A 2000-es évek szexszimbóluma is belép idén az 50-esek táborába

2024.02.02. 07:05
Legalább egy tucat híresség tölti be idén az 50. életévét, köztük például Leonardo DiCaprio, Joaquin Phoenix, Victoria Beckham és Eva Mendes – akit máig a világ egyik legszebb latin nőjének tartanak.

Az 50. életév betöltése mindegyikünk életében nagy fordulópontnak számít, mert akarva-akaratlanul is olyan érzésekkel tölti el az embert, hogy elérkezett az élete feléhez. Ez mindenkit arra késztet, hogy átgondolja, sikerült-e már elérnie, amiről korábban álmodozott, vagy még dolgoznia kell azon, hogy beteljesítse a vágyait. Idén több híresség esetében is megtörténik – a modell Kate Moss, a színész Christian Bale, és a színésznő Olivia Colman ezt már már év elején megtapasztalhatta, ám akadnak más ismert személyek is, akik előtt még megoldásra vár ez a feladat. 

A szexiség csak másodlagos

Itt az idő, hogy Eva Mendes megbarátkozzon az 50-es számmal, ugyanis a kubai–amerikai származású színésznő március 5-én lép az újabb életszakaszba. Ryan Gosling párja elvált szülők gyermekeként nevelkedett Los Angelesben, és színészettel csak azt követően kezdett el foglalkozni, hogy egy menedzser meglátta a képét az egyik barátja portfóliójában. Kezdetben főleg reklámokban, videóklipekben tűnt fel, köztük az Aerosmith, a Pet Shop Boys és Will Smith klipjében is. 24 éves volt, amikor megkapta első szerepét az 1998-as A kukorica gyermekei 5.: A sikolyok földje című, Stephen King regénye alapján készült filmben. Színésznőként együtt játszott például Steven Segallal a Sebhelyekben, amelyben szinkronizálták őt, mivel a producer azt mondta, a hangja alapján nem tűnik túl intelligensnek. Az áttörést végül a 2001-es, Kiképzés című filmmel érte el, ami arra sarkallta, hogy ne mondjon le erről a pályáról.

A Kiképzés további felkérésekhez vezetett, így alakíthatott a Halálosabb iramban, a Volt egyszer egy Mexikó, az Időzavarban, a Túl közeli rokon, A szellemlovas és a Túl a fenyvesen filmekbenA világ egyik legszebb latin származású nőjének tartják őt, gyakran hivatkoznak rá szexszimbólumként, amivel ő is tisztában van. Sőt, korábban arról beszélt, részben neki köszönhető, hogy ez így alakult.

Azt hiszem, időnként csak eljátszom, hogy szexi vagyok. És van, amikor nem

– nyilatkozta még egy 2011-es interjúban, míg egy 2010-es beszélgetés során úgy fogalmazottSzeretném, ha ez nem korlátozná a karrieremet. Ez az életem része, de csak másodlagos szempontból.”

Bár fényes hollywoodi karrier állt előtte, 2014 óta nem vállal felkéréseket, ami párjával, Ryan Goslinggal közös első gyermeküknek születésére vezethető vissza. A színésszel a Túl a fenyvesen forgatása közben kerültek közel egymáshoz 2011-ben. Két kislányt nevelnek közösen. 

Énekesből lett divattervező

A Beckham házaspár tagjai közül elsőként tölti be 50. életévét Victoria Beckham április 17-én, ugyanis férje, David Beckham – akivel 1999-ben kötötték össze életüket, és négy gyermeket nevelnek – egy évvel fiatalabb nála. A divattervező hatéves korában, az 1980-as Hírnév című filmet látva döntötte el, hogy énekesi karrierbe kezd. Végül 1994-ben csatlakozott a Spice Girls lányegyütteshez, amelynek Geri Halliwell, Emma Bunton, Mel B és Melanie C voltak a tagjai – utóbbi egyébként szintén idén lesz 50 éves. A bandával bejárták a világot, három lemezt jelentettek meg, majd 2000-ben feloszlottak, és ezt követően csak rövid időszakok erejéig szerepeltek egy színpadon. 

Victoria Beckham élete során nemegyszer került már veszélybe, mivel 2000-ben a Scotland Yard nyomozói jöttek rá, hogy legidősebb gyermekével, Brooklynnal együtt el akarták rabolni őt, ezért egy titkos helyen bújtatták el őket. Ugyanazon évben a Brit Awardson kellett intézkedniük a biztonságiaknak, miután a Spice Girls próbája közben egy vörös lézerfény jelent meg a mellkasán, így attól tartottak meg akarják ölni őt. Két évvel később, 2002-ben pedig öt embert tartóztattak le, mivel felmerült, hogy ismét az elrablását tervezhetik, ám a vádakat ejtették. 

