18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Pokollá tették Jackie Kennedy napjait first ladyként

GettyImages-515114910
2023.07.20. 10:21
Könyvet írtak John F. Kennedy volt amerikai elnök nejéről, Jackie Kennedyről, akinek férje meggyilkolását követően még nagyobb nehézségekkel kellett szembenéznie. Nehezen tudta túltenni magát azon, hogy párja többször is megcsalta őt házasságuk során, és élete végéig szenvedett amiatt, mert a szeme láttára ölték meg őt.

1963. november 22-e nemcsak az amerikai, hanem a világtörténelmet nézve is egy sorsdöntő, emlékezetes napnak számít. John F. Kennedy akkoriban épp Texas államba látogatott egy körútra, majd Dallasban merényletet követtek el ellene. Lee Harvey Oswald több lövéssel iktatta ki az elnököt, aki épp neje, Jacqueline Kennedy (ismertebb nevén Jackie Kennedy) mellett ült az autóban. A tragédiának, illetve Kennedyék furcsa házasságának történetét már nem egy sorozatban, filmben dolgozták fel, válaszokat keresve a megválaszolhatatlanra, ám J Randy Taraborrelli új könyve, a Jackie: Public, Private, Secret árnyaltabb képet ad arról, milyen is volt Jackie Kennedy élete first ladyként. Az író több mint egy évtizeden át készített interjúkat a családtagjaival, egykori szeretőivel, munkatársaival és barátaival, hogy jobban beleláthassunk a magánéletét minél jobban óvó first lady életébe. 

Le sem akarta venni a ruhát

Ahogy a szerző Kennedy elnök meggyilkolásával kapcsolatban kifejtette a kötetben, Jackie Kennedy kezdetben akkora sokkhatás alatt állt, hogy még azt a rózsaszín Chanel ruhát sem akarta levenni, ami a dallasi eseményen volt rajta – és a férje vére volt beleszáradva. Sőt, az öltözék akkor is rajta volt, amikor Lyndon B. Johnson letette az elnöki esküt az Air Force One fedélzetén, mivel azt szerette volna, ha mindenki látná, mit műveltek a férjével. Azt követően viszont, hogy visszaért a Fehér Házba, a ruhát az egyik szobalány az édesanyjának, Janet Auchinclossnak adta, aki vagy húsz éven át a washingtoni otthonának padlásán tárolta azt, teljesen megfeledkezve róla. Nagy volt az ijedelem és a meglepődés, amikor az 1980-as évek közepén Auchincloss felfedezte a dobozt, benne az ikonikus darabbal, mivel Jackie addig azt hitte, eltüntették – ahogy annak a rózsaszín kalapnak is nyoma veszett, amelyen a volt elnök koponyájának maradványai voltak. 

Jackie egyik családtagja azt mondja, Mary Gallagher [Jackie titkárnője] szerezte meg a kalapot a Parkland Memorial Hospitalban. Egy héttel JFK temetése után adta Janetnek, aki úgy döntött, megtartja magának. Nem tudni, mi történt vele

– olvasható a kötetben, illetve az író azt is megjegyezte, a first lady végül az Egyesült Államok Nemzeti Levéltárának adományozta a ruhát, hogy kiállíthassák, ám erre csak 2103-ban kerülhet sor, a merénylet 140. évfordulóján. 

Minden csak álca volt

Bár Jackie Kennedy tartása a férje meggyilkolását követően az egész világot elbűvölte, a magánélete kapcsán nem sokat osztott meg a nyilvánossággal. Igen kevés interjút adott, illetve elvetette azt az ötletet is, hogy memoárt adjon ki. Annyira magányos volt, hogy amikor 1994-ben megtudta, hogy rákos, és már csak hónapjai vannak hátra, áthívta barátait és rokonait a New York-i lakásába, ahol elégette összes levelét és fényképét. Ahogy arról korábbi szeretője, egyben John F. Kennedy emlékművének tervezője, Jack Warnecke kifejtette az írónak, egy alkalommal fonallal összekötött levélköteget adott át neki, amelyből esténként egyet-egyet kiszedett, majd miután elolvasta őket, mindet a tűzre dobta. 

Levelek voltak benne Jackie gyermekeitől, Johntól és Caroline-tól, Jack Kennedytől, Arisztotélisz Onászisztól [a második férjétől], az apjától, Jack Bouvier-től és még tőlem is

– mondta Warnecke.

A kötetben egyébként a szerző különösen pénzorientáltnak mutatta be Jackie Kennedyt, aki kikosarazta azokat a férfiakat, akik nem tudták volna biztosítani korábban megszokott, igen költséges életmódját. 

