Erzsébet
1 °C
4 °C

Homályos állami bizniszek közt telt a hét

Ez történt a gazdaságban az év 18.hetében

BJASZ20130411031
2017.05.14. 14:54
Trump Kínával barátkozik, ahogy mi is, csak elég megütközést keltő módon. Az MKB-nál elég sokat fizettek az adófizetők azért, hogy Balog Ádámnak és Matolcsy más ismerőseinek jó éve legyen. A Telekom egész olcsón megúszta a balkáni stiklijeit, ömlik a pénz az OTP-be és sikerült nagyon átvernünk az EU-t a papíron Borsodba szánt ezemilliárdokkal. Ha van kedve töprengeni, akkor pedig próbálja megfejteni, hogy mégis minek adhatott az MVM félmilliárdot a CÖF-nek.

Akármit is mondott korábban Donald Trump, az USA a héten nagyobb szabású kereskedelmi megállapodást írt alá Kínával. Pár fontos terméktípusra vonatkozott egyelőre a Kína számára is kedvező szerződés, de abban is fontos szerepe lehet, hogy Kína erősebben hátráltassa az észak-koreai atomfegyverkezést, ami senkinek nem hiányzik. Most úgy néz ki, hogy még az se kizárt, hogy találkozhat az amerikai vezetés a diktatúra parancsnokaival. 

Inkább a környékünket nézve az újonnan megválasztott francia elnök, Macron első külföldi útja rögtön Németországba vezet, ahol egyelőre úgy néz ki, hogy Merkelék  simán megőrzik a pozíciókat még jó darabig. Mi is aktívkodtunk épp diplomáciában, Orbán Kínába ment beszélgetni, ahol erős jelzésnek tűnik, hogy egy komolyabb fordulattal már az is gond nélkül belefért neki, hogy megkoszorúzza a Tienanmen téri kommunista emlékművet. 

Felpénzeltük többek közt az MKB-t Matolcsy haverjainak

Ha kicsit is érdekli a magyar pénzügyi világ, akkor érdemes lehet elolvasnia, hogy hogyan került át az MKB rengeteg állami pénz elégetésével végül Matolcsy barátaihoz.  Ennek a fele se tréfa, tízmilliárdokat költöttünk a JP Morgan asszisztálása mellett arra, hogy egy csődtömeget kipucoljunk, és homályos módon privatizáljunk. 

Szintén a jóindulatú hozzáállással legalábbis érthetetlen ügyletek közé tartozott, hogy az MVM miért támogatta csak tavaly több mint 500 millió forinttal a CÖF-öt.  Csak az része érthető így utólag, hogy miért próbálta minden áron titkolni ezt transzfert a kormány. Szintén érdekes volt még, hogy a választások előtt még valami újabb rezsicsökkentést akar a kormány az áramra és a gázra, de részletek még ismeretlenek.  A családi pótlékot viszont inkább mégse emelik meg.

Most 3 vagy 4 százalék?

Közben ment a számháború is arról, hogy GDP-ben mérve mennyit nőhet a magyar gazdaság idén, döntően az uniós pénzekből. A kormány 4 százalék körüli növekedéssel tervez, csak ezt senki nem hiszi el. Egészen pontosan:

Az aktuális kormány jellemzően mindenhol optimistább a végül megvalósult eredményeknél, de nemzetközi intézmények szerinti, akár 25 százalékos eltérés azért már komolyabbnak számít.

A héten az is kiderült, hogy rég nem látott módon ömlik a pénz az OTP-be, főleg díjakban és más, nem kamatjellegű bevételekben fizettünk nekik többet. Miközben és a Mol-nak is jobban ment, fel is húzták pillanatnyilag a tőzsdét erősen.

maxresdefault

A pénzügyi szektorhoz tartozik még, hogy 

a Fradi-ultrák piramisjátékától óvakodjon,

a Onecoin nevű őrület ellen már legalább 9-szer fellépett a felügyelet, de még mindig nagyon nehéz kiirtani őket. Sőt, úgy általában bármi kicsit is gyanús, MLM-szerű befektetéstől olyan távol tartani magunkat, amennyire emberileg lehetséges.

Közben úgy néz ki, hogy a Magyar Telekom súlyosan korrupciógyanús balkáni szerződései körüli botrányok is lezárulnak, külön érdekes, hogy egyetlen elmarasztaló ítélet sem született végül, kivéve Amerikában. Azóta alighanem ezerszer megbánták már a Telekom vezetői, hogy a sokkal szigorúbb amerikai tőzsdére is bevezették a céget.

Jól átvertük az EU-t

Valószínűleg kevesen tudták, hogy 2007-2013 közt az összes uniós támogatásunk 53,7 százaléka, forintban 4 ezer milliárd körüli nagyságrend ment Borsodba, de csak papíron. A valóságban ennek pénznek a kétharmada Budapestre ment végül, döntően építőipari cégeken keresztül. 

hétfa eu pénz szektor.png
Fotó: Grafika: Hétfa Kutatóintézet

Érdekes volt még, hogy Süli János atomminiszterünk szerint egy 2018-as kormányváltás esetén is létrejönne orosz segítséggel a paksi bővítés. Ő volt az egyébként, aki gyanús ügyek tömkelegéről ismert Kocsis Istvánt is meghívta a Parlamentbe, a Miniszterelnökség és az NFM nem akart válaszolni arra, hogy Kocsisnak szánnak-e valami új szerepet az energiapiacon.   

Illetve kevésbé feltűnő, de fontos hír volt még, hogy ismét óriásit nyert a gyógyszerészlobbi, ezentúl megfázás elleni készítményeket is csak patikában lehet kapni. Akinek patikája van, az örülhet, aki megfázik, az kevésbé. 

Mindezeken túl is történtek azért még izgalmas dolgok, egyebek mellett:


  • Ázsia gazdagabb részein már annyira felzárkóztak a nyugati világhoz, hogy a jólét mellett már megjelent ott is a lelkiismeretfurdalásos vásárlás.
  • Ha pocsék hatékonyságú projektekre kíváncsi, akkor először az amerikai hadsereget nézze meg.
  • A celebjeink döntő részét meg lehet venni kilóra, ami egy dolog, de a GVH szerint jelezniük kéne, amikor spontán tartalomnak beállítva reklámoznak dolgokat.
  • Jó, ha tudja, hogy Magyarországon a hirdetési piac döntően az államról szól már.
  • Nem túl átlátható az NGM ingyenes nyelvi és informatikai képzése, egyelőre legalábbis olyan tanulóknak kell bizonyítványokat osztani, akit akár soha nem is látott az adott iskola.
  • Több nagyságrenddel jobban járt, aki magánnyugdíjpénztárban maradt.
  • A magyar internetet összességében lájkok szerint nézve egy pöcegödör. Ez nem túlzás, az érdemi tartalmat elborítják a legolcsóbb kattintásvadász őrületek, Tibi atya fiatalokat piáltató üzenetei, aq nemzeti köntösbe csomagolt kreténségek és a kamugyógyszerek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?