Keira Knightley meglépi, amit a legtöbb színész eddig nem mert

2023.09.16. 10:35
A színésznő arra készül, hogy szerzői jogokkal levédeti a képmását, mivel a közelmúltban egyre nagyobb térnyerésre szert tevő mesterséges intelligencia által veszélybe került a munkája. A színészek részben emiatt sztrájkolnak már hónapok óta, ám eddig nemigen sikerült dűlőre jutniuk az ügyben.

Színészek nélkül nincsenek filmek, azonban ezt az alaptézist rengetné meg alapjaiban a mesterséges intelligencia, ami félő, hogy elvenné a művészek kenyerét. Mint ismert, júliusban a hollywoodi színészek csatlakoztak a forgatókönyvírók sztrájkjához, ami óriási leálláshoz vezetett, mivel mintegy 160 ezer színész szüntette be a munkát, és ezzel a legtöbb amerikai film és televíziós produkció forgatása szünetelni kényszerült. Hatvan éve nem volt erre példa az iparágban. A sztrájk résztvevői jobb munkakörülményeket követelnek, illetve hogy a streamingszolgáltatók egyezzenek bele a nyereség igazságosabb elosztásába, ám emellett vannak sokkal komolyabb feltételeik is.

A SZAKSZERVEZET GARANCIÁT KÉR ARRA, HOGY A MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁT (AI) ÉS A SZÁMÍTÓGÉP ÁLTAL GENERÁLT ARCOKAT ÉS HANGOKAT NEM HASZNÁLJÁK A SZÍNÉSZEK HELYETTESÍTÉSÉRE.

Ezen törekvések mellől pedig nem tágítanak. Bár az elmúlt hónapokban voltak már tárgyalások ezzel kapcsolatban, eddig nem sikerült megegyezniük. A követelésük ennek ellenére sziklaszilárd: nem járulnak hozzá, hogy a színészek képmását az örökkévalóságig birtokolhassák a cégek. Keira Knightley brit színésznő pedig hajlandó lenne további lépéseket tenni ennek érdekében.

Ami sok, az sok

Keira Knightley amellett, hogy a Coco Chanel cég arca, olyan filmekből vált világszerte ismertté, mint a Büszkeség és balítélet vagy A Karib-tenger kalózai, és bármit hajlandó megtenni azért, hogy ne lehessen újra felhasználni a digitális képmását. A brit színésznő nemrég egy interjúban szólalt fel a témával kapcsolatban, ellenállva a mesterséges intelligencia adta lehetőségeknek. Mint mondta, jelenleg a színésznők esetében főleg a hangjukkal való visszaélés van terítéken, ám ő nem csak emiatt aggódik.

Nem tudom, épp hol tart ez a folyamat, de tudom, hogy erről folynak a tárgyalások. Úgy gondolom, a következő lépés a képmásom szerzői jogokkal való levédése lesz. A mesterséges intelligencia katasztrofális hatással lehet, és remélem, hogy az országvezetések fellépnek vele szemben, és szabályozzák

– jelentette ki. 

Nem mindenkinek probléma?

Bár Keira Knightley nincs oda azért az ötletért, hogy képmását a tudta nélkül újra felhasználhassák a filmstúdiók, ám akadnak olyan színészek, akik a jövőbeli lehetőségeket látják a mesterséges intelligenciában. Tom Hanks például azt reméli az új technológiától, hogy halála után is szerepelhet majd új filmekben. 

Milyen nagyszerű lehetőség. Mondjuk részt vehetnék egy hét filmből álló sorozatban, amiben 32 évesen szerepelnék. Ma már bárki újrateremtheti magát bármilyen életkorban a mesterséges intelligencia segítségével. Ha holnap elütne egy busz, továbbra is szerepelhetnék

mondta korábban az Oscar-díjas színész, aki jelenleg a Forrest Gump rendezőjével, Robert Zemeckisszel dolgozik együtt, a projektben pedig a mesterséges intelligenciát alkalmazzák majd, hogy megfiatalítsák őt a mozivásznon.

Sőt, a nemrég visszavonult Bruce Willisnek egy reklám kapcsán a Deepcake nevű orosz mesterségesintelligencia-cég már létrehozta a digitális képmását, amelyet egy szintén orosz telekommunikációs vállalat, a Megafon hirdetéséhez használtak fel. Bár elterjedtek olyan hírek, hogy a színész eladta képmása jogait, az ügynöke az erről szóló híreszteléseket cáfolta. A reklámhoz a deepfake technológiáját alkalmazták, ami képes a mesterséges intelligencia és gépi tanulási technológia használatával valósághű videókat készíteni valakiről, annak arcát egy dublőrre vetítve. A Deepcake korábban azt nyilatkozta, szorosan együttműködött Willis csapatával, a színész beleegyezését adta, és rengeteg anyagot biztosított, hogy elkészíthessék a digitális klónját. A cég állítása szerint egyedülálló könyvtárral rendelkeznek hírességek, influenszerek és történelmi személyiségek nagy felbontású képeiből.