A pénz hatalom, és én mindkettőt akarom

– jelentette ki egyszer Warnecke-nek az egykori first lady, aki ezzel együtt annyira fukar volt, hogy élete végéig egy füzetben vezette minden kiadását, köztük például azt, mit vásárolt a boltban vagy mire volt szükségük a gyerekeinek. 

Marilyn Monroe-val csalta

Jackie Kennedy férje hűtlenségén aligha tudott túllépni, ami részben annak volt köszönhető, hogy egyes viszonyairól tudomást is szerzett. Ahogy azt egy barátja kifejtette, tudta, hogy megcsalja őt, viszont a halálát követően egyre több ilyen eset látott napvilágot, amelyek tönkretették őt. A first lady az ismerőseinek és a pszichológusának például beszámolt arról, hogy párja egyik szeretője Marilyn Monroe volt, aki egy alkalommal odatelefonált a Fehér Házba, a magánlakásukba, és ez a hívás hosszú időn keresztül kísértette őt. Úgy tudni, Jackie úgy szólt bele a kagylóba, hogy: „Mi folyik itt?”, mire Monroe azt felelte: „Ó, semmi különös, csak köszönni akartam”.

Egy barátja kifejtése szerint Jackie Kennedyt évtizedeken át gyötörte ez a telefonbeszélgetés, mivel nem tudta, egyáltalán valódi volt-e. Azt pedig csak évekkel később hallotta a pszichológusától, hogy valóban Monroe telefonált, mivel ő is hozzá járt terápiára, így mesélt neki erről az esetről. Jackie Kennedynél azonban már hetekkel a hívás előtt betelt a pohár, ezért nem ment el férje születésnapi mulatságára, amelyen Monroe elénekelte az azóta már elhíresült, Happy Birthday, Mr. President című dalt. 

Nem hagyom, hogy megalázzanak

– mondta a first lady, amikor megkérdezték, miért nem volt ott az eseményen. 

El akarta hagyni

Ahogy a kötetből kiderül, Jackie Kennedy már a házasságuk első éveiben ott akarta hagyni az akkor még szenátorként tevékenykedő John F. Kennedyt, mivel többször is nemi úton terjedő betegséget kapott el tőle. Sőt, ezzel okolta, hogy 1956-ban halva született kislányuk, Arabella. Kennedy ekkor épp egy körúton volt Olaszországban, és neje vetéléséről tudomást szerezve sem tért haza, ami akkoriban igen sokakat meglepett. A first lady ekkor már torkig volt férje hűtlenségével, ám annak apja, Joe Kennedy azt szerette volna, ha a külvilág azt látja, tökéletes párt alkotnak John F. Kennedyvel – ezáltal hozzájárulva ahhoz, hogy elnökként sikere legyen –, így egy megállapodást ajánlott fel neki, miszerint minden gyermek után 100 ezer dollárt kap, ami ma 1 millió dollárnak felel meg. 

Joe Kennedy pedig tartotta is a szavát, így amikor 1957 novemberében megszületett első gyermekük, Caroline, még aznap a bankszámlájára utalta az összeget, és így tett három évvel később John Jr. esetében is. Az akkor már elnök John F. Kennedy nőügyei azonban egyre csak szaporodtak, ami odáig vezetett, hogy neje a hitvesi ágyból is kipaterolta őt. A könyv szerint ugyanakkor a tragédiával záródó dallasi esemény előtti éjszakán a first lady besurrant férje hálószobájába a Fehér Házba, ahol szeretkeztek. Mint kiderült, a merényletet követően Jackie azt mondta egyik barátnőjének, rossz érzése volt a dallasi úttal kapcsolatban, és végül igaza is lett. Amikor még a helyi kórházban voltak, megkérdezték tőle, hogyan szeretné elmondani gyermekeinek, hogy az apjuk meghalt, mire ő úgy felelt, Maudnak, a dadájuknak kéne ezt megtennie. Vele a first lady édesanyja, Janet közölte a kérést, viszont nem volt elragadtatva az ötlettől. 

Nem vehetem el a gyerekek utolsó örömét

– mondta Maud, mire Janet így felelt: 

Ez Jackie kívánsága, amit kérdések nélkül kell teljesítened. 

Árnyéka volt régi önmagának

Jackie Kennedy a férje meggyilkolását követő években depresszióba esett, gyógyszereket szedett, sokat ivott, és próbálta legyőzni a démonait. A Kennedy család ekkorra már megfeledkezett róla, és semmilyen anyagi támogatásban nem részesült. Ahogy a kötetben kifejti a szerző, egy alkalommal például az otthonán végzett felújítási költségeket úgy akarta kifizetni, hogy egy aláírt fényképet nyújtott át a szakembereknek, mondván, még sokat fog érni, ám ebbe a játszmába ők nem mentek bele. Az egykori first lady számos férfival vigasztalódott, köztük az előbbiekben említett Jack Warnecke-kel, akinek többször is hangoztatta, sosem fogja túltenni magát John F. Kennedy halálán. Kifejtése szerint egyszer végignézte, amint Jackie egy ládából előveszi néhai férje fürdőköpenyét, majd szagolgatni kezdi.

