta a tolvajt. A kifosztott házban körbeszimatolt majd forró nyomon a tolvaj házáig vezette a rendőröket.

A férfi megijedt a kutyától és kiugrott az ablakon, de ott már a rendőrök várták a 20 éves gyanúsítottat - mondta el a Független Hírügynökségnek csütörtökön Pálné Gergely Mónika a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A 9 éves németjuhász a Somogy megyei rendőrség "alkalmazottja". Töki megtalált már eltűnt embert, tolvajokat, rengeteg ellopott tárgyat. Tavaly például egy ellopott kályhához vezette gazdáját. Így a tolvajt is sikerült elkapni, aki addigra már a saját házában be is üzemelte a zsákmányt.  

Akadálymentes lesz a Dunaújvárosi Főiskola

2008. október 29., 18:08 Módosítva: 2009.02.07 11:07

A vakok és gyengén látók számára intelligens szoftverrel és Braille billentyűzettel ellátott felolvasó számítógépes állomást adtak át szerdán a Dunaújvárosi Főiskola Könyvtár és Információs Központjában.

Tovább

Újra lesz élet a mohácsi zátonyon

2008. október 21., 09:44 Módosítva: 2009.09.10 00:37

Helyreállítják a mohácsi Szabadság-zátony eredeti állapotát és szabadstrandot is építhetnek, miután az Európai Unió támogatja az 500 millió forintos beruházást. A Dunántúli Napló beszámolója szerint a mohácsi önkormányzat a nemzeti parkkal, a nemzetközi környezetvédő szervezettel, a WWF-fel közösen pályázott a város felett, a szigeti oldalon elterülő terület 2009-től 2013-ig tartó helyreállítására.

A nyolcvanas évek elején még komoly vízi élet zajlott a homokos partú zátonyon, horgászok, evezősök és fürdőzők jártak a partra. A területet keletről megkerülő dunai mellékágat később gáttal zárták el, hogy a zátony menti, parti szűrésű víznyerő kutakat is be tudják kapcsolni a regionális rendszerbe. A zátony ezután teljesen átalakult: a holtággá vált mellékág eliszaposodott, a part és a zátony elkezdett összenőni.

A tervek szerint előbb megvásárolnák a zátony területén lévő erdőket a tulajdonosoktól, ezután pedig hozzáfognak a terület rehabilitációjához, ahol szabadstrand is épül. A négy méter magas keresztgátat elbontják, a víznyomócsövet a mederfenék alá helyezik át, a mellékágat pedig kikotorják. Ezzel a víz ismét szabadon áramolhat és visszaállhat az eredeti állapot.

Lúdfűvel megelőzhető a válság?

2008. október 20., 11:01 Módosítva: 2009.03.30 16:46

Tudományos szenzációnak is beillő fölfedezésekről adott hírt, sőt híreket, pontosan hatodtucat hírt nemzeti hírügynökségünk, a Magyar Távirati Iroda. E fölfedezések jelentősége ma még alig fölbecsülhető, de talán nem túlzás állítanunk, hogy - az egyszeri politikai elemzővel szólva -: új mérföldkőhöz érkezett a botanika lakmuszpapírja.
Hajnali 6 óra 22 perckor - derült égből angyali harsonák - érkezett a hír: amerikai tudósok, konkrétan a Cooper-féle Bőrharisnya-regényekből is ismert Delaware Egyetem kutatói fölfedezték, hogy növények igenis kommunikálnak. A lúdfűvel (Arabidopsis thaliana) folytatott kísérletek kimutatták, hogy a kártevők által megtámadott növény segélykérő üzenetet küld saját gyökérzetének, a gyökér almasavat termel, így segíti elő a fertőzés leküzdéséhez szükséges baktériumok tenyésztését. A fantasztikus eredményről a Livescience című online tudományos lap cikke alapján számolt be az MTI.

Tovább

Mosolygós kukásautók Budapesten

2008. október 15., 15:00 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Melyik gyerek ne akart volna kukás lenni? Nos, kukások továbbra sem lehetnek, de legalább rajzolhatnak a kukásautókra. Ez is valami. Az alábbi hírt a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-től (FKF) kaptuk.

