Tragikus látvány, amikor elzárják a forint gázpalackját

forint gyengul 2023 1
2023.06.18. 08:29
A múlt héten még egyéves rekordot döntött a forint, azóta viszont teljes hátraarcot vett, csütörtökön több hetes mélypontra zuhant az euróval szemben. Ebben a szakértők szerint szerepe volt a rövid időre hirtelen megugró gázáraknak, amely a nagymértékű importon keresztül jelentősen érinti Magyarországot. A főbb európai tőzsdék pozitívan teljesítettek, a magyar BUX-index is erősen menetelt. A kőolaj és földgáz ára kismértékben növekedett. Heti tőzsdei összefoglalónk.

Múlt hét pénteken nagyot hajrázott a magyar deviza, elérte az egyéves rekordszintet, 367,7 alá kúszott. Ezen a héten azonban visszazuhant a csúcsról a forint, bőven 370 fölé került az euróval, és 343 fölé a dollárral szemben.

A legnagyobb gyengülést csütörtökön szenvedte el a magyar deviza, miután elszabadultak a gázárak a holland gáztőzsdén.

A délutáni órákban az euró-forint árfolyam megközelítette a 377-es szintet, amelyre már közel egy hónapja nem láttunk példát. A nap végére azonban új erőre kapott a forint, és ledolgozta a gyengülés legjavát, miközben a gáz ára is visszakorrigált. Szombat délben 373 forint 75 fillért ért egy euró, és 341 forint 50 fillért egy dollár.

EURHUF 2023-06-17 11-30-39.png

Magyarországra erősen hat a gázár

Csütörtök dél körül az egyhavi kontraktus ára rövid időre megközelítette az 50 eurós árat megawattóránként, míg június elején csupán 23 euró volt az ár.

Magyarországot a gázárak alakulása a nagymértékű import miatt még mindig jelentősen érinti, így egy komolyabb emelkedés a holland gáztőzsdén negatív hatással van a forintra, ahogy ez tavaly ősszel is látszódott

– magyarázta az Indexnek Árokszállási Zoltán. Az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője lapunknak megjegyezte, hogy a korrekció nem teljesen váratlan, ugyanis az érdemben 370 alatti, euróval szembeni forintárfolyam fundamentális oldalról már nagyon erősnek tekinthető.

Az elmúlt években sokkal nagyobb volt a hazai infláció, mint az euróövezetben, ez pedig a 370 körüli árfolyamnál gyengébb egyensúlyi árfolyamot indokolna

– állapította meg Árokszállási Zoltán, aki szerint a forint erejét leginkább a nagyon magas jegybanki irányadó kamat adja.

Hozzátette, hogy a forint gyengülésében szerepet játszhatott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfő reggeli véleménycikke is, melyben kifejtette, hogy a reálkamatlábak csökkentése érdekében megfontolandó lehet a jegybanki inflációs cél emelése (ez jelenleg 3 százalék, 1-1 százalékos toleranciasávval, tehát gyakorlatilag 2-4 százalék).

„A jelenlegi inflációs környezetben nem feltétlenül szerencsés felvetni ezt a kérdést, mivel elbizonytalaníthatja a piaci szereplőket, az inflációs célnak nominálishorgony-szerepe van” – véli a szakértő.

Pozitív hangulatban az európai tőzsdék

Eredményesen teljesítettek a főbb európai tőzsdék a héten:

  • a francia CAC-40 2,12 százalékos erősödéssel,
  • a frankfurti Dax 2,03 százalékos pluszban,
  • az euróövezeti EuroStoxx50 2,06 százalékos javulással,
  • a londoni FTSE 100-index 1,07 százalékos emelkedéssel zárt.
Forrás: Google Finance
Forrás: Google Finance
Fotó: Balazs Radi

Nagyot ment a BUX

A hétfői napon nagy emelkedést láttunk a BUX-ban, amit alapvetően az OTP árfolyama vezetett, mivel a hétvégén vezető befektetési bankok adtak vételi ajánlást a papírra. Az index ezt követően a héten már inkább oldalazó mozgást végzett, ugyanakkor a heti emelkedés ezzel együtt is számottevő – állapította meg Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője.