Az énekesnő a Spice Girlszel való szakítása után szólókarrierbe kezdett, azonban a divatiparban talált rá igazán magára. 2000-ben modellkedett először a londoni divathéten, és több divattervezővel – köztük Dolce & Gabbanával és Roberto Cavallival – dolgozott együtt, mielőtt megalapította saját divatmárkáját, a Victoria by Victoria Beckhamet, ami a ruhaneműk mellett szépségipari termékeket is árul. Az utóbbi években veszteséggel működött a cég, 2022-re 54 millió font adósságuk gyűlt össze, és tavaly zártak először profittal. Victoria Beckham gyűjti a kézitáskákat, több mint száz darab Birkin van a birtokában, köztük egy rózsaszín, ami 100 ezer fontba kerül. A becslések szerint a teljes kollekció 1,5 millió fontot érhet, ami jelenlegi árfolyamon körülbelül 680 millió forintot takar. 

Régen mindig mosolyogtam a képeken. Azt hiszem, akkor hagytam abba, amikor bekerültem a divatszakmába. A divat világa ellopta a mosolyom

mondta korábban a divattervező.

A legeredményesebb spanyol színésznő

Sok mindenért lehetnek hálásak a spanyol színésznők az április 28-án 50 éves Penelopé Cruznak, mivel ő az első spanyol színésznő, akit a legjobb női főszereplő kategóriában Oscar- és Golden Globe-díjra jelöltek. Gyerekként klasszikus balettet tanult, majd egy tehetségkutató-verseny megnyerését követően színészi pályába kezdett. A lehetőséget Pedro Almodóvar rendező látta meg benne, aki segített neki abban, hogy kitörjön – és azóta egy spanyol színésznő sem volt képes ekkora hollywoodi karriert befutni. 

Cruz előbb reklámokban tűnt fel, majd Johnny Depp-pel együtt szerepelt a Betépve, Tom Cruise-zal pedig a Vanília égbolt című filmben. Főszerepet alakított A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken, a Gyilkosság az Orient expresszen, az Escobar, és legutóbb a Ferrari című alkotásban. Bár egy Oscar-díjjal már rendelkezik, a Ferrariban nyújtott alakítása érdemelt volna legalább egy jelölést idén a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Cruz élete során több hírességgel alkotott már egy párt, köztük Tom Cruise-zal, Matthew McConaughey-val és Orlando Bloommal, azonban 2008 óta Javier Bardem spanyol színésszel él együtt, akitől két gyermeke született. 

Mindenki Jokerje

Joaquin Phoenixnek több mint fél éve van arra, hogy feldolgozza, belépett az ötvenesek közé, ami október 28-án fog bekövetkezni. A Puerto Ricó-i származású színész magyar gyökerekkel is rendelkezik, mivel édesanyjának egyik szülője Magyarországon született. Phoenix fiatalon sorozatokban kezdett játszani, ám szülei válása következtében, illetve amiatt, mert nem volt elégedett a szerepekkel, amikkel megkeresték őt, felhagyott a színészettel. Édesapjával körbeutazta Mexikót és Dél-Amerikát, majd hazatérve egy tragédiának volt szemtanúja. 1993-ban bátyja kábítószer-túladagolás miatt halt meg a Viper Room szórakozóhely előtt, aminek Johnny Depp a tulajdonosa. Bár ekkor nagy érdeklődés övezte a személyét, egy évre eltűnt a nyilvánosság elől, és végül csak a barátai unszolására tért vissza. 

Az 1986-as Űrtáborban volt az első jelentős szerepe, bár ekkor még a Leaf Phoenix nevet használta, amit őt talált ki magának. A 2000-ben megjelent, Gladiátor című filmmel hívta fel magára igazán a figyelmet, amelyben Commodus császárt játszotta, és elhozta számára első Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-jelölését. Ő formálta meg Johnny Casht A nyughatatlanban, amiért már Golden Globe-díjat kapott, ám a nagyközönség a 2019-es Jokerben ismerhette meg őt, amelyért 2020-ban egy Oscar-díjat érdemelt ki. A színész elkötelezetten támogatja a környezetvédelmet, hároméves kora óta vegán életmódot folytat, és az Oscar-gálán elmondott beszédében is a globális felmelegedés veszélyeire hívta fel a figyelmet. 