Tovább

Lélegeztetőgépet kaptak a szegedi halak

2008. október 9., 15:43 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Bugyog a tó vize a Szegedi Vadasparkban, mielőtt azonban bárki azt hinné, hogy probléma van, el kell árulni, a gond éppen most oldódott meg - mondta el az MTI-nek a létesítmény vezetője. Veprik Róbert kifejtette: az állatkert egyik kedvelt pihenőpontja a Sancer-tó partja, amely egy bányagödör vízzel való feltöltésével alakult ki, így helyenként a mélysége eléri a tizenhárom métert is. A nagy tavaszi és őszi felmelegedések és lehűlések időszakában azonban a fellépő oxigénhiány miatt látható, hogy a halak nagy tömegben "pipálnak" a vízparti zónában, és kisebb méretű halpusztulást is tapasztalnak az állatkerti szakemberek.

A probléma oka, hogy tavasszal és ősszel nagy hőmérsékletkülönbség alakul ki az oxigénben szegény, kénes mélységi és a felszíni vízrétegek között, így amikor azok felcserélődnek, végzetes következménye lehet több, felszíni élőlény számára. A szakembereknek minden évben nagy kihívást jelentett, hogy a víz megfelelő levegőztetését ellássák, de az eddig bevetett technikák csak mérsékelni tudták a problémát. Volt, hogy motorcsónakkal és hatalmas fauszadékkal keverték a vizet, hogy oxigént juttassanak a halaknak, de használtak már búvárszivattyúkat is. Ez év őszén a Vadaspark egyik fő támogatója, a Szegedi Vízmű Zrt. segített. Az általuk üzemeltetett vízforgató eljárás révén, amely feltűnő "vízbugyogással" jár, a szakemberek reményei szerint megóvható a tavacska gazdag élővilága. MTI

Megtalálták Rudikát

2008. szeptember 30., 16:12 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Újsághirdetésben és utcai plakátokon is kereste egy nyíregyházi család Rudika nevű kiskutyáját. A bichoni bolognese fajtájú ebet Debóra, egy általános iskolás kislány találta meg. Amikor kijött az iskolából, meglátta Rudikát, felvette az ölébe, nehogy elüsse egy kocsi. A kislány felhívta apukáját, hogy hazaviheti-e, míg megtalálják a gazdiját. 

Szülei ezután felhívták a hirdetésen közzétette telefonszámot. A kutya gazdája röviden felsorolta a házi kedvenc ismertetőjegyeit, majd azt kérte, a telefont tartsák oda a kutya füléhez. “Rudika csak nézett ki a fejéből, hogy mi ez az ismerős hang, úgyhogy felismerte a hangomat”, írta a Szabolcs Online-on közzétett levelében a kutya gazdája. Találkozót beszéltek meg, ahol aztán egyértelművé vált, kihez is tartozik a kutya: Rudika azonnal beleugrott gazdája ölébe és csak nyalta, nyaldosta az arcát. Sírós pillanat volt- idézte fel a találkozást a gazda. A család szerette volna megjutalmazni a kutya megtalálóit, de ők nem fogadtak el semmit. Érdekes, hogy a kiskutyát a megtaláló család is Rudikának nevezte el, mert azt mondták: pont olyan, mint egy túró rudi.

 

Szívultrahangot vett egy idős úr a gyermekklinikának

2008. szeptember 23., 13:23 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Csúcskategóriás, színes doppleres nagy felbontású szívultrahang berendezést állítottak üzembe a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinikáján. A 35 millió forintos készülék megvásárlását egy idős úr, Csarmaz József adománya tette lehetővé. Az adományozó személyes érintettsége miatt döntött a Tűzoltó utcai Gyermekklinika támogatása mellett.

A berendezés kiemelten fontos feladatot lát el a daganatos gyermekek gyógyításában. Segítségével felismerhetőek a kezelések szövődményei, illetve kiszűrhetők a szívben kialakuló daganatok. A készülék segítséget nyújt a veleszületett szívrendellenességek felismerésében, és a szív mellett a nagyobb erek vizsgálatában is. A Tűzoltó utcai Klinika kardiológiai osztályán évente közel 2 ezer szívultrahang vizsgálatot végeznek.

 

 

80 ezer jótékony forint egy palack borért

2008. szeptember 22., 16:03 Módosítva: 2009.02.07 11:07

A 17. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál jótékonysági borárverésének összege 3,4 millió forintot tesz ki. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára felajánlott összeg kedvezményezettjei idén azok lesznek, akik otthonukban ápolják családtagjaikat. A legmagasabb leütési árat - 6 palackért 180 ezer forintot - a Vinum Primatis Zrt. tételei érték el. Az egypalackos tételek közül az indulási árhoz képest a legmagasabb vételi árat egy tokaji cuvée mondhatja magáénak: a bor 9 ezer forintról indult és 80 ezerért kelt el.

