Nincs napirenden a Malév elnökének távozása

2011.03.11. 11:55

"Téves a Magyar Hírlap értesülése, miszerint lemond a Malév igazgatósági elnöki tisztéről Winkler János" - mondta az Indexnek Róna Márta a társaság szóvivője.

A napilap pénteki számában arról írt: Winklert, aki az E.onnál is igazgatósági tag, hamarosan elnökké választja az energiacég, így a mai közgyűlésen otthagyja a Malévot.

Fel sem merült

Ilyen a közgyűlésen azonban fel sem merült, és előtte sem volt napirenden, cáfolta a hírt Róna. A légitársaság közgyűlése ismét érdemi döntés nélkül ért véget, a vagyonkezelő javaslata alapján a közgyűlés a Malév 2011. évi üzleti tervének soron kívüli átdolgozását kérte. Az üzleti tervet egy következő rendkívüli közgyűlés tárgyalja majd. Az új üzleti tervnek figyelembe kell vennie a közel-keleti politikai válság miatt bekövetkezett üzemanyagár-változás, továbbá azOrbán-csomag hatásait is.

A közgyűlés felkérte továbbá a Malév Zrt. igazgatóságát, hogy a társaságcsoport bér- és keresetgazdálkodását vizsgálja felül, és hozza meg a szükséges intézkedéseket a nemzeti fejlesztési miniszter által a többségi állami tulajdonú társaságoknál meghatározott 2011. évi bértömeg-gazdálkodásra vonatkozó irányelvek érvényesítése érdekében.

Befenyített a kormány

Emlékezetes, szerdán Rogán Antal a bérmonitoring bizottság fideszes elnöke bejelentette, állami támogatásokat vonna meg az állam azoktól a cégektől, amelyek nem kompenzálják a 2011-es adóváltozás veszteseit. A bizottság első ülésén többek közt az MNV-vel is tárgyalt, a következő ülésen a kamarák és a polgármesterek kerülnek sorra.

Az MNV a magyar állam képviseletében felkérte a Malév igazgatóságát, hogy a Malév csoport működésének és irányításának átláthatósága és hatékonyságának javítása, valamint a társaság üzemi tevékenységének érdemi javulása és a működési veszteség megszüntetése érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Állami pénznyelő

A cég 2010 tavaszán ismét állami tulajdonba, miután az adósságok egy részének tőkévé alakításával 95 százalékos részesedést szerzett a társaságban. A részvények fennmaradó öt százaléka azonban az AirBridge kezében maradt, amelyik négy évvel ezelőtt közel százszázalékos tulajdonosa lett a Malévnak.

A magyar kormány jelenleg az oroszokkal tárgyal a maradék tulajdonrész visszavásárlásáról, Fellegi Tamás fejlesztési miniszter legközelebb március 17–18-án tárgyal Moszkvában. Tavaly a Malév utasforgalma a válság ellenére 6 százalékkal nőtt, vesztesége közel 25 milliárd forint volt, az idei költségvetési törvény több mint 13 milliárd forintot irányzott elő a Malév tőkeemelésére.