Natália
2 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Tréfásan fájdalmasan indul a szeptember

Ez történt a gazdaságban az év 35. hetében

2016.09.04. 18:18
Kapkodva alakítjuk át a szakképzést, ami még akkor is kellemetlen lenne, ha előtte tudtuk volna, hogy pontosan mit akarunk. A nemzeti kereskedőházunk nagyvonalú almázásának a szálai egész Orbán rokonaiig érnek, Orosz Pál Fradi-vezető pedig az olimpiai pályázati felkészülésből kapott meg zsírosabb falatot. Nem nyomoz a NAV a szocialisták fekete pártkasszája után tovább, szerintük nem történt semmi, dacára, hogy hangfelvétel van róla. Uniós pénzek nélkül azonnal bezuhantak a beruházások, az Apple pedig pont az EU-nál hasalt el az adótrükkével.

Nem fog rögtön látszani az eredménye, de igen fajsúlyos változás történt a héten. Több mint egymillió gyereknek elkezdődött az iskola, közülük a szakiskolások, szakközepesek óriási átalakítással szembesülhettek. 

Naprakész tudás

Hogy pontosan mi lesz, azt még csak nagy vonalakban lehet ismerni, ugyanis az átszervezés, úgy látszik, minden eddigi oktatáspolitikai húzásnál előkészítetlenebb. Itt olvashat arról, amit biztosan tudunk, változnak a kerettantervek, az óraszámok, még a nevek is, a szakközepeseket például mostantól szakgimnazistáknak kell hívni.

Ha az is érdekli, hogy micsoda káosz van az érintett iskolák körül, itt elmerülhet a tréfásan fájdalmas részletekben. Ízelítőnek talán elég annyi is, hogy a szeptember elsejétől induló szakmai tárgyak kerettanterve augusztus 31-én derült ki. 

Az online kasszák kiterjesztése se lett ügyesen előkészítve, biztosan csúszni fog az október elsejei határidő az autószerelőknek, a tisztítási szolgáltatóknak, a plasztikai sebészeteknek vagy a táncterem- és diszkóüzemeltetőknek. Az NGM szakembereinek egyebek mellett megfontolandó szempont lehet, hogy még nem is lehet kapni olyan kasszát, amit kötelezővé tettek.

Szijjártóék nagy almázása

Ha még nem figyelt volna fel a külügy exportfejlesztésre létrehozott cégére, a Magyar Nemzeti Kereskedőházra (MNKH), akkor most már mindenképp itt az ideje. Már, ha a Quaestor-botrányból nem lett volna eddig ismerős Szijjártóék szervezete.

Az már korábban is úgy tűnt, hogy nagyobb haszna lehetne abból az országnak, ha az MNKH-nak adott milliárdokat inkább letennénk a Kossuth tér közepére, körbeállnánk, és énekelve felgyújtanánk az egészet. 

Most viszont nemcsak az derült ki, hogy az intézmény tavaly hatmilliárdos mínuszt munkálkodott össze, hanem hogy hárommilliárd forint Orbán rokonaihoz köthető cégnél landolt. Ez egy épp NAV-végrehajtás alatt álló, nem régóta agrárgazdálkodó almás cég, az Alma Cider Kft., akik segítségével a külügy valamiért almanagyhatalommá akart válni, csak most nem sikerült.

Jó tudni azt is, hogy bár a magyarok többsége nem akar Budapestre olimpiát, 6,5 milliárdot már el is vertünk az alapos felkészülésre, és a felkészülőcég már be is költözik az MNB legcsinosabb irodaházába. A 6,5 milliárd döntő részét a Pricewaterhouse Coopers tanácsadócég kapta az olimpiás tanácsaiért és a megvalósíthatósági tanulmányért.

A második legtöbbet, majdnem egymilliárdot pedig a Fradi-vezér Orosz Pál cége kapta egy médiaügynökséggel közösen, a kikerült adatokban nem részletezett típusú munkákért. De mondjuk éppenséggel a Nézőpont Intézet is 7,6 millióért figyeli nekik a sajtót. Jó, ha tudja, hogy csak az olimpiai pályázatra tervezett 10 milliárd már fel is kúszott 15 milliárdra.

Megússzák a fekete pénzeik körüli balhét

Érdekes hír volt még, hogy hiába hallgatták le a feketekasszájukról beszélgető MSZP-s pártigazgatót, a NAV most megszüntette ellenük eljárást, mintha nem is történt volna semmi. Az adóhatóság szerint attól, hogy a szocialista vezetők megbeszélték, hogy a feketekasszájukból finanszírozzák a béreket és a kampánykiadások egy részét, és ez fel is van véve, még nem jelenti azt, hogy bűncselekmény történt.

Az ügyészség még esetleg nyomozhat, ha akar, de eddig nem mondták, hogy akarnak. Az egyik érintett MSZP-s vezető úgy oldotta fel a problémát, hogy az a bizonyos feketekassza csak a legális házipénztáruk, ami véletlenül pont egy feketére festett lemezből készült tárolóeszköz, ebből fakadhatott félreértés. 

Szintén az MSZP-hez kötődő hír volt még, hogy az elnökük bejelentette, hogy

a szocialisták támogatják Orbán Viktort

a menekültkvóta elleni fellépésben.

Nem jött a manna

Most, hogy kicsit kevésbé gyorsan öntötték ránk az uniós pénzt, egyből összeomlottak a beruházások, nem szerencsés, ha lényegében ebből él az ország. Egyébként a nyáron újra elkezdtünk hiteleket felvenni, eddig inkább törlesztett a lakosság.

A világban nagy hír volt, hogy elképesztően nagy, 13 milliárd eurós (több mint 4 ezer milliárd forintos) bírságot kapott az Apple az EU-tól, amiért adóelkerülő különmegállapodást kötött Írországgal. Így ott, később 0,005 százalékot fizettek nyereségadóként. Az Apple és az ír kormány háborog, fellebbeznek és még sokáig el fognak tudni pereskedni az EU-val, de ez mindenképp igen jelentős húzás volt az uniótól. Felkészülhet a Google, a Facebook, a Fiat és még egy sereg óriáscég. 

Voltak még érdekességek ezeken túl is ám:

  • Miért keresnek többet az osztrákok pont ugyanazért a munkáért? Innen alaposan megtudhatja.
  • Hasonló volt a helyzet a világháború előtt is, mondta el interjúnkban Branko Milanovic, az egyik leghíresebb, egyenlőtlenséget kutató közgazdász.
  • Tarlósék kinyírják a versenyt a városnéző buszok piacán is, és könnyen lehet, hogy már meg is van az a cég, amelyik húsz évre monopóliumot fog nyerni.   
  • Van egy terület, amiben régóta az élmezőnyben vagyunk egy sereg iparágban, ez a nemnövekedés. Ennek az irányzatnak a szellemében tartottak nálunk egy egész Degrowth-hetet.  
  • Arányosan sokkal többet fizetünk az albérletért, mint nyugaton. Ennek több oka is van, amiket itt mind elolvashat.
  • Átalakítják Rogánék az állami kommunikációs költéseik kiosztását, egy új ötlettel kicsit még nehezebben lehet majd megtudni, hogy mennyit költöttek, és egy villámtenderrel bebetonoznának egy eddig is jól fekvő céget az állami kommunikációba.
  • A gyanús uniós pénzosztások után eltávolított Köpeczi-Bócz Tamás államtitkár helyére a veszteséges, hiányzó könyvelésű állami cég egyik érintettje érkezik uniós pénzosztási államtitkárnak az EMMI-be.