Magas, 160 ezer forintos leütési áron talált gazdára Gere Attila, valamint Tiffán Ede hat-hat palackból álló tétele is. Az árverés különlegességének számított a Borfesztivál főtámogatójának, a Spar Magyarország Kft.-nek a válogatása, amelyért - borhűtővel együtt - 315 ezret adott új gazdája. A magyar borokon kívül amerikai, szicíliai, spanyol és osztrák palackokra is lehetett licitálni. A fesztivál történetében ez volt az eddigi legsikeresebb árverés. MTI

Betongyártó vállalat adománya a szegényeknek

2008. szeptember 19., 18:06 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Adomány segítségével újított fel egy bérlakást a helyi önkormányzat Tiszabecsen, amelybe egy hátrányos helyzetű család költözhet majd be. A Holcim Hungária Otthon Alapítvány 2,2 millió forinttal segítette a lakásfelújítást, s a tiszabecsi önkormányzat ugyanilyen összeget fordított a ház rendbe tételére. A Tiszabecsen felújított és pénteken átadott lakásba még az idén beköltözik egy hátrányos helyzetű család.

Németh Tamás, a Holcim Hungária Zrt. menedzserének tájékoztatása szerint a cement-, kavics- és betongyártó vállalat által létrehozott alapítvány rendszeresen segíti a települési önkormányzatokat a hátrányos helyzetű családok lakásgondjának megoldásában. Az alapítvány évről-évre pályázatot ír ki a helyhatóságoknak, s készpénzadománnyal járul hozzá a lakáshelyzet javításához. 2005-ben 6 település pályázott 105 millió forint támogatási igénnyel az alapítványnál. Azóta folyamatosan nő a pályázók száma, az idén már 32 önkormányzat nyújtott be kérelmet 665 millió forint adományra. MTI
   

Utcanévtáblák vakoknak

2008. szeptember 15., 17:30 Módosítva: 2009.09.23 14:53

Vakok által is olvasható, csaknem ezer utcanévtáblát helyeznek el Budapesten egy fiatal szobrásznak köszönhetően. A 22 éves Abonyi Alma szobrász az utcaneveket nagyított Braille-írással is feltüntetné, olyan magasságban, hogy azt a gyengénlátók elérjék. Ötletéhez támogatót is talált: a Summa Artium Kht. segítségével valósul meg a szobrász terve.

A vakok által is olvasható feliratok fél centiméter átmérőjű, színes, műanyag félgömbökből készülnek. Az ezer felirathoz mintegy 40-50 ezer félgömb szükséges, amelyek poliészter műgyantából készülnek. Az alkotó a meglévő utcanévtábla alá csavarozza, ragasztja fel a Braille-írással kiírt utcaneveket, az elsőt szeptember 23-án, kedden az Állami Vakok Intézete utcájában. Az intézmény is örömmel fogadta a művész tervét és segítséget is nyújtott az utcanévtáblák kialakításában, hogy azok valóban a vakok segítségére legyenek. MTI

Lejött a heroinról Nagy Testvér, az elefánt

2008. szeptember 4., 16:05 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Egy hároméves leszoktató-program után immár "tisztán" térhet vissza otthonába az az elefánt, amelyet korábban heroin csempészek tartottak fogva. A négyéves elefántbikát 2005-ben fogta be Kína délkeleti részén néhány csempész, akik heroinnal ízesített banán segítségével irányították a nagyra nőtt állatot.

Miután a rendőrség pár hónappal később lefülelte az illegális állattartókat és szabadon engedte a Nagy Testvér névre keresztelt elefántot, az láthatóan szenvedett az elvonási tünetektől. A drogfüggő ormányost egy vadállat-kórházba szállították Hajnan (Hainan) szigetére, ahol egy évig az emberek kezeléséhez használt metadonadag ötszörösét injekciózták a szervezetébe. A függőségéből kigyógyult elefánt szombaton érkezik vissza a kunmingi vadasparkba, mely az állat származási helyén, Jünnan (Yunnan) tartományban található. (MTI)

 

Vége a korrupciónak: Líbiában megszüntetik a minisztériumokat

2008. szeptember 1., 08:49 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Megszüntetik a minisztériumok többségét Líbiában 2009-től, és az állam közvetlenül a lakosság körében fogja szétosztani az olajkitermelésből származó bevételeket - jelentette be Moammer el-Kadhafi líbiai vezető Bengáziban.

