Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Varga: 2012 utolsó negyedéve siralmas volt

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • a jegybank elfoglalásának, ezért az MSZP sem az elnök, sem az alelnök kinevezését nem támogatja, fejezte be Baja.

  • Még saját oldaláról is kritizálták, és az Orbán-kormány társadalomellenes intézkedéseinek is szimbólumává vált, sorolja Scheiring Gábor (ex-LMP, PM, független képviselő).

    Felsorolja a kivándorlást, az egymillió új munkahely megteremtéséről szóló bedőlt ígéretet és az előzetes számítások nélkül megalkotott adószabályokat. Rossz ideológiával rossz munkát végzett, "nem gondolja-e, hogy egy ország arcul csapása-e, hogy az ország legrosszabbul teljesítő minisztereként épp Önt nevezik ki?"

  • Az évszámok és nevek szerelmeseinek az MTI összeállította az eddigi jegybankelnökök listáját.

    1. Popovics Sándor (1924-1935)
    2. Imrédy Béla (1935-1938)
    3. Baranyai Lipót (1938-1943)
    4. Pósch Gyula (1943-1944)
    5. Temesváry László (1944. október-december)
    6. Oltványi Imre (1945. április-augusztus)
    7. Kárász Artúr (1945. augusztus-november)
    8. Oltványi Imre (1945. november-1946. augusztus)
    9. Csejkey Ernő (1946-1949)
    10. Jeszenszky Ferenc vezérigazgató (1949-1952)
    11. Vörös János vezérigazgató (1952-1955)
    12. Háy László (1956. április-november)
    13. Szántó Dénes (1956. november-1960)
    14. Sulyok Béla (1960-1961)
    15. László Andor (1961-1975)
    16. Tímár Mátyás (1975-1988)
    17. Bartha Ferenc (1988-1990)
    18. Surányi György (1990-1991)
    19. Bod Péter Ákos (1991-1994)
    20. Surányi György (1995-2001)
    21. Járai Zsigmond (2001-2007)
    22. Simor András (2007-2013)
  • legalábbis Scheiring szerint, mivel nincs monetáris politikai tapasztalata, és MNB-alelnökként kellene, hogy legyen.

  • A szakmai teljesítmény mércéjeként a 2010-es meghallgatáson nemcsak deficitről és államadósságról beszélt, hanem a gazdaság teljesítményének növelését is ígérte Matolcsy. Ehhez képest a gazdaság teljesítménye a 2006-os, a beruházások szintje a 2000-es év szintjén van - sorolta Tukacs István (MSZP). Szerinte a világraszóló siker igencsak megkérdőjelezhető.

    • 15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu
    • Azt mondta Matolcsy, hogy az infláció ellensége, ehhez képest a 2012-es inflációt 4,2 százalékra tervezték, és az év végén majdnem 6 százalék lett (jórészt kormányzati intézkedések miatt). "Hát akkor az ellenség győzött" - mondja Tukacs István.

    • A Matolcsy-Balog páros, mint új jegybanki vezetők nevének ismertté válása mérsékelt hozamcsökkenést okozott eddig az állampapírok másodpiacán, miközben az országkockázati felárunk emelkedik - írja a portfolio.hu. A kötvényhozam csökkenése a további intenzív kamatvágásokra, illetve a nem-konvencionális jegybanki monetáris politikára való felkészülés jegyében történhet (ahogy azt Matolcsy december-januári interjúinak hatása is kiváltotta).

    • Annak a 16 eszköznek a felsorolását kéri Tukacs István, amikről reggel Orbán Viktor beszélt, és szóvá teszi, hogy Matolcsy nem mondott sok konkrétumot.

    • hogy megválaszolja Scheiringnek: ha Balog Ádám nem lenne alkalmas MNB-alelnöknek, akkor nem lenne most itt. Ha adópolitikáért felelt több éven keresztül, akkor a megfelelő tapasztalatot megszerezte - szögezi le.

    • Aki meglepetésre nem más, mint Cinkotai János, a monetáris tanács egyik tagja, aki a nagy találgatások idején jegybankelnök-aspiránsként is felmerült, úgyhogy most biztosan csalódott.

      A monetáris tanács négy külső tagja feszülten figyeli a meghallgatást, de közülük is kiemelkedik Cinkotai, aki saját névtábláját lakonikusan kezében lóbálva, aprókockás zakóban hallgatja Matolcsy kérdezőit.

    • a szocialisták, az adósságaikat most kell megfizetni, hangzott el a kormányoldalon. Balog Ádám szakmai tapasztalatának védelmében Márton Attila (Fidesz) felsorolja, mi mindent csinált az NGM az elmúlt években.

    • a gazdaság hitelezésére, lát-e Matolcsy lehetőséget, hogy az MNB segítse a szinte teljesen leállt hitelezés felpörgetését - kérdezi a fideszes Márton Attila.

    • szó nélkül hagyni Baja Ferenc megszólalását, azt, hogy Baja most aggódik a jegybank függetlenségéért, akkor viszont nem aggódott, amikor a "Gyurcsány-üzlettárs, offshore-ozó" Simort kinevezték. Akkor nem aggódtak? - kérdezi értetlenkedve.

    • hogy alapelvekről beszélt, nem személyekről. Az egyikben tisztelik a jegybanki függetlenséget, a másikban nem.

    • amit Tukacs mondott, mondja Tukacs arról, hogy mikor mennyibe került az adósságfinanszírozás. Idén akár 1200 milliárd is lehet, ami a GDP 4,3 százalék lehet.

      És megjegyzi: a devizahitelezés Járai jegybankelnöksége idején kezdődött, és sok fideszes képviselő is vett fel devizahitelt.

    • kérdezik Baja Ferenctől. Sajnos nem láttuk, hogy ki, pedig megérdemelné, hogy megörökítsük nevét az utókornak.

    • és Volner Jánosnak még egyszer elmondja: a magyar jegybank független volt és független is lesz a kormánytól, de nem független a magyar államtól, mert annak része, és nem független a magyar nemzettől sem.

    • A teremben a legtöbbet Bencsik János, a Fidesz volt egykori energetikai államtitkára jegyzetel, ami azért lehetne jó hír, mert tőle nem áll távol, hogy akár saját párttársainak is beszóljon. Rossz hír viszont, hogy ezeknek a beszólásoknak általában semmi közük a monetáris politikához, így szinte semmi esélye nincs annak, hogy belső ellenzékiként felpezsdítse az egyébként viszonylag lapos ülést. Már csak azért sem, mert mire megírtam ezt a bejegyzést, vége a kérdéseknek.

    • Így tisztelte Gyurcsány a jegybank függetlenségét

      A Gyurcsány-kabinet az Európai Központi Bank iránymutatását figyelmen kívül hagyva hígította fel a jegybank legfontosabb döntéshozó testületének, a monetáris tanácsnak az összetételét 2005 januárjában. Az akkori jegybankelnök, Járai Zsigmond tiltakozása ellenére.

    • Az országot inkább forintba kell eladósítani, mondja Matolcsy. Szerinte ennek nem mond ellent a dollárkötvény-kibocsátás.

    • a devizás eladósodást, kezdeményezhetett volna olyan lépéseket, amiket a lengyelek, osztrákok megtettek.

    • de a jegybanknak más eszközei is vannak, lehettek volna, ismétli meg Matolcsy. A törvényesség betartását és betartatását fontosnak tartja, Baja Ferencnek azt válaszolja: az MNB-ről szóló törvény megszabadja a jegybanki döntéshozók mozgásterét, "ehhez fogjuk tartani magunkat". Az összes többi "ki mi volt és mi nem" sehol nem szempont Európában, mondja.

    • Schering Gábornak, mint azt, hogy a hat legfontosabb makrogazdasági mutatóból ötben jobban áll az ország, mint állt.

    • Minden elemző egyetért abban, hogy most már lefelé megy. És a devizahiteleket "biztos sokan szerették", de csak azért, mert nem mondták el, hogy ez mivel jár. Ez az akkori jegybanknak és kormánynak lett volna kötelessége Matolcsy szerint, bár aztán hozzáteszi, hogy az akkori bankrendszernek is.

    • akik körében ha körülnéz, nem látja problémásnak, ha a jegybankelnöknek kormányzati múltja van - mondja Matolcsy.

    • A szlovénok előtt, mindenki más mögött.

       
    • a kormánypárti képviselők: az állam része a jegybank.

    • jegyzi meg viszontválaszai végén Matolcsy.

    • "A hat legfontosabb makrogazdasági mutatóból ötben jobban áll az ország, mint korábban. Ezt én nagy sikernek tartom, és a miniszterelnök úr is annak tartja. Az ön véleménye számomra nagyon fontos, (hatásszünet) de a miniszterelnöké még fontosabb" - mondta Matolcsy Scheiring Gábornak, a pihe-puha kedvességen pedig még a párbeszédista képviselő is elmosolyodott, pedig ő volt az, aki a "nem érzi-e az ország arculcsapásának, hogy a legrosszabbul teljesítő minisztert nevezik ki a jegybank élére"-kérdéssel próbált keménykedni.