A BUX-index 1,55 százalékos erősödéssel végezte a heti kereskedést. A magyar blue chipek vegyesen teljesítettek:

  • az OTP volt a hét növekedési bajnoka 4,32 százalékos emelkedéssel,
  • a Richter 0,48 százalékot erősödött,
  • a Magyar Telekom 0,12 százalékot javított, 
  • a Mol viszont 1,4 százalékkal lépett vissza.

Külföldön terjeszkedik az OTP

Az OTP Bank lett a többségi tulajdonosa Üzbegisztán ötödik legnagyobb pénzügyi szolgáltatójának, az Ipoteka Banknak, ezzel az első külföldi szereplőként vesz részt az üzbég bankszektor privatizációjában.

KEDDEN SIKERESEN LEZÁRULT AZ ELSŐ PÉNZÜGYI TRANZAKCIÓ, EZZEL AZ OTP BANK TULAJDONÁBA KERÜLT AZ IPOTEKA BANK RÉSZVÉNYEINEK 73,71 SZÁZALÉKA.

Korábbi elemzésünkben megvizsgáltuk, hogyan teljesítettek az OTP-vezér Csányi Sándor agrárvállalkozásai az éves beszámolók alapján. Szemügyre vettük, hogyan muzsikált a szalámigyára, a tejfeldolgozója, a vágóhídja és a pincészete.

Bekeményít a Fed

Az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke további kamatemelést lát szükségesnek az év következő hónapjaiban annak ellenére, hogy a Fed szerdán, 15 hónapja először változatlanul hagyta az irányadó kamatot.

Jerome Powell, a Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) kétnapos kamatdöntő ülését követően tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a testület tagjainak többsége az év végére 5,6 százalékos irányadó kamatot lát szükségesnek a jelenlegi 5,1 százalékkal szemben, ami 2024 végére 4,6, 2025 végére pedig 3,4 százalékig mérséklődhet.

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén pedig 25 bázisponttal megemelte a három irányadó eurókamatot. A döntés nem okozott meglepetést, megegyezett az elemzői várakozásokkal.

„Nagyot erősödött az euró, miután az EKB a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal emelte a kamatokat, valamint további kamatemelésekre utalt, ezzel szemben a Fed további két kamatemelésével kapcsolatos előrejelzését megkérdőjelezik a piacok” – állapította meg Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője. A jövő héten pedig a magyar jegybank dönt a kamatokról, amelyre várakozva történhet meglepetés a forint árfolyamában.

Elszabadult a gáz ára

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, júliusi határidőre megawattóránként 31,915 eurón állt héftő délután fél négy körül. Némi emelkedés után a gáz ára 32,965 eurón állt péntek délután 17 óra 45 perckor.

A gázárak emelkedését elsősorban egyes leálló norvégiai gázmezők, valamint az erősödő ázsiai kereslet eredményezhette

– mutatott rá lapunknak küldött elemzésében Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője.

Mint említettük, csütörtök dél körül az egyhavi kontraktus ára rövid időre megközelítette a megawattóránkénti 50 eurós árat, míg június elején csupán 23 euró volt az ár. A gáz árának hirtelen megugrása a forintot is hullámvasútra ültette csütörtökön.

Emelkedett az olaj ára

Az Északi-tengeri Brent olaj ára a hétfői 73,92 dollár hordónkénti árról péntek délutánra 75,84 dollárra emelkedett. Az OMV romániai leányvállalata, az OMV Petrom kedden jelentette be, hogy újabb kőolajforrásokat találtak Romániában.

A Reuters hírügynökség szerint az olajmezők felfedezése évtizedek óta a legnagyobb találat lehet. Az OMV Petrom szerint a kőolajmezőket az ország déli részén találták, és úgy számolnak, hogy nagyjából 30 millió hordónyi kőolajat tudnak kitermelni belőlük.

A jövő hét főbb gazdasági eseményei:

  • 2023. 06. 20. 14:00 – MNB kamatdöntés
  • 2023. 06. 22. 08:30 – Átlagos bruttó béremelkedés (év/év)
  • 2023. 06. 23. 08:30 – Munkanélküliségi ráta

(Borítókép: Index)