Forinterősödés és áfaemelés

2009.07.04. 09:53
Szinte az egész hét az adóváltozásokról és áfaemelésről szólt volna, ha hirtelen nem kezd el erősödni a forint. Az euróval 270 forint alatt kereskedtek, ami fél éves csúcsot jelent.

Ez a hét egyértelműen a forint erősödéséről és az áfa 20-ról 25 százalékra emeléséről szólt. Hétfőn még 276-277 forinton kereskedtek az euróval, akkor a nemzetközi piacok pesszimista hangulatával magyarázták ezt. Hétfőn még nem is változott a forint árfolyama. Kedden már 273 forint volt reggel az euró, az erősödés meg sem áll egészen csütörtökig, akkor fél éves csúcsra ért a forint, január eleje óta nem volt ilyen erős a hazai valuta.

Szintén hétfőn történt, hogy a Parlament elfogadta az adócsomagot. A legfontosabb változásokat a személyijövedelemadó-táblában, a munkaadókat terhelő járulékoknál, a társaságok nyereségének megadóztatásán, a lényegesen szűkebbre szabott adókedvezményeknél és -mentességeknél, a jövedékiadó-emelésében, és az új, általános érték alapú vagyonadó behozatalában láthatjuk.

Július 1-től aztán nagyon sok minden változott. Nő az áfa és a jövedéki adó, csökken az szja. Az áfakulcs 20-ról 25 százalékra emelése miatt majdnem minden drágult. Legnagyobb mértékben a benzin ára, itt ugyanis az illetéket is megemelték. A benzin 13, a gázolaj 15 forinttal lett drágább szerdától. A roham elmaradt az üzletekben, kereskedők szerint azért, mert már immúnisak vagyunk a drágulásra.

A héten új, a vállalatcsoport stratégiájának kidolgozásáért felelős elnököt nevezett ki a közlekedési miniszter Andrási Miklós személyében. A korábban a Szerencsejáték Zrt., az MVM és a Mol-menedzsmentjében is dolgozó Andrásitól azt várja Hónig Péter, hogy két héten belül kidolgozza a MÁV átszervezésének konkrét stratégiáját. A Fidesz EP-listájának 46. helyén szereplő új elnök bemutatásakor a miniszter hat célt fogalmazott meg, köztük a vasúti és a közúti személyszállítás párhuzamosságainak felszámolását, a MÁV működésének üzleti alapokra helyezését és a szervezett közlekedés 280 milliárdos állami támogatásának 40 milliárdos csökkentését. A most elnöknek kinevezett Andrási hamarosan elnök-vezérigazgató lesz, de Hónig szerint ez nem jelenti Heinczinger István jelenlegi elnök-vezérigazgató menesztését: Andrási a stratégiáért felel, az operatív irányítás Heinczinger feladata marad. Andrásival egyidejűleg a közösségi közlekedés reformjáért felelős miniszteri biztossá nevezték ki Antali Károlyt, aki eddig Hónig Péter kabinetfőnöke volt.

Egy mondatban:

Hétfőn vizsgálat indult a kizárásos sztrádatender miatt, az M0-s déli szektorának új, 51-es főút és M5-ös közötti szakaszára kiírt pályázatra legolcsóbb ajánlatot benyújtó konzorciumot kizárták, ezért az jogorvoslatot kért.

Kedden kiderült, hogy tésztákba is került a szennyezett lisztből, a Tortellino Kft. több, 2009. szeptemberig fogyasztható tortellini, ravioli és lasagne termékét zárolta a fogyasztók egészségének védelme érdekében, az alapanyag toxin szennyezettsége miatt.

Magyarország szeptember végéig eurókötvényt tervez kiadni, fokozatosan visszatérve a piaci finanszírozáshoz – jelentette be Oszkó Péter pénzügyminiszter.

Külföldön a hatvanmilliárd dollárt sikkasztó Bernie Madoff elítélésével kezdődött a hét, a piramisjátékkal sikkasztó üzletembert 150 évre ítélték.