Ödön
1 °C
11 °C

Tasnádi újra börtönbe kerül?

2002.09.19. 16:54
Polt Péter legfőbb ügyésznek címzett levelében Salgó László országos rendőrfőkapitány azt vetette fel, meg kellene vizsgálni, indokolt-e Tasnádi Pétert továbbra is házi őrizetben tartani. Tasnádi szerint "újra rendőri nyomásgyakorlásról van szó", de a levél ebben az esetben annyit ér, mintha a "zöldséges írna a cukrásznak".
A levelet részben az indokolta, hogy Tasnádi eddig tizenötször szegte meg a házi őrizet szabályait - mondta az Indexnek Németh Lajos, az ORFK helyettes sajtószóvivője. Hogy a folytatásban mi várható, az a házi őrizetet korábban elrendelő bíróságtól függ, de elképzelhető, hogy ismét előzetes letartóztatásba helyezik Tasnádit, és így börtönbe kerül. Salgó László Lamperth Mónika belügyminiszter utasítására készítetett jelentést Tasnádiról. A Legfőbb Ügyészségen napokon belül döntenek arról, visszahelyezik-e Tasnádit az előzetesbe.

Az első fokon ítélkező Pest Megyei Bíróság május 16-án négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, és négy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától Tasnádi Pétert önbíráskodás, felbújtóként, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés valamint adócsalás vétsége miatt. A bíróság ekkor megszüntette Tasnádi előzetes letartóztatását.

Zöldséges a cukrásznak

Tasnádi korábban elismerte ugyan, hogy házi őrizete alatt többször elhagyta a fővárost, de azzal védekezett, hogy nem ismerte a korlátozásokat. Az Indexnek csütörtökön azt nyilatkozta, hogy nem is szeghette meg a szabályokat, mivel nem ismerte azokat, az erről szóló második, részletes határozatot csak pénteken kapta kézhez, úgyhogy addig nem volt mihez tartania magát.

A főkapitány leveléről az a véleménye, hogy az olyan, "mintha a zöldséges írt volna a cukrásznak, ugyanis az én fogva tartásomhoz nincs köze sem Salgó Lászlónak, sem Polt Péternek, csak az ügyben eljáró bíróságnak". Tasnádi szerint folytatódik ellene a "rendőri nyomásgyakorlás".

Kirándulások

A Magyar Hírlap információi szerint a rendőrség már többször értesítette az illetékes bíróságot arról, hogy Tasnádi - akit május 16-án helyeztek át az előzetesből házi őrizetbe - a heti kétszer négyórás eltávozást igen szabadon értelmezi, és szinte mindennap elhagyja a házat. Sőt többször engedély nélkül hagyta el a fővárost, ami miatt már 100 ezer forintra büntette a bíróság.

Akárki írhat levelet

Bár a bíróság szerint az előzetes újbóli elrendelése csak szökési szándék esetén lehetséges, a rendőrök szerint a házi őrizet szabályainak megsértése miatt is le lehet tartóztatni a szabályszegőt.

Németh Lajos az Indexnek elmondta, nem akarja minősíteni Tasnádi, illetve ügyvédjének állítását, mely szerint a főkapitánynak nincs joga levelet írni Tasnádi házi őrizetével kapcsolatban. A sajtószóvivő csak annyit mondott, hogy bármely állampolgár írhat levelet Polt Péternek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?