Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Tasnádi újra börtönbe kerül?

2002.09.19. 16:54
Polt Péter legfőbb ügyésznek címzett levelében Salgó László országos rendőrfőkapitány azt vetette fel, meg kellene vizsgálni, indokolt-e Tasnádi Pétert továbbra is házi őrizetben tartani. Tasnádi szerint "újra rendőri nyomásgyakorlásról van szó", de a levél ebben az esetben annyit ér, mintha a "zöldséges írna a cukrásznak".
A levelet részben az indokolta, hogy Tasnádi eddig tizenötször szegte meg a házi őrizet szabályait - mondta az Indexnek Németh Lajos, az ORFK helyettes sajtószóvivője. Hogy a folytatásban mi várható, az a házi őrizetet korábban elrendelő bíróságtól függ, de elképzelhető, hogy ismét előzetes letartóztatásba helyezik Tasnádit, és így börtönbe kerül. Salgó László Lamperth Mónika belügyminiszter utasítására készítetett jelentést Tasnádiról. A Legfőbb Ügyészségen napokon belül döntenek arról, visszahelyezik-e Tasnádit az előzetesbe.

Az első fokon ítélkező Pest Megyei Bíróság május 16-án négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, és négy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától Tasnádi Pétert önbíráskodás, felbújtóként, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés valamint adócsalás vétsége miatt. A bíróság ekkor megszüntette Tasnádi előzetes letartóztatását.

Zöldséges a cukrásznak

Tasnádi korábban elismerte ugyan, hogy házi őrizete alatt többször elhagyta a fővárost, de azzal védekezett, hogy nem ismerte a korlátozásokat. Az Indexnek csütörtökön azt nyilatkozta, hogy nem is szeghette meg a szabályokat, mivel nem ismerte azokat, az erről szóló második, részletes határozatot csak pénteken kapta kézhez, úgyhogy addig nem volt mihez tartania magát.

A főkapitány leveléről az a véleménye, hogy az olyan, "mintha a zöldséges írt volna a cukrásznak, ugyanis az én fogva tartásomhoz nincs köze sem Salgó Lászlónak, sem Polt Péternek, csak az ügyben eljáró bíróságnak". Tasnádi szerint folytatódik ellene a "rendőri nyomásgyakorlás".

Kirándulások

A Magyar Hírlap információi szerint a rendőrség már többször értesítette az illetékes bíróságot arról, hogy Tasnádi - akit május 16-án helyeztek át az előzetesből házi őrizetbe - a heti kétszer négyórás eltávozást igen szabadon értelmezi, és szinte mindennap elhagyja a házat. Sőt többször engedély nélkül hagyta el a fővárost, ami miatt már 100 ezer forintra büntette a bíróság.

Akárki írhat levelet

Bár a bíróság szerint az előzetes újbóli elrendelése csak szökési szándék esetén lehetséges, a rendőrök szerint a házi őrizet szabályainak megsértése miatt is le lehet tartóztatni a szabályszegőt.

Németh Lajos az Indexnek elmondta, nem akarja minősíteni Tasnádi, illetve ügyvédjének állítását, mely szerint a főkapitánynak nincs joga levelet írni Tasnádi házi őrizetével kapcsolatban. A sajtószóvivő csak annyit mondott, hogy bármely állampolgár írhat levelet Polt Péternek.