Azt hiszem, nagyon elszakadtunk a természetes világtól, és sokan bűnösek vagyunk az önző világnézetünkért, hogy azt hisszük, mi vagyunk a világegyetem közepe. Feljogosítva érezzük magunkat, hogy mesterségesen megtermékenyítsünk egy tehenet, és amikor életet ad a borjának, ellopjuk tőle a kicsinyét annak ellenére, hogy gyötrelmes sírása nyilvánvaló. (...) Félünk önmagunk megváltoztatásának gondolatától, mert azt gondoljuk, fel kell áldoznunk valamit, holott emberi létünkben a legjobb az, hogy mennyire leleményesek, kreatívak és eszesek vagyunk

fejtette ki.

A színész magánéletével ugyanakkor nem volt mindig minden a legnagyobb rendben, 2005-ben elvonón járt túlzott alkoholfogyasztása miatt. Édesapja is alkoholfüggőséggel küzdött, így maga előtt látta a rossz példát. Ahogy egy korábbi interjúban kifejtette, A nyughatatlan forgatása közben döbbent rá, segítségre szorul. Azóta kimászott a gödörből, és 2016 óta boldog párkapcsolatban él nejével, Rooney Marával, akitől egy gyermeke született. A kisfiú a színész elhunyt bátyja, River nevét viseli. 

A dupla 25-ös csapdája 

A november 11-én 50. életévét betöltő Leonardo DiCaprióval kapcsolatban az utóbbi évben az a hír járta, hogy nem választ 25 évnél idősebb párt, amire jelenlegi szerelme, Vittoria Ceretti életkora – 25 éves – sem cáfol rá. DiCaprio minden idők egyik legsikeresebb színésze, akiről érdemes tudni, hogy félig orosz és német származású – egy interjúban ő maga is félig orosznak vallotta magát, mivel két nagyszülője orosz. Keresztnevét Leonardo da Vinciről kapta, mivel édesanyja hasában épp akkor rúgott egyet, amikor a festő egyik műve előtt állt. Ugyan mikor elkezdte volna színészként bontogatni a szárnyait, egy ügynök arra akarta rábeszélni, hogy változtassa a nevét Lenny Williamsre, ami angolosabb, ő nem volt erre hajlandó.

Karrierje az 1989-es Vásott szülők sorozattal kezdődött, majd az Ez a fiúk sorsa filmmel helyezte fel a nevét a térképre. A Gilbert Grape-ben nyújtott alakításával 19 éves korában jelölték először Oscarra. Szupersztárrá viszont a Titanic Jackjeként vált, akkoriban tini szívtiprónak tartották őt, illetve szexszimbólumnak nevezték. Híresebb szerepei az Egy kosaras naplója, Kapj el, ha tudsz, az Aviátor, A tégla, a Viharsziget, az Eredet, A nagy Gatsby, a Django elszabadul, A Wall Street farkasa, A visszatérő és a Volt egyszer egy Hollywood filmekhez kötődnek. Ugyan hétszer jelölték már Oscar-díjra, eddig csak egyszer ítélték oda neki az elismerést A visszatérőért – amiért egyébként Golden Globe-díjat is kapott.

Joaquin Phoenixhez hasonlóan DiCaprio is kiáll a bolygó védelme mellett , így a legtöbb esetben nem használ magángépet, hanem menetrend szerinti járattal közlekedik. Továbbá a háza napelemmel rendelkezik, és hibrid autót használ. A környezetvédelemért való kiállása mellett a színészről a párválasztásai miatt szintén sokat lehetett hallani az utóbbi években. Egy párt alkotott már többek között Gisele Bündchennel, Blake Livelyval, jelenleg pedig Gigi Hadid oldalán találta meg a boldogságot.

Egy párkapcsolat olyan, mint az elektromos áram: a rossz sokkol téged egy életen át, de a jó bevilágítja az életedet

– nyilatkozta korábban.

Kik maradtak ki?

Bár az előbbi felsorolásban csak Eva Mendes, Victoria Beckham, Penelopé Cruz, Joaquin Phoenix és Leonardo DiCaprio életútját fejtettük ki bővebben, nem ők az egyetlenek, akik ettől az évtől az ötvenesek táborát erősítik, közéjük tartozik még:

  • Elizabeth Banks,
  • Alanis Morisette,
  • Lil Kim,
  • Hilary Swank,
  • Amy Adams,
  • Jimmy Fallon,
  • Nelly,
  • Sarah Paulson,
  • Ryan Seacrest,
  • Ed Helms.