"A népi bizottságokat (a minisztériumokat) folyton korrupcióval és rossz irányítással vádolják" - mondta Kadhafi a népi kongresszus előtt tartott beszédében a líbiai forradalom 39. évfordulója alkalmából. "Most véget vetünk ezeknek a panaszoknak: megszüntetjük a közigazgatást, az emberek közvetlenül megkapják az őket megillető részt, és mindenki önállóan intézheti az ügyeit" - fejtette ki, hangsúlyozva, hogy a korrupció Líbiában, a világ többi részéhez hasonlóan a közigazgatáshoz köthető.

A líbiai vezető tervei szerint a külügy-, a védelmi és az igazságügyi tárca kivételével valamennyi tárcát felszámolnák. Kadhafi figyelmeztetett arra, hogy az új rendszerben az első két év bizonyára kaotikus lesz, de a társadalom majd apránként kialakítja az ügyeinek önálló intézését. A líbiai elnök szerint az emberek így valódi népi irányítást és közvetlen demokráciát hozhatnak létre. MTI

A pelenka mentette meg a zuhanó csecsemő életét

2008. augusztus 29., 16:45 Módosítva: 2009.02.07 11:07

A pelenkája mentette meg az életét a brazíliai Sao Paolo-ban egy tizennyolc hónapos csecsemőnek, amikor véletlenül kizuhant egy tömbház harmadik emeleti ablakából. A kis Caua Felipe Massaneiro 10 méteres zuhanást élt túl, mert a pelenkája fennakadt a ház melletti kerítésbe.

A kisfiú a kerítés egyik fémhegyén akadt fenn egy pillanatra, majd pelenkája szétnyilt és a gyermek a földre esett, de így sokkal lassabban. A gyermeket törésekkel szállították kórházba. A gyermek 23 éves apja az egyik helyi újságnak elmondta, hogy gyermeke az ablak alatt elhelyezett ágyról mászott ki az ablakpárkányra. Az ő véleménye szerint nem a pelenka mentette meg az életét, hanem Isten. Független Hírügynökség

Nincs többé bűz és rezgés Tornyiszentmiklóson

2008. augusztus 25., 15:13 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Megváltozott a tornyiszentmiklósiak élete az M70-es autóút, illetve a szlovén autópálya muravidéki szakaszának augusztus 19-ei átadása óta. A falut éveken át elárasztották a kamionok, most viszont újra csendes a település. Nem kell negyed órát várniuk a gyalogosoknak, hogy átjussanak az úton, és megszűnt az óriási tranzitforgalom okozta zaj, bűz és rezgés is.

A Zala megyei településen egy átlagos napon kétezer kamion dübörgött keresztül a falun. A hatalmas forgalom másfél évvel ezelőtt a tornyiszentmiklósi templomban is károkat okozott. Az autóút és az autópályaszakasz átadása óta Tornyiszentmiklósról táblákkal tiltják ki a kamionokat. Néhány sofőr még betéved a faluba, de egyelőre csak figyelmeztetik őket. 1-2 hét múlva viszont már büntetés is jár a szabálytalanságért. (Független Hírügynökség)

Rendőrök vigyáztak az elkóborolt gyerekekre

2008. augusztus 20., 17:54 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Négy, a Duna parti rendezvények alatt elkóborolt kisgyereken segítettek a rendőrök szerdán a fővárosban. Délután az Égtájak elnevezésű kulturális rendezvény idején, a Pesti alsórakpartról három gyermek, míg a Red Bull Air Race repülős verseny alatt a Lánchíd környékéről egy gyermek keveredett el a szülei mellől.

Egyikük a közelben lévő rendőrtől kért segítséget, aki rövid idő alatt megtalálta az aggódó szülőket. A másik három esetben is a rendőrök gyors közbelépésének volt köszönhető, hogy a családtagok újra megtalálták egymást.

Nyolc magyar arany a Kórusolimpián

2008. július 21., 18:28 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Több magyar énekkar kapott rangos elismerést a Grazban tartott V. Nemzetközi Kórusolimpián. A hétvégén véget ért World Choir Games-en 440 kórus, köztük 35 magyar együttes mintegy 800 koncertjét hallhatta a közönség. 

A 28 kategóriában kiosztott érmek közül a magyar kórusok nyolc arany-, tíz ezüst- és három bronzérmet nyertek el. A Lakner Tamás vezette pécsi Bartók Béla Férfikar, amely 2006-ban a kínai Hsziamenben (Xiamen) megrendezett World Choir Games-en nyert, idén megvédte ezt a címét a nagy férfikari kategóriában szerzett elismeréssel. A magyar férfikarok közül a legjobbak ötvenes toplistájára a MÁV Szolnoki Jármûjavító Férfikara és a Solymári Férfikórus is fölkerült. 

Tovább