A first lady végül szakított Warnecke-kel, mivel a vállalkozása csődbe ment, és ekkor tűnt fel a színtéren Arisztotélisz Onászisz görög hajótulajdonos, akit láttak besurranni a Fehér Házban lévő szobájába az elnök temetése előtti estén. Az iparmágnás egyébként Jackie testvérének, Leenek a szeretője is volt akkoriban, ám egyáltalán nem zavarta őket, ha osztozniuk kellett a férfiakon. John F. Kennedyt sem Jackie szemelte ki magának elsőként, viszont az édesanyja úgy vélte, hozzá jobban illene, mint Leehez. Hasonlóképp osztoztak Peter Beard fotóson, majd Onásziszon, akibe Lee szerelmes lett. Bobby Kennedy meggyilkolását követően azonban a volt first lady megijedt attól, hogy tizedelik a Kennedyéket, és arra jutott, csak a kőgazdag Onászisz (akinek jelenlegi árfolyamhoz viszonyítva több mint 4 milliárd dollárnak megfelelő vagyona volt) mellett lehetnek biztonságban a gyerekei. Végül megtörtént a lánykérés és az esküvő, ám előtte egy 150 millió dollárról szóló házassági szerződést írtak alá, aminek köszönhetően Jackie Kennedy élete végéig anyagi biztonságban volt.

Az egykori first ladynek egyébként Onászisz előtt számtalan hírességgel volt viszonya, köztük Warren Beatty és Robert Redford színészekkel – utóbbi házas is volt akkoriban. 

Azt mondta nekem, dicsekedni akar azzal, hogy kamatyolt Jackie O-val, így már én is kijelenthetem, hogy kavartam Robert Redforddal. Kvittek vagyunk

– vallotta be.

Le akarták buktatni

Onászisz fia, Alexander nem repesett az örömtől, hogy apja egy aranyásót vett el, ezért kieszelte, hogy lesifotósokat hívat a család privát görög szigetére, a Skorpió-szigetre, hogy lencsevégre kapják, amint mostohaanyja meztelenül zuhanyzik odakint. Jackie Kennedy akkor is remek formában volt, mivel rendszeresen jógázott, és addigra már átesett némi arcplasztikán, így csak nevetni tudott a történteken. Bár láncdohányos hírében állt, egyetlen egészégügyi problémája a vállában lévő idegsérülés volt, amelyet akkor szerzett, amikor próbálta tartani John F. Kennedy testét az autóban, miután lelőtték.

Az elnök halálát követően viszont nem tapasztalhatta meg újra a szerelmet, ahogy később Onászisszal kötött házasságát is megbánta, mivel sosem voltak komolyabb érzelmek közöttük. Második férjének még azt is megengedte, hogy viszonyt folytasson Maria Callas operaénekesnővel. A görög iparmágnás 1975-ben bekövetkező halála után viszont Párizsba utazott, és az előadót a háza előtt várta.

Láttam, amint kisétált az épületből, láttam azt a magányos kinézetű nőt, aki iszapszínű esőkabátot, kendőt és nagy napszemüveget viselt. Arra gondoltam: »Istenem, nézz csak rá! Annyira törékeny és szomorú, hogyan tudnék beleavatkozni a magánéletébe?« Rájöttem, hogy valószínűleg pont ugyanolyan, mint én. Ki tudott a szenvedéséről?

– idézte fel később. 

Jackie Kennedy a saját tapasztalataiból kiindulva a legjobb párt szerette volna szánni a gyermekeinek, köztük a fiának, John Jr.-nak, aki 1999-ben egy repülőgép-szerencsétlenségben vesztette életét. A fiú egy ideig együtt volt Madonnával, ám az anyósjelölt nem támogatta a kapcsolatot arra hivatkozva, hogy az énekesnő Material Girlnek, azaz pénzközpontú nőnek nevezte magát egyik dalában – holott Jackie Kennedy szintén e mentén választott párt élete nagy részében. Az egykori first lady a halálos ágyán ugyanakkor bevallotta volt szeretőjének, Jack Warnecke-nek: bánja, hogy hagyta, hogy John F. Kennedy meggyilkolása tönkretegye az életét.

Kár volt ennyi időn keresztül kínlódni egy olyan dolgon, amit soha nem tudok megváltoztatni

– jelentette ki. 

(Borítókép: Jackie Kennedy. Fotó:  Bettmann / Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport