Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Kína is aggódik a Brexit miatt

2016.06.26. 17:07

Kínai költségvetési szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a britek kilépése az Európai Unióból sötét árnyékot vethet a világgazdaságra. Lou Ji-vei pénzügyminiszter szerint a visszaesés hatásai már a következő tíz évben érezhetők lesznek.

Huang Ji-ping, a kínai központi bank monetáris tanácsának tagja úgy fogalmazott: a Brexit a globalizáció visszafordításának előjele lehet. Ez viszont nemcsak Kínának, hanem az egész világnak nagyon rossz lenne.

Az MTI szerint Li Dao Kui professzor, a kínai jegybank egykori tanácsadója kevésbé volt borúlátó. Szerinte Kínát csak meglegyinti a Brexit szele, a britek döntése legfeljebb a jüan árfolyamának az alakulásában lesz érzékelhető, és a hatás nem lesz tartós.

Kína tavaly 3,3 milliárd dollárnyi közvetlen befektetést intézett Nagy-Britanniában. 2005 és 2015 között csaknem harmincmilliárd dollárnyi kínai tőke érkezett az országba. Tavaly októberben David Cameron brit kormányfő – aki a népszavazás után benyújtotta a lemondását – negyvenmilliárd brit fontról szóló üzleti megállapodást kötött Kínával.

Lou szerint egyelőre bonyolult lenne megjósolni, hogy pontosan mi lesz a kilépés várható kimenetele; reméli, hogy a globális tőzsdék meredek pénteki zuhanása is csak átmeneti lehet. Úgy véli, a piacnak ez volt a zsigeri reakciója a kilépésre, de ez a helyzet idővel normalizálódhat.

A brit font értéke a kilépés hírére 10 százalékkal zuhant, és 31 éves mélypontot ért el.

Brexit: a legfontosabb tudnivalók egy helyen  • Vennék
  • Hírek