Pályázat nélkül kapta meg a strandbüfét a fideszes polgármester

DPECS20100903016
2015.10.22. 07:43
Emlékeznek Harkányra, ahol nyíltan kimondták, hogy 500 milliót kapott volna a fürdő, ha a helyi fideszesek befolyást kapnak a cég vezetésében? Most ismét betekintést nyerhetünk a város életébe. A harkányi gyógyfürdő talán legértékesebb üzlethelyiségéért legutóbb még pályázatot hirdettek, és félmilliós bérleti díjért lehetett csak kivenni. Idén viszont úgy alakult, hogy Tiffán Zsolt ismerősei pályázat nélkül kapták meg az éttermet, öt évre, egy frissen alapított céggel. A fürdő szerint pedig üzleti titok lett, hogy mennyiért.

Ha van olyan város az országban, ahol szeretik a kalandokat, akkor Harkány biztosan ilyen. A helyiek például rendesen megszenvedték a DRB csődjét, máig átverős harkányi üdülési jogokkal házal sok csaló, rizikós lehet onnan külföldre postára adni valamit, vagy például az alpolgármester teljesen kiakad, ha a helyi tévé nem számol be a bolgár temetőben tartott unalmas protokolleseményről.

Vagy ha emlékeznek, itt történt az is, hogy kaptak volna 500 milliót a fürdő fejlesztésére, csak át kellett volna engedni a fürdő felügyelőbizottságában a többséget a Fidesznek. Nem tették, nem is jött össze a pályázat, utána simán nyert a Fidesz a leginkább a fürdő forgalmától függő városban.

A helyi góré

De az ország egyik legszegényebb térségének ott van még külön Tiffán Zsolt képviselő is. Itt van pár adat az apja borászatáról is ismert, testneveléstanár-tanító végzettségű politikusról, a teljesség igénye nélkül:

Elérte például a lehetetlent, azaz hogy egy nagyon fontos, felvirágoztatós, látogatóközpontos kormánybiztossággal két helyről kapjon fizetést, pedig ilyesmi még a kormány szerint is kizárt.

  • Csak a friss, félmilliós alaptőkéjű cégével is rögtön 108 milliót tudott pályázaton nyerni nemrég.
  • Némi politikai tévelygés után a lehető legjobbkor, 1998-ban értette meg, hogy „hol a helye”, azaz hogy leginkább a Fideszben kellene szerepet vállalnia. Sőt, annyira ott volt a helye, hogy jóval később csont nélkül legyőzte a Fidesz legnagyobb baranyai szervezetét. De a jobboldalon belüli maffiózó ellenfeleire most sem tétovázik ráküldeni a legnagyobb urat.
  • Hangosan felháborodik, ha megszondáztatják a rendőrök a részegen vezető ismerőseit.

Mostanában ez utóbbi azért különösen érdekes, mert a harkányi gyógyfürdő legjobb éttermét kapták pályázat nélkül kapták meg Tiffánék ismerősei. Országos léptékben nem nagy ügy, de az biztos, hogy újabb izgalmas színfolt Magyarország egyik legszegényebb részéből. 

Édenhez jutottak a barátok

Tavaly még nyílt pályázaton kereste a lehető legjobb bérlőt az önkormányzat tulajdonában lévő fürdő. 500 ezer forintért ki is bérelte az Éden Ételbárt egy család, de nem nagyon jöhetett be nekik a biznisz, mert a hely forgalma erősen függ a várható fejlesztéstől. Enélkül pedig a forgalomhoz képest elég magas volt a bérleti díj, próbáltak alkudozni is jóval alacsonyabbért, de a fürdő 300 ezerért nem adta oda nekik havonta.

A legjobb hely a fürdőben

Az ominózus helyiség, az Éden Ételbár az általunk megkérdezett harkányiak és fürdőbeli dolgozók szerint az egyetlen melegkonyhás és egész évben nyitva levő hely a fürdő területén. Hegyi Ákos, a fürdő vezére szerint ez nincs így, rosszul látjuk, mert „számos helyiség és számos mód létezik egész évben nyitva tartható melegkonyhás vendéglátóhely üzemeltetésére a fürdő területén”.

Mindenesetre a hely leginkább azért jelenthet sok pénzt hosszabb távon, mert Harkányban nincs kilépőjegy, ha valaki ki akarja használni a fürdőjegyét, akkor nem mehet ki, leginkább itt ehet rendes meleg ételt. Ez eddig csak meleg időben volt igazán értékes, mert a harkányi fürdő nem gyógyvizes fedett medencéjének tetejét pár éve elöregedés miatt lebontották.

Ezért télen jóval kevesebben látogatják a fürdőt. Viszont régóta a fürdő egyik fő fejlesztési iránya, hogy újra felhúzzanak egy tetőt a kérdéses medencére, tehát belátható időn belül elég jó lesz ott vendéglősnek lenni. A nagyságrendekhez jó tudni, hogy míg korábban a fedett medencével még egymillió vendég ment el évente a harkányi fürdőbe, az egész hely évek óta vegetál, manapság nagyjából 400 ezer fizető vendégük lehet évente.  Az éttermet egyébként a fürdő 60 millió forintért felújíttatta az elmúlt években, mert Hegyi elmondása szerint már engedélyt sem kapott volna a hely, annyira lepusztult állapotban volt. 

Megállapodás híján ki is költöztek augusztus végén. Majd rögtön megjelent az új bérlő kft., ami Tiffán Zsolt jó ismerőseiből áll. Már nem volt szükség versenyeztetésre, ugyanis a pár nappal korábban alakult Ser 2015 Kft.-ben pályázat nélkül is meglátta a nagy lehetőséget a fürdő. Ráadásul valamiért pályázat nélkül már nem egy évre, hanem inkább öt évre kötöttek velük szerződést.

A Ser 2015 három tulajdonosa közül a nagyágyú a szabadszentkirályi fideszes polgármester, Almás Roland. A másik két tulaj a Tiffán család jó ismerőse a Facebookjuk alapján: Pintér Sándor környékbeli trafiktulajdonos és Szabó Ernő, volt NFM-dolgozó. Almás szintén a Tiffán család közeli barátjának tűnik: többször vacsoráznak együtt, a család több tagjával van együtt utazós képe.

Körülírták

A helyi újságban annyi jelent meg, hogy a korábbi üzemeltető által a jövőre vonatkoztatva megjelölt, gazdaságilag megtérülőnek vélt bérleti díjnál magasabb díjjal vették ki most az éttermet.

Ez külön vicces, mivel megkérdeztük az előző bérlőt is, hogy ők mennyit ajánlottak, nekik 300 ezer forint plusz áfáért nem adta oda fürdő. Mindez leginkább az előző keretesben szereplő várható felújítások miatt igazán lényeges, ugyanis duplaannyi vendéggel nagyságrendekkel többet lehet keresni majd a helyen. Az új bérlőnél a helybeliek 250 ezres bérleti díjról tudnak, a fürdő vezetése pedig bizalmas adatra hivatkozva nem akarta elárulni az új bérleti díjat. Annak ellenére sem, hogy két éve még nem volt bizalmas egy sima bérleti díj.

Az pedig nem valószínű, hogy öt évig ne újítsák fel a fürdőt. Ez volt Tiffánék egyik legfőbb ígérete a körzetben, ahol a napnál is világosabban elmondták sokan, hogy akkor lesz pénz, ha ők nyernek.

Megkérdeztük a fürdőt is, ahol Hegyi Ákos vezető szerint korábbi bérlő is használta még pár napig a felmondása után is a helyet, utána pedig a „folyamatos működés” érdekében kellett mellőzni a versenyt.

Hegyi szavaival "a Fürdő annak érdekében, hogy az ételbár folyamatosan működjön, igyekezett a lehető leghamarabb bérlőt keresni, ez végül sikerrel járt. Örömmel írtam alá a szerződést, hiszen helyben ismert tulajdonosok jegyzik a nyertes céget, megfelelő vállalkozási ismeretekkel rendelkeznek és hosszú távon tervezik a jelenlétüket. Ezek a szempontok mértékadóak voltak a szerződés megkötését megelőzően."

Egyébként pedig több ajánlat is lehetett anélkül, hogy egyáltalán meghirdették volna, ugyanis Hegyi azt írta, hogy „a hozzám hivatalosan eljutott árajánlatok között a különbség olyan mértékű volt, hogy nem adott mérlegelési lehetőséget sem a döntés kialakításában".

Megkérdeztük azt is, hogy miért kellett hirtelen pályázat nélkül öt évre odaadni a helyet, és hogy egy újonnan alakult cég hogyan győzte meg a vezetést, hogy a lehető legjobb kezekben lesz az ingatlan. A hivatalos válasz szerint „öt év elegendő egy vállalkozás életében ahhoz, hogy a befektetéseit, igen magas, a nyitáshoz kapcsolódó költségeit (bútorzat, eszközök, személyzet, átalakítás) nem túlzó árakkal, de megfelelő színvonalon és tervezhetően kigazdálkodja”. Ráadásul Hegyi szerint az eddigi bérlők többsége pont azért nem fejlesztette a vállalkozását, „mert az eddig jellemző 1-2 éves bérleti szerződések ellehetetlenítették, nem nyújtottak megfelelő biztonságot”.

Megkérdeztük Tiffán Zsoltot is, hogy közbenjárt-e Almásék érdekében az üzlethelyiség pályázat nélküli megszerzéséért. Külön fel is hívtuk a titkárságát, hogy biztosan eljussanak hozzá a kérdések, de nem válaszolt. Ahogy Almás Rolandot is megkerestük, de ő se